A volt kubai elnök, Fidel Castro egyre ritkábban jelenik meg a nyilvánosság előtt – két kötetes, ezer oldalas memoárjának bemutatóján azonban hat órát is eltöltött. Az idő gerillája című emlékirat Katyuska Blanco újságírónak adott interjúin keresztül mutatja be Castro életét gyerekkorától 1958 decemberéig, a kubai forradalom győzelméig, Fulgencio Batista rezsimjének megbuktatásáig.

A Kommunista Párt lapja, a Granma szerint a Havana Convention Centre-ben tartott hosszú bemutató alatt számos téma felvetődött, Castro beszélt a világ eseményeiről, a technológia fejlődéséről, üdvözölte az ingyenes oktatáshoz való jogukért kiálló latin-amerikai diákokat. Dicsérően szólt Hugo Chavez elnökről, akinél Castro szerint többet még senki nem tett Venezueláért. Az egykori elnök szerint a kubai vezetők rosszul gondolják, hogy önmagában a szocializmus megvalósítása minden gazdasági problémát megold a szigeten. „A mi feladatunk harcolni az utolsó percig az országunkért, a bolygónkért és az emberiségért” – idézi Castro a bemutatón elhangzott szavait a Granma.  

A 85 éves Fidel Castro legutóbb tavaly áprilisban jelent meg a nyilvánosság előtt. 49 éven át állt a szigetország élén, 2006 júliusában egy államtitokként kezelt betegség arra kényszerítette, hogy átadja a hatalmat öccsének, Raúlnak. A Reuters képei alapján Castro most jól van, még mobiltelefont is használ, amit csak öccse hatalomra kerülése után engedélyeztek Kubában.