Hetek óta találgat az amerikai média, ki állhat a titokzatos "O" című könyv mögött, amely Barack Obama amerikai elnökről árul el bennfentes információkat. Most kiderült, John McCain szenátornak, a 2008-as választás republikánus elnökjelöltjének jobbkeze volt a szerző.

Mark Salter beszédíróként tevékenykedett McCain mellett, és társszerzőként jegyezte a szenátor több könyvét, viszont eddig sem nem cáfolta, sem nem erősítette meg a Time értesüléseit. Az O: The Presidential Novel egy hete látott napvilágot. A 2012-es elnökválasztás napjaiban játszódik, középpontjában egy Obama elnökre hasonlító - de csak "O"-ként emlegetett - figurával. A kiadó annyit árult el a névtelen szerzőről, hogy "olyasvalaki, aki volt egy szobában Obamával, és jól ismeri ezt a közeget".

Mivel a könyv pozitívan ábrázolta az elnököt, eddig a demokrata oldalon keresték a titokzatos írót. Meggyanúsították már Obama kabinetfőnökét, Rahm Emanuelt, és tanácsadóját, David Plouffe-t is. A Clintonról szóló, először szintén névtelenül publikált politikai regény, a Piszkos kampány írója, Joe Klein is felmerült a lehetséges szerzők között, sőt volt, aki Steven Colbert amerikai humoristát emlegette, akinek valószínűleg csak azért dobták be a nevét, hogy megemlítse a könyvet népszerű műsorában - amit egyébként meg is tett.

Az O mindenesetre kivétel nélkül megsemmisítő kritikákat kapott, csapnivalónak és irritálónak nevezték a lapok. Igaz, azt elérte, hogy napokig róla beszéltek.