Elkészült a világ legnagyobb Koránja. Az 500 kg-os könyv készítői azt akarták megmutatni, hogy bár Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai sérültek, de túlélték az elmúlt harminc év háborúit.

Egy kalligráfusokból álló csapat öt évig dolgozott azon, hogy elkészítse a világ legnagyobb Koránját. A lapok 2,28x1,55 méteresek, a 218 oldalas könyv 500 kg-ot nyom. A főkalligráfus, Mohammad Sabir Khedri mellett kilenc tanítvány dolgozott a könyv tervezésén. Az arany betűket apró színes pontok millióiból álló, szimbolikus díszek kísérik. A dombornyomott borító 21 kecske bőréből készült. Az előállítási költségek közel 110 millió forintnak megfelelő összegre rúgtak. A méretei után az afgán vallási minisztérium nyilvánította a könyvet a legnagyobb Koránnak, ezzel elvették a címet a tavaly bemutatott tatárföldi óriástól, ami mindössze 2x1,5 méteres volt.

A gigantikus Korán ugyan már 2009-ben elkészült, de a készítőknek több mint két évig titokban kellett tartaniuk a létezését, ugyanis a kiállítására alkalmas helyiség csak most készült el. A könyv végül egy kulturális központban kapott helyet, amelyet még az 1980-as években alapítottak. A központ megsemmisült a polgárháborúban, amely során 1996-ban végül a tálibok szerezték meg a hatalmat. A 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően az Egyesült Államok elkezdte kiszorítani a tálib kormányt, ebben az időszakban a kulturális központ egykori alapítója és annak lánya, a most parlamenti képviselő Farkhunda Zahra Naderi nekiállt feléleszteni az intézményt. Naderi a Reutersnek az óriás Korán kabuli ünnepélyes bejelentésén azt nyilatkozta, büszkék arra, hogy a könyv hozzájuk került, és ennek segítségével felhívhatják a világ figyelmét az afgán művészekre és az iszlám pozitív oldalára.

Kép: Reuters, PA