Örömteli hír Murakami Haruki népes magyar rajongótábora számára: végre kiderült, hogy Magyarországon is bemutatják a japán író Norvég erdő című regénye alapján készült filmet. Ezen fellelkesülve összegyűjtöttük, milyen más regényadaptációk várhatók a következő hónapokban a magyar mozikban.

1. Murakami Haruki: Norvég erdő - magyar bemutató: április-május

Miről szól?

Egy húszas évei elején járó srác két lány között őrlődik, miközben körülötte javában zajlanak a hatvanas évek: az egyetemisták sztrájkolnak, az erkölcsök lazulnak, és megcsapja Japánt a szabadság szele.

Ki, miért, hogyan, mikor?

Murakami irodalmi klasszikusából A zöld papaya illata japán rendezője, Anh Hung Tran csinált filmet a titokzatos Rinko Kikucsival és a gyönyörű Kiko Mizuharával a két női főszerepben. A filmet a tavaly őszi velencei filmfesztiválon mutatták be, a kritikusok ódákat zengtek a képi világáról, viszont a forgatókönyvírói teendőket is magára vállaló rendező szemére vetették, hogy teljesen elhagyta a kerettörténetet, amely szerint a középkorú főhős a repülőgépen hallja a Beatles-számot, és visszaemlékszik fiatalkori nagy szerelmére. Akármilyen is a film, az biztos, hogy rengeteg Murakami-rajongó fog lelkesen moziba tódulni - velünk az élen. A filmet a Fórum Hungary mutatja be várhatóan április-májusban. A film hosszú előzetese a héten került ki a netre, gyönyörködjünk benne, míg nem jön a film. A Norvég erdő című regényt a Geopen kiadó adta ki magyarul 2008-ban.

- - -

 

2. William Shakespeare: Coriolanus - magyar bemutató: május

Miről szól?

Caius Martius Coriolanus ókori római hadvezérről, aki miután száműzik Rómából, szülővárosa ellen fordul, és az ellenséggel szövetkezik.

Ki, miért, hogyan, mikor?

A film két dolog miatt is izgalmas: egyrészt ez Ralph Fiennes első rendezése, másrészt a Baz Luhmann-féle Rómeó és Júliá-hoz (vagy Richard Loncraine fantasztikus III. Richárd-jához) hasonlóan modern környezetbe helyezte az antik sztorit, az eredmény egy velejéig mai háborús film, patinás dialógokkal. Ralph Fiennes magára osztotta a címszerepet, édesanyját a csodás Vanessa Redgrave játssza. A héten volt a film nemzetközi premierje a berlini filmfesztiválon (kollégánk itt mesél a filmről), nagy a lelkesedés. Magyarországon a Mokép forgalmazza, májusban érkezik a mozikba.

- - -

3. Kazuo Isiguro: Ne engedj el! - magyar bemutató: nyár, csak DVD

Miről szól?

Három egykori iskolatárs szerelmi háromszög-története könyörtelen disztópiába ágyazva. Ennél többet nem árulunk el, mivel mind a könyv, mind a film nagy erénye, hogy csak lassan érteti meg velünk, kik a szereplők, és milyen jövő vár rájuk (aki mégis kíváncsi, hogy miről szól a könyv, ide kattintson, itt írtunk róla bővebben). 

Ki, miért, hogyan, mikor?

A japán-brit regényíró egyik könyvéből már készült sikeres film, a Napok romjai Emma Thompsonnal és Anthony Hopkinsszal. A 2005-ös Ne engedj el-t a híres videoklip-rendező, Mark Romanek filmesítette meg. A filmet egy hete mutatták be az angol mozik, ettől zeng most a brit sajtó. A kritikusok imádják, főleg a szereplők miatt - a huszonéves generáció három leghíresebb brit színésze, Keira Knightley, Carey Mulligan és a Facebook-filmből ismerős Andrew Garfield látható benne. Magyarországon csak DVD-n lesz kapható, az Intercom adja ki várhatóan nyár elején.

 

- - -

 

4. Jens Lapidus: Instant dohány - magyar bemutató: nyár

Miről szól?

Három főszereplő - egy chilei nepper, egy svéd egyetemista és egy szerb maffiózó - kalandjai a stockholmi alvilágban. Kokainbiznisz káposztafejekkel.

Ki, miért, hogyan, mikor?

Nálunk a Park kiadó adta ki 2009-ben Jens Lapidus sikerkönyvét Instant dohány címmel. A könyv hazájában 40 ezer példányban kelt el, és hatalmasat szólt. Szerzője egy menő védőügyvéd, aki saját eseteire építve ír krimiket. 2010-re készült el belőle a svéd film, amelyet nálunk nyáron lehet majd látni, a Mokép hozza be. Természetesen, mint A tetovált lány esetében is, az amerikaiak már a remake-et tervezik, amelyben Zac Efron játszaná az egyik szerepet.

- - -

 

5. Paul Torday: Lazacfogás Jemenben - magyar bemutató: ősz

Miről szól?

A brit halbiológust felkéri az állam, hogy a közel-keleti kapcsolatok ápolása érdekében telepítsen lazacfarmot a sivatagos Jemenbe. A regény 2007-ben elnyerte a legjobb brit szórakoztató regénynek járó Wodehouse-díjat.

Ki, miért, hogyan, mikor?

Emily Blunt, Ewan McGregor és Kristin Scott Thomas főszereplésével a Csokoládé című film rendezője, Lasse Hallström vitte vászonra a halbiológus kalandjait. Az adaptációt a Gettómilliomos forgatókönyvírója, Simon Beaufoy jegyzi. A filmet a Fórum Hungary hozza be, várhatóan ősszel.

- - -

+1 Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája (Le Hérisson) - előreláthatóan nem lesz magyar bemutató

Miről szól?

A párizsi Grenelle utca hetes számú házának három csodabogár lakójáról, a filozófiáért rajongó házmesternőről, egy öngyilkosságra készülő kiskamaszról és a mindannyiuk életét felbolygató japán Ozu úrról.

Ki, miért, hogyan, mikor?

A könyv 2006-ban jelent meg Franciaországban, és nagy sikert aratott. Nálunk 2009-ben adta ki A sündisznó eleganciája címmel a Geopen, nagyon szerettük: isteni történet szeretni való szereplőkkel. 2009-ben készült el a francia filmváltozat, nyert jó pár díjat, de valószínűleg mivel nincsenek benne ismert francia színészek, a magyar forgalmazók nem figyeltek fel rá. Talán majd most. Addig marad az előzetes vagy az illegális filmletöltés.