Petőfi-kéziratokat árverez az alig fél éve működő Csók Antikvitás galéria jövő keddi aukcióján. A műtárgypiacon szenzációnak számító két lap kikiáltási ára 34 millió forint. A két lap négy oldalán a Mit csinálsz, mit varrogatsz ott?, a Két ország ölelkezése című versek teljes szövege, valamint A munkácsi várban című vers első két strófája található – írja az MTI.

A versek jól ismertek, a kézirat felbukkanása azonban igazi szenzáció. A most előkerült, mindeddig rejtőzködő kézirat nagyon értékes. A kutatók feltételezése szerint a verseket Petőfi azért tisztázta le, hogy elküldje publikálásra. A két teljes vers alatt a költő aláírása olvasható, a Mit csinálsz… című vers a „Pest, 1848" datálással is el van látva, a Két ország ölelkezésén pedig alcímszerűen az „1848-as uniókor" a megjelölés.

A kézirat egy magát felfedni nem szándékozó budapesti család birtokából került a galériához. A tulajdonosok több mint fél évszázada őrizték a költő sorait tartalmazó finom lapokat, amelyeket egykor ajándékba kaptak – mondta el az MTI-nek Váradi Vera, a galéria munkatársa. Hozzátette: a tulajdonosok tisztában voltak azzal, hogy a kézirat Petőfi-verseket tartalmaz, de csak tavaly ősszel – amikor bevitték a Csók Antikvitás galériába – szembesültek a ténnyel, hogy mekkora kulturális ritkaság, különös érték van a tulajdonukban. Most döntöttek úgy, hogy eladják.

A kézirat eredetiségének megállapítására hosszas vizsgálódás kezdődött. Előbb a papír, a tinta korhűségét ellenőrizték a Szépművészeti Múzeum restaurátorműhelyében, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértői és más, független Petőfi-kutatók mondták ki, hogy a kézirat minden kétséget kizáróan eredeti. Ekkor elkezdődött a védési eljárás, ami még most is folyamatban van.

A Csók Antikvitásban más korabeli papírrégiségekkel, levelekkel, kottákkal, műtárgyakkal, Petőfi korához köthető dokumentumokkal együtt árverezik el a Petőfi-verseket április 10-én.