Charlotte Brontë egy régen elveszett novelláját találták meg egy belga múzeumban. A kéziratról közel száz éve hallottak utoljára.

A hibás franciasággal írt történet címe L'Ingratitude, Charlotte egy hónappal a Heger házáspár brüsszeli iskolájába való megérkezése után írta, valószínűleg ez az első abból a harminc házi feladatból, amelyet a Brontë nővérektől Constantin Heger kért. A meseszerű, talán La Fontaine által ihletett történet 1842. március 16-i keltezésű, egy meggondolatlan fiatal patkányról szól, aki apja oltalmazó gondoskodását hátrahagyva vidékre indul, hogy ott szomorú véget érjen. A London Review of Books (LRB) a novellát teljes terjedelmében feltette a honlapjára.

A brüsszeli Musée Royal de Mariemont levéltárosa, Brian Bracken találta meg a kéziratot. Barcken az LRB-n olvasható, a novelláról írt tanulmányában mondja, hogy a novelláról utoljára 1913-ban lehetett hallani, amikor az Heger fiától, Paultól egy jómódú belga gyűjtőhöz került. Paul Heger ebben az évben engedélyezte azt is, hogy Charlotte négy, apjának írt levelét kiadják, ezekből derült ki, hogy mit érzett az írónő egykori tanára iránt. Heger pár hónapig tanította Emily és Charlotte Brontët, ennyi idő azonban éppen elég volt ahhoz, hogy Charlotte reménytelenül beleszeressen tanárába. Valószínűleg Heger alakja tűnik fel későbbi regényeiben, Az angoltanárban és a Villette-ben.

Korábban:
240 millióért kelt el Charlotte Brontë zsengéje