Cormac McCarthy könyveiből több filmfeldolgázás is készült, de az amerikai író pályája során most először ír eredeti forgatókönyvet. A sztoriról egyelőre annyit lehet tudni, hogy egy ügyvédről szól, aki belekeveredik egy drogbizniszbe az Egyesült Államok délnyugati részén.

Billy Bob Thornton (Vad lovak, 2000), a Coen testvérek (Nem vénnek való vidék, 2007) vagy John Hillcoat (Az út, 2009) adaptációi után McCarthy nevével egy eredeti forgatókönyv szerzőjeként találkozhatunk a mozikban – írja a Deadline. A 78 éves Pulitzer-díjas írótól az ügynöksége egy készülő regény első vázlatait várta, ehelyett azonban McCarthy egy filmötlettel jelentkezett. Az út producerei, Nick Wechsler, Steve Schwartz és Paula Mae Schwartz pedig le is csaptak a forgatókönyvre – hogy mennyit ajánlottak érte, az nem derült ki. 

A Deadline információi szerint a forgatókönyv címe a The Counselor (A tanácsadó), a sztori pedig a mai Egyesült Államok dél-nyugati részén játszódik, és felidézi a Nem vénnek való vidék kemény, erőszakos világát. A hős egy elismert ügyvéd, aki meggondolatlanul belekeveredik egy drogüzletbe. Az alapsztori hasonlít Brian De Palma Golden Globe-ra jelölt, 1993-as gengszterfilmjére, a Carlito útjá-ra. Az egyik producer, Steve Schwartz szerint a forgatókönyvben minden benne van, amit McCarthy erős prózájában szeretnek az olvasók, a film maszkulin világában azonban az író regényeitől szokatlan módon két nő is kulcsszerepet kap. 

Bár ez lesz az első mozifilm, amihez eredeti forgatókönyvet ír McCarthy, 1974-75 között már kipróbálta magát a műfajban: ő írta a The Gardener's Son tévéfilm forgatókönyvét, amely egy 1876-os dél-karolinai gyilkosságról szól valós események alapján.

Cormac McCarthy-tól ősszel egyébként újabb regény jelenik meg magyarul: a Határvidék-trilógia második kötete, Az átkelés érkezik a Magvetőnél. Az elsőről, a Vad lovak-ról itt írtunk.