Jövő nyártól "káros" felirat kerül azokra a mangákra és animékre Tokióban, amelyekben tizennyolc éven aluliak szerepelnek szexuális és egyéb extrém helyzetekben. A japán képregényesek a szólásszabadság megsértéséről és a japán kultúrexport korlátozásáról beszélnek, Tokió polgármestere szerint a döntés megszavazása bizonyítja a nemzet közös értékeit.

Tokió városi közgyűlése elfogadta azt a törvényt, amely tiltaná azon mangák és animék (azaz japán képregények és rajzfilmek) lakossági forgalomba kerülését, amelyekben tizennyolc éven aluli szereplők szexuális vagy vérfertőző kapcsolatot létesítenek egymással vagy idősebb szereplőkkel, illetve nemi erőszak áldozatai lesznek. A döntés azért lepett meg többeket, mert a manga, illetve annak extrém és tematikus műfaji leágazásai (fétis- és Lolita-pornók, meleg kisfiúk szerelmét bemutató sorozatok stb.) részei a japán tömegkultúrának, gyerekek és felnőttek egyaránt olvassák. Japán mindeddig kifejezetten elfogadó volt a témában, a jelenlegi döntés mögött álló jobboldali Sintaro Isihara, Tokió polgármestere azonban arra az egyszerű érvre hivatkozik, amely szerint bizonyos dolgok nem valók gyerekeknek. "A törvény megszavazása azt bizonyítja, hogy a közös értékek és az egyetértés még léteznek Japánban" - mondta.

A döntést azért kritizálják sokan, mert egyrészt a manga Japán legfontosabb kulturális exportcikke, másrészt többen arról beszélnek, hogy a törvény alkalmas arra is, hogy a szólásszabadságot korlátozzák általa. Naoto Kan miniszterelnök a héten blogbejegyzésében jegyezte meg, hogy bár a fiatalság nevelése fontos, a japán manga terjesztése a világban szintén az. Időközben Japán legnagyobb kiadói bejelentették, hogy bojkottálni fogják a jövő évi International Anime Fair nevű vásárt.

Japánban évek folyik a vita az erőszakos mangák gyerekekre gyakorolt hatásairól, több japán sorozatgyilkos perében merült fel káros befolyásuk, ugyanakkor a felmérések azt mutatják, hogy Japánban más országokhoz képest kevesebb az erőszakos és a szexuális gyilkosság.  Tokióban a hatóságok által erkölcsileg kifogásolt képregényekre jövő nyártól egy "káros" felirat kerül majd, a képregényeket terjesztők pedig 300 ezer jen (azaz több mint 700 ezer forint) büntetést is fizethetnek majd. Tokió hivatalos szervei már több könyvesboltba ellátogattak és eddig négyezer kiadványt soroltak a fenti kategóriába. A törvény a várakozások szerint önkorlátozásra készteti majd a  mangaipart, illetve lényegesen befolyásolja majd az eladásokat is.