2011-ben Esterházy Péter kapta a hárommillió forinttal járó AEGON művészeti díjat Esti című regényéért. A díjat az előző év legjobb magyar szépirodalmi teljesítményéért ítélik oda. Erős mezőny állt össze idén: a díjért Esterházy Péter könyve mellett Szilasi László Rotary-díjas Szentek hárfája, Garaczi László Arc és hátraarc és Spiró György Tavaszi Tárlat című regénye is versenyzett.

A zsűri indoklása szerint Esterházy Péter Esti című könyve volt 2010 legizgalmasabb irodalmi vállalkozása, amelyben az író "Kosztolányi Dezső Esti Kornél-szövegeire rájátszva (...) beszél (...) a saját mesterségéről, az öregedésről, a halálról és a mai életről, Istenről-hazáról-családról." A zsűri kiemelte, a kötet tartalmazza az utóbbi évek legszebb magyar novelláit, és egyúttal fontos állomása Esterházy Péter korszakos jelentőségű életművének is.

A díjat a korábbi években átvehette Csaplár Vilmos, Jónás Tamás, Térey János, Rakovszky Zsuzsa és Spiró György. A díjat hatodik alkalommal osztották ki, ez a Rotary-díj mellett a legfontosabb nem állami irodalmi elismerés Magyarországon.

Az elmúlt év irodalmi terméséből felkért szakújságírók, szerkesztők, kritikusok választották ki a legjobbakat (Aczél Géza ő(szike), Bertók László Pénteken vasárnap, Borbély Szilárd A testhez, Esterházy Péter Esti, Garaczi László Arc és hátraarc, Ferencz Győző Szakadás, Szilasi László Szentek hárfája, Spiró György Tavaszi Tárlat, Szvoren Edina Pertu, Térey János Protokoll), ebből a hétfős zsűri titkos szavazással döntött a nyertesről. A díjat Esterházy Péter április 8-án, pénteken szűk körben veszi át. Az író több fontos német és magyar díj mellett 1996-ban a Kossuth-díjat is megkapta.  

Korábban: Esterházy Péter: Körbe vagyunk véve szavakkal - korábbi interjúnk az íróval