Négy évvel legutóbbi könyvének megjelenése után Mario Vargas Llosa perui író újabb regénnyel jelentkezik. A kötet november 3-án jelenik meg, címe El sueno del celta (A kelta álma), ám egyelőre csak spanyol nyelven lesz elérhető.

A könyv az ír születésű Roger Casement életét dolgozza fel, aki a 20. század elején konzulként képviselte a britek érdekeit. Vargas Llosa Joseph Conrad életrajzában találkozott a diplomata nevével, akinek alakja annyira felkeltette az érdeklődését, hogy három éven át kutatta történetét. A 73 éves Vargas Llosa Kongóba is elutazott élményt gyűjteni a regényhez.

Casement két évtizedet áldozott arra, hogy feltárja II. Lipót belga király gyarmattartó hatalmának kegyetlenségeit az afrikai országokban. Később a brit kormány megbízásából az amazóniai Putumayóban a kaucsuk kitermelésben dolgozó indiánok helyzetét vizsgálta. Vargas Llosa szerint Casement az emberi jogok harcosa volt, aki nagyon kalandos, igazán regényszerű életet élt, az ír nacionalizmus hevében még fegyvert is ragadott.

A jelenleg Spanyolországban élő író A város és a kutyák, a Zöld Palota és a Pantaleón és a hölgyvendégek szerzőjeként tett szert világhírnévre. Utolsó kötete, A rossz kislány csínytevései négy éve jelent meg. Nálunk az Európa Kiadó gondozza az író életművét, a kiadó vezetője, Barna Imre szerint magyar nyelven előreláthatólag 2011 folyamán jelenhet meg az új regény. (MTI)