A Régi Egyetem épülete Edinburgh-ban

Graham Greene-től Cormac McCarthy-ig számos elismert író versenyez azért, hogy Nagy-Britannia legrégebbi irodalmi díja kiválassza őket a valaha volt legjobbnak. Az 1919-ben alapított James Tait Black Emlékdíjat évről évre a legjobb regénynek ítélik oda, a győztest az Edinburgh-i Egyetem angol irodalomtudományi intézetének tanárai választják abból a rövid listából, amelyet a PhD-hallgatók segítségével állítanak össze az elmúlt 12 hónapban első brit kiadásban megjelent, angol nyelven írt regények és életrajzok közül. Korábban például E. M. Foster (Út Indiába, 1924) és John le Carré (Hajsza, 1977) vihette haza a díjat.

Az Edinburgh-i Egyetemen idén ünneplik az angol irodalom tudományág 250. évfordulóját, az alkalomból a hallgatók a korábbi James Tait Black-díjasok közül kiválasztották hat kedvencüket, akik versenyben vannak a legjobbak legjobbika címért. A shortlisten található írók fele él még ma is (Cormac McCarthy, Caryl Phillips, James Kelman), mellettük Angela Carter, Graham Greene és Muriel Spark esélyesek még.

A zsűri a rövid listáról decemberben választja ki a legjobb regényt. A díj elnöke, Greg Walker szerint a legjobbak legjobbikának kiválasztása egy csodálatos lehetőség arra, hogy újra előkerüljenek az irodalmi kánon legjobb írói.

A rövid listára felkerült regények:

Graham Greene: A kezdet és a vég, 1948
Muriel Spark: The Mandelbaum Gate, 1965
Angela Carter: Esték a cirkuszban, 1984 (kritikánk a könyvről itt)
James Kelman: A Disaffection, 1989
Caryl Phillips: Crossing the River, 1993
Cormac McCarthy: Az út, 2006 (kritikánk a könyvről itt)