A MOME Kreatív Technológia Labor, az MTA SZTAKI és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen fejlesztett alkalmazás, a Hajnali háztetők - Irodalmi séta majdnem történelmet írt: a készítők június közepén éppen egy tesztsétán vettek részt, amikor kijött okostelefonra az első irodalmi művön alapuló séta, a JoyceWays, amellyel James Joyce Ulyssese alapján barangolható be Dublin. Mostantól viszont már Budapest is megismerhető regényhelyszínként. Ottlik Géza születésének századik évfordulója tiszteletére egy interaktív irodalmi séta segít átélni a Hajnali háztetők című kisregényt (itt írtunk róla). Az eredeti regényrészleteket fotóval, filmmel és más digitális tartalmakkal vegyítő séta résztvevői a regény cselekményszálát követve a Mechwart ligettől az Egyetem térig barangolva ismerhetik meg a történet szereplőit és helyszíneit, idézhetik fel az 1930-as évek Budapestjét.

Ottlik: Hajnali háztetők irodalmi séta from Creative Technology Lab on Vimeo.

„Olyan regényt kellene írni, ami hasonlít a városokhoz. Lehet járkálni-mászkálni benne; utcái, terei, hidai vannak; ahol lehet ődöngeni, bámészkodni; rohanni elkésve találkára, vagy elbújni benne valahol; menekülni, örülni, sírni; eltévedni emitt, hazatalálni amott. Szóval olyan regényt, amiben lakni lehet” – írja Ottlik Géza a Miért Buda? című írásában, amely egy 1986-os szerzői esten hangzott el. Ezt a belakható regényt valósította meg tulajdonképpen a mai naptól letölthető, okostelefonra készült ingyenes alkalmazás.

Az ún. lokatív technológiával készült Hajnali háztetők – Irodalmi séta középpontjában a kisregény helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A séta során elolvashatók és meghallgathatók az aktuális szöveghelyek, valamint a több mint háromszáz archív dokumentum (például a korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, fényképek, amelyeket 13 intézményből gyűjtöttek). A tájékozódást egy kortárs és egy 1938-as Budapest-térkép segíti. A nagyjából 16 km hosszú, 6 órányi, részletekben is bejárható, 16 pontot érintő séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet. A regény elhangzó részletei szövegesen is megjeleníthetők, a sétáló elmentheti kedvenc idézeteit, a helyszíneken készített fényképeket is csatolhat a szövegrészekhez. Ha valaki nem a könyv cselekménye szerint halad a helyszínek között, egy interaktív naptár segítségével követheti, éppen hol jár a kisregényben.

A Hajnali háztetők séta az App Store-ból és Google Play-ből ingyenesen letölthető, majd internetkapcsolat nélkül is futtatható.