Kalapács alá kerül novemberben a Sotheby's árveréssén a Bay Psalm Book, az amerikai angol gyarmatokon nyomtatott első könyv egy ritka példánya – jelentette be a hét végén az aukciós ház, amely 15-30 millió dollár körülire (3,4-6,8 milliárd forintra) becsüli a zsoltároskönyv értékét.

A könyvet puritán lelkipásztorok adták ki 1640-ben a Massachussetts-öbölben, két évvel az első nyomdagép behozatala után. Újrafordították a héber nyelvű zsoltároskönyvet, mert szerintük az új tolmácsolás hitelesebb volt, mint az Angliából magukkal hozott példány.

A Bay Psalm Book első kiadását a massachussettsi Cambridge-ben nyomtatták. A november 26-án árverésre kerülő kiadásnak 11 példánya ismert.

1947 óta nem árverezték el a Bay Psalm Book egyetlen példányát sem, akkor 151 ezer dollárt adtak érte. A Sotheby's szerint akkoriban ez az eladási ár minden nyomtatott könyv rekordját megdöntötte. A legutóbbi rekordot 2010 decemberében állította fel John Audubon francia-amerikai természettudós és festő Birds of America (Amerika madarai) című műve első kiadásának egyik példánya, 11,5 millió dollárral.

Az árverésre kerülő zsoltároskönyv egy bostoni templom, az Old South Church tulajdona, amely a bevételt az épület felújítására és szociális programjainak bővítésére szánja. A templom a könyv egy másik példányával is rendelkezik, továbbiak pedig a Harvard és a Yale egyetemek, valamint más intézmények tulajdonában vannak.

A Bay Psalm Book bemutatására a hét végén került sor New Yorkban, a következő hónapokban pedig Philadelphiában, Chicagóban, Los Angelesben és Dallasban állítják ki.

MTI