Ljudmila Ulickaja, a népszerű orosz írónő életmű-sorozatát egy novelláskötettel folytatja a Magvető. A könyv oroszul három éve jelent meg, magyar címe Elsők és utolsók lesz, és november elején kerül majd a boltok polcaira. A kötetet Ulickaja szerkesztette össze korábban már megjelent elbeszéléseiből. Goretity József, a könyv fordítója elmondta, a novellák különböző időszakokból származnak, 1989 és 2002 között születtek. Azt is megtudtuk tőle, most vaskosabb kötetre számíthatunk, mint az írónő előző magyarul megjelent novelláskötete, az Életművésznők volt. Az Elsők és utolsók előreláthatóan 400-500 oldalas lesz.

A fordító azt is elmesélte, a könyv három ciklusra tagolódik, mindegyik különböző emberi életkorokat, illetve témákat jár körül. Az első, a "Szegény rokonok" családi történeteket mesél el, különböző emberi sorsokat és sokféle szociális réteget villantva fel, a temetőben gyermeküket látogató idős házaspártól kezdve a családi ékszert haláláig őrizgető szegény rokonig. A "Kislányok" című második ciklus elbeszélései a gyerekekkel foglalkoznak, a történetek többsége az ötvenes évekbe kalauzol, azoknak az életébe, akik a szocializmus idején töltötték gyermekkorukat. A harmadik ciklus fiatal felnőtteket, egyetemistákat állít középpontba. "Az az érdekes a könyvben, hogy nemcsak a ciklusok épülnek egymásra, hanem a ciklusokat is sok apró motívum fűzi össze" - magyarázza Goretity József - "többször felbukkannak például az értelmiségi-polgári életforma olyan hétköznapi tárgyai, mint a kikeményített terítő vagy az ezüst étkészlet darabjai, amelyeket a szereplők még elszegényedve is őrizgetnek."

Ljudmila Ulickaja a legnépszerűbb kortárs orosz írók egyike, a Magvető sikerszerzője. Nyolc könyve jelent meg a kiadónál, legutóbb a Történetek állatokról és emberekről című gyönyörűen illusztrált mesekönyv múlt karácsonykor. Az írónő tavaly járt nálunk a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként (interjúnk vele itt olvasható).