A napokban került a boltokba az Egyesült Királyságban a WikiLeaks vezetőjének önéletrajza. A kéziratot azonban Julian Assange nem hagyta jóvá, a brit kiadó engedély nélkül jelentette meg a könyvet.

Julian Assange, a WikiLeaks vezetője 2010 decemberében szerződött két kiadóval, hogy meg fogja jelentetni náluk önéletrajzát. A döntés hátterében pénzzavar állt: Assange állítása szerint az Egyesült Államok nyomására több pénzintézet a botrány kirobbanása után lehetetlenné tette, hogy a támogatások eljussanak hozzá, amelyre a Wikileaks weboldal fenntartásához lenne szüksége (többek közt a Bank of America, a Visa, a MasterCard, a PayPal, és a Western Union).

A kéziraton Assange közeli barátja, Andrew O’Hagan dolgozott. Miután azonban Assange elolvasta 211 márciusában az elkészült anyagot, úgy határozott, inkább felbontja a szerződést a könyvkiadókkal. Döntését azzal indokolta, hogy 2011. július 12-éig nem tudott volna érdemben foglalkozni a könyvvel. Ezen a napon kezdődött ugyanis a fellebbezése: korábban többszörös nemi erőszak vádjával letartóztatta, majd óvadék ellenében elengedte és házi őrizetbe vette a rendőrség.

Az ellene irányuló vádakról a WikiLeaks vezetője könyvében is ír, amelyben arra hivatkozik, szerinte a nők bosszúból emeltek vádat ellene, mivel ő kevés figyelmet fordított rájuk. Assange a legdrágább elfelejtett telefonhívásnak nevezi azt az esetet, amikor az egyik hölgyet nem hívta vissza együtt töltött éjszakájuk után.

Miután Assange közölte brit kiadójával, hogy fel szeretné bontani a szerződést, ők biztosították a WikiLeaks vezetőjét arról, hogy nem fogják kiadni az önéletrajzot, amíg rá nem bólint. Találkozót azonban nem tudtak megbeszélni, és egy idő után Assange-nek feltűnt, hogy nem tudja felvenni a kapcsolatot a kiadó munkatársával.

Végül a Canongate kiadó titokban, Assange engedélye nélkül megjelentette a könyvet. (A kiadás alapjául szolgáló kézirat akkor került hozzájuk, amikor Assange és O’Hagan átadták a szöveget a kiadónak annak bizonyságául, hogy dolgoznak a könyvön.) A több ezer példány nyomtatása teljes titokban történt. A kiadó dolgozói ügyeltek rá, hogy ne jusson idő előtt Assange tudomására, hogy nem vették figyelembe szerződésfelbontási szándékát, és ne tudjon lépéseket tenni a kiadás megakadályozása érdekében. A kiadó Julian Assange – The unauthorized autobiography címmel adta ki a könyvet.

Julian Assange arra hivatkozik, hogy szerinte a könyv félkész, javításra és ellenőrzése szorul. „A Canongate gyakorlatilag elvette a kéziratot” - írja Assange a wikileaks.org oldalon közzétett nyilatkozatában.

A kiadó ezzel szemben azzal érvel, hogy Julian Assange barátja „nagyszerű kéziratot” készített. „Elolvastuk és imádtuk. Juliannek nem tetszett. Nem vagyunk benne biztosak, mennyire olvasta el egyáltalán. Igazán váratlan volt a reakciója egy olyan kéziratra, amiért hálásnak és végtelenül büszkének kellett volna lennie.”

Julian Assange ugyan az ügyvédekre költött pénz miatt nem tudta visszafizetni az előleget a kiadónak, amely pedig szerződésbontás esetén visszajárna. A kiadó szerint azonban nem ez volt a döntő ok, amiért engedély nélkül is kiadták a könyvet. A Canongate kijelentette, hogy az anyagi okok mellett annyira erősnek és meggyőzőnek tartották a kéziratot, és olyan kevés esélyt láttak rá, hogy meggyőzzék Assange-t, hogy ez az a változat, amelynek a polcokra kell kerülnie, hogy úgy döntöttek, vállalják az esetleges következményeket.

Az iróniát, hogy a WikiLeaks vezetőjéről jelentettek meg akarata és tudta ellenére információkat, valószínűleg nem csak Nick Davies, a Canongate kiadó igazgatója vette észre.

A könyvet az Egyesült Államokban azonban nem fogják kiadni, a Knopf kiadó ugyanis tartotta magát a szerződés felbontásához.

Természetesen az utóbbi évben több könyv is megpróbálta feldolgozni a WikiLeaks-ügyet. Az egyik első volt Daniel Domscheit-Berg könyve, aki informatikusként dolgozott a WikiLeaksnél, de 2010 szeptemberében kilépett, állítása szerint a túl nagy nyomás miatt, amely  Assange munkatársaira nehezedett. Könyvében erősen kritizálja Assange személyiségét, vadállathoz hasonlítja őt. A Wikileaks- A leleplezés című könyvét magyarra is lefordították (itt írtunk róla).
 
A WikiLeaks-ügy fontos oknyomozó kötetét a Guardian díjnyertes újságírói állították össze kutatásaik alapján. Könyvükben fontos szerepet kap, hogy ez a lap volt az első, amely közzétette a WikiLeaks információit.  David Leigh és Luke Harding WikiLeaks-akták című műve azt próbálja kideríteni, hogyan lett a WikiLeaks alapítójából közismert személyiség, hogyan alakult ki az a kép, amit a médiában közvetítenek róla. A könyv akkora siker volt, hogy Steven Spielberg megvette a megfilmesítési jogait. A könyv magyarul is megjelent.

A számos, csak angol nyelven megjelent könyv közül érdemes kiemelni Andrew Fowler The Most Dangerous Man in the World: The inside story on Julian Assange and the WikiLeaks secrets: The inside story on Julian Assange and the WikiLeaks secrets című művét. A legveszélyesebb ember megnevezés ebben a kötetben nem Assange személyisége miatt fontos elsősorban. Fowler arra utal vele, hogy egy korábban átlagos ember ötlete és annak megvalósítása milyen könnyen hatalmas változásokat okozott a világpolitikában.