Egy amerikai férfira a szomszédban találtak rá félmeztelenül, amint épp próbálta kiszívni az ott lakó asszony vérét. A férfi azt állította, ő egy 500 éves vámpír, akinek táplákoznia kellett. Az eset vitát robbantott ki Amerikában a népszerű vámpírkönyvek és -filmek hatásairól.
"A vámpírok a mindannyiunkban ott lévő kívülálló és ragadozó metaforájaként működnek" - mondta Anne Rice, a Vámpírkrónikák című regénysorozat szerzője. A Texasi Egyetemen vámpírkurzust oktató Thomas Garza szerint a fiatalok azért vonzódnak a vámpírokhoz, mert ezek a lények képesek kijátszani a halált és örökre gyönyörűk, erősek, illetve fiatalok tudnak maradni. "Elsősorban az Alkonyat-sorozat tette rajongóvá a fiatalokat. A főszereplő Edward ugyanis egy nagyon 'biztonságos' vámpír" - mondta. "Jóképű és bár megvan a vonzalom Bella és közte, mégis visszafogja magát. Kimehet a napfényre, sőt még csillog is tőle... és hát Volvóval jár" - tette hozzá.

A vámpírok Bram Stoker 1897-es Drakula című regénye óta a legnépszerűbb irodalmi karakterek közé tartoznak. Stephenie Meyer Alkonyat-tetralógiája és Charlaine Harris Sookie Stackhouse-könyvsorozata - illetve a belőlük készült filmek - újabb vámpírdivatot indítottak az ezredforduló után.

A testékszerekkel, illetve tetoválásokkal díszített 19 esztendős Lyle Monroe Bensley sziszegett, morgott és mindössze egy bokszeralsót viselt, amikor rátaláltak egy parkolóban. Az áldozat sértetlenül megúszta a támadást, a fiú jelenleg egy texasi börtönben várja pszichiátriai értékelését, illetve azt, hogy letegyék érte a betörésért és bűncselekmény elkövetésének szándékáért kiszabott 40 ezer dolláros (7,6 millió forint) óvadékot.

Nem ez volt az első eset, amikor magukat vámpírnak képzelő férfiak követnek el bűncselekményt. 1996-ben egy 16 éves kentuckyi fiú a Vámpír: a Maszkabál című szerepjáték megszállottjaként rávett három másik kamaszt, hogy menjenek vele Floridába és öljék meg korábbi barátnőjének a szüleit. 1998-ban egy San Franciscó-i férfi, aki kétezer éves vámpírnak mondta magát, négy hajléktalan torkát vágta el, közülük egy életét vesztette. (MTI)