A Zabhegyező írója odavolt a teniszközvetítésekért, a hamburgerért és a három tenorért. Mindez eddig ismeretlen leveleiből derült ki, amelyeket az 1953-tól egészen 2010-es halálig elzárkózva élő Salinger egy régi barátjának írt Angliába.

Salinger mégsem volt olyan zárkózott remete, mint ahogyan eddig gondoltuk. Legalábbis ez derült ki abból az ötven, írógéppel írt levélből és négy képeslapból, amelyet a kelet-angliai egyetem a tavaly elhunyt író halálának egyéves évfordulóján hozott nyilvánosságra. A leveleket Salinger 1986 és 2002 között írta régi barátjának, Donald Hartognak, akivel 1937-ben, 18 éves korukban ismerkedtek meg Bécsben, ahova mindketten a német nyelvet mentek tanulni.

Hartog halála után a lányához kerültek a levelek, amelyet ő a kelet-angliai egyetemnek adományozott. Salinger leveleiből sok személyes információ derül ki az íróról. Mindenki azt hitte, Salinger remeteként élt New Hampshire-i otthonában, most pedig kiderült, kirándult a Niagara-vízeséshez és a Grand Canyonhoz, átruccant az öreg kontinensre állatkertbe és színházba, sokat kertészkedett, sorozatokat nézett a tévében, szóval élte a nyugdíjasok szokásos, békés életét. 

"A levelek nagyon meghatóak, és a regényei stílusát idézik - közvetlen, de mindig a legpontosabb kifejezést használja" - mondja a levelekről Hartog lánya, aki maga is találkozott az íróval, amikor az meglátogatta barátját 70. születésnapján.

A Telegraphnak nyilatkozó irodalomtudós, Christopher Bigsby szerint azért fontosak a levelek, mert belőlük teljesen más kép bontakozik ki Salingerről, mint ami eddig élt a köztudatban. Salingert életmódja és megnyilatkozásai bizalmatlan mizantrópnak mutatták, a levelekből viszont az élet csendes örömeit kiélvező nyugdíjas képe bontakozik ki, aki buszos turistautakra vállalkozik, koncertekre, galériákba jár, egy Csehov-darabért átrepül Angliába, és csak azért elmegy a Covent Gardenbe, mert a felesége odavan a My Fair Lady-ért.

Az is kiderült a levelekből, hogy Salinger egészségesebbnek tartotta a Burger Kinget a többi gyorsétteremnél, kedvenc teniszezője Tim Henman és John McEnroe volt, a három tenor közül pedig José Carrerast szerette a legjobban. Imádta a sorozatokat, az Upstairs Downstairs című volt a kedvence, amely egy londoni ház urainak és cselédeinek életét követi nyomon a 20. század első felében. A levelekből Salinger politikai véleményére is fény derült: utálta Ronald Reagent és George Busht.