Ma jelentették be a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Man Booker ún. "rövid listáját", vagyis azt a hat könyvet, ami közül a zsűri végül ki fogja választani az elmúlt év legjobb angol nyelven írt regényét. A közzétett lista sokaknak okozott meglepetést, kimaradt róla ugyanis a két legesélyebbnek tartott könyv.

David Mitchell a "long list"-en még szereplő The Thousand Autumns of Jacob de Zoet című regénye a nyár egyik legnagyobb kritikai visszhangot kiváltó könyvsikere volt. A szerzőt a fiatal brit írónemzedék legígéretesebbjének tartják. Eddigi öt regényéből kettő szerepelt már a Man Booker hosszú listáján, másik kettő pedig a rövid listáig is eljutott. Sokan várták, hogy idén végre elnyeri az 50 ezer fonttal járó díjat. Christos Tsiolkas The Slap című könyvét is többen hiányolják a rövid listáról, ez fogyott ugyanis a legjobban a jelöltek közül a könyvesboltokban. A regényt a Times az "év könyvé"-nek nevezte.

A ringben maradó hat könyv így is erős mezőnynek számít. Az ausztrál Peter Carey lehet például az első szerző, aki háromszor nyeri el a Man Bookert. Már kettőt sem sokan kapnak, a díj történetében rajta kívül csak egy író volt, aki duplázott: a Nobel-díjas Coetzee. A rövid listán szereplő Parrot and Olivier in America című regényét ráadásul az író élete legjobbjának tartja. A legtöbben megérdemelt jelölésnek tartják, hogy a döntősök közé került a Kanadában élő Emma Donoghue Room című sokkoló regénye, ami egy évekig bezárva tartott fiatal nő és kisfia életét meséli el az ötéves fiú szemszögéből. A szűkített lista harmadik nagy esélyese Andrea Levy The Long Song című könyve, az írónő egy korábbi regényével már elnyerte a szintén rangos, női szerzők számára fenntartott Orange díjat. A regény egy jamaikai bevándorló párról szól, akik a második világháború utáni Londonban kezdenek új életet. Érdekes módon a bukmékerek Tom McCarthy C című könyvét tartják a legesélyebbnek, pedig a modernista, kísérleti regény vegyes reakciókat váltott ki olvasóiból - bloggerekből és kritikusokból egyaránt.

A rövid listán szereplő összes könyv:

Peter Carey: Parrot and Olivier in America (Faber and Faber)

Emma Donoghue: Room (Picador - Pan Macmillan)

Damon Galgut: In a Strange Room (Atlantic Books - Grove Atlantic)

Howard Jacobson: The Finkler Question (Bloomsbury)

Andrea Levy: The Long Song (Headline Review -Headline Publishing Group)

Tom McCarthy: C (Jonathan Cape - Random House)

A győztest október 12-án jelentik be ünnepélyes keretek között a londoni Guildhallban. Az eseményt a BBC televízión és online is közvetíti.