Forrás: 
[origo]

A svéd akadémia bizottsága már döntött, csak egy formális szavazás hiányzik. Mindenki más október 7-én, csütörtökön délelőtt tudja meg, idén kit tüntetnek ki a legnagyobb pénzjutalommal - hozzávetőlegesen 300 millió forinttal - járó irodalmi díjjal. A Nobel-fogadásokkal hagyományosan foglalkozó brit Ladbrokes bukmékersite-on napról napra változnak az esélyek. Az eddig legesélyebbnek tartott svéd költő, Tomas Tranströmer a negyedik helyre csúszott, beelőzte őt Murakami Haruki, Cormac McCarthy és egy viszonylag ismeretlen kenyai, aki most az első helyen szerepel a fogadóiroda listáján. James Thiong'o Ngugi két dologról nevezetes: ő írt először regényt hazája nyelvén, a kujun, és az ő győzelmére fogadtak a legtöbben a Nobel-fogadások történetében. UPDATE: szerdán Cormac McCarthy amerikai író átvette a kenyai kollégától a vezetést!

Az esélyek latolgatása a Nobel-díj kiosztását megelőző hét kedvenc időtöltése. Az irodalmi díjaknál szokatlan módon a svéd akadémia nem tesz közzé előzetes listákat, ezért fordulhat elő, hogy a legvadabb elképzelések keringenek, míg végül a győztes a teljes ismeretlenségből lép elő. James Thiong'o Ngugi már a fogadóirodának is meglepetést okozott. "Sosem láttunk ehhez hasonlót" - mondta David Williams, az iroda szóvivője. "Ngugi teljesen esélytelennek tűnt, amikor először tekintettük át a jelölteket, de félek, nagyot tévedtünk." A 72 éves börtönviselt szerzőt múlt héten még csak 75:1-hez jegyezték, azóta viszont neve meglepő iramban kúszik felfelé a listán, hétfőre meg már ő lett a fogadók első számú kedvence. (Magyarul két könyve olvasható: az Egy szem búza és a Búcsú az éjtől, mindkettő csak antikváriumban elérhető.)

Hogy mit tud James Thiong'o Ngugi? Az egykori afrikai gyarmati országok vérzivataros modernkori történetéről ír, regényeinek háttere a kenyai felszabadító mozgalom, a függetlenségi háború és a régi kuju tradíciók konfliktusa az új értékekkel. Ngugi jelenleg az Egyesült Államokban él, a kaliforniai egyetem professzora és posztkolonialista teoretikus. Kuju nyelven írt regényét, az Ördög a kereszten-t a börtönben vetette papírra - illetve megfelelő eszközök hiányában vécépapírra. Ha ő nyerné a díjat, személyében egy irodalmi szempontból észrevétlen afrikai nép és a posztkolonialista nézőpont egyszerre kapna kitüntetést. Utoljára 24 éve, 1986-ban kapott afrikai fekete bőrű író Nobel-díjat, ő volt Wole Soyinka.

Eddig a bukik kedvence Tomas Tranströmer svéd költő volt, de ő most a negyedik helyre csúszott (ez persze még változhat). Jó esélyeit kommentálta úgy a Ladbrokes szóvivője: "eljött a költők ideje". Tomas Tranströmer már évek óta az esélyesek között található. Wislawa Szymborska 1996-os győzelme óta csak íróknak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat, így érthető, hogy idén már egy a négyhez arányban lehetett fogadni a favoritnak számító Tranströmerre. A svédekre amúgy is sokan figyelnek mostanában, és Tranströmer költészete közel áll a Nobel-bizottság humanista szemléletmódjához. Ennek ellenére meglepődnénk, hogyha ő kapná a díjat. Az elmúlt évek azt mutatták, a Nobel-bizottság szeret rájátszani a váratlanság faktorra, így hosszú idő óta az esélyesek között szerepelni nem jó előjel.

Forrás: [origo]
Tomas Tranströmer lányával és Juan Manuel Roca kolumbiai íróval Malmőben

A jelenleg második és harmadik helyen szereplő Cormac McCarthy (6/1) és Haruki Murakami (7/1) csak vicc. Azt gyanítjuk, hogy őket az utolsó pillanatig reménykedő rajongók juttatták ide. A kereskedelmi siker és a népszerűség a díj ellen dolgozik, hiszen a bizottság célkitűzése évtizedek óta az, hogy ismeretlen írókat (és témákat) emeljen a figyelem középpontjába.

Az élmezőnyben rajtuk kívül még három, korábban is esélyesnek tartott költő, a dél-koreai Ko Un, a szíriai Adonis és a lengyel Adam Zagajewski szerepelnek. Bármennyire logikusnak hangzik is a fogadóiroda elmélete, a Ladbrokes végül úgyis mindig mellényúl: 2008-ban Claudio Magrist és Adonist kiáltották ki győztesnek, helyettük Le Clézio nyert, tavaly pedig Amos Oz győzelmére esküdöztek, végül mégis Herta Müller vitte el a díjat.

Horace Engdahlnak az amerikai irodalomra tett megjegyzése még most is érezteti a hatását, Cormac McCarthy feltűnése a második helyen nagy meglepetés, két nappal ezelőttig az Egyesült Államok írói nem tartoztak a legesélyesebbek közé. A bizottság titkára 2008-ban szűk látókörűnek és nemtörődömnek titulálta az amerikai írókat, nagy felháborodást keltve az olvasókban. Philip Roth, aki maga is évről évre szerepel a fogadóiroda listáján, a Reutersnek adott interjúban erre reagált úgy, hogy a második világháború óta eltelt 60 évben az övék a legjobb irodalom a világon, a díjról pedig lesajnálóan csak ennyit mondott: "Egyáltalán nem érdekel, és azt hiszem, hogy itt mások sem foglalkoznak vele." Engdahlt tavaly leváltották posztjáról, és ha az akadémia gesztust akar gyakorolni az amerikai írók felé, Philip Rothon és Cormac McCarthyn kívül Thomas Pynchon, Don DeLillo és Joyce Carol Oates közül válogathat.

Korábban: Herta Müller nyerte az irodalmi Nobel-díjat

J.-M. G Le Clézio kapta a Nobelt

Egy biztos: nem amerikai: találgattuk, kié lehet a Nobel-díj

Doris Lessingé a Nobel-díj