Adolf Hitler 27 éves katonaként küldött képeslapja arról árulkodik, hogy a későbbi diktátornak problémái voltak a fogával és a helyesírásával (a rögtön jelentésű sofort nála két f). Az 1916. decemberi keltezésű, Karl Lanzhammer tiszttársának írt, nemrég előkerült képeslapon Hitler arról számol be, hogy fogorvosnál járt Münchenben, és amint lehet, önként jelentkezik a harctérre.

A képeslap az Európai Unió multimédiás elektronikus könyvtára, az Europeana számára szervezett roadshow-n került elő. Az Europeana 1914–1918 projekt célja, hogy az első világháború kitörésének századik évfordulójára, 2014-re több százezer digitalizált dokumentum legyen elérhető és kereshető az internetes adatbázisban. Az Oxfordi Egyetem kezdeményezéséhez öt ország – Németország, Anglia, Írország, Luxemburg, Szlovénia és Dánia – nemzeti könyvtára csatlakozott, a program keretében rendezett roadshow-kon gyűjtik be az első világháborús személyes emlékeket, ereklyéket, dokumentumokat. Eddig 45 ezer dokumentumot digitalizáltak: tárgyakat fényképeztek le, leveleket és naplókat szkenneltek be. Ezek többsége most először került ki a családoktól a széles közönség elé. Az Oxfordi Egyetem szakértője, Stuart Lee szerint a fiatal Hitler képeslapja egyike a legizgalmasabb leleteknek. Az országokon átívelő kutatás során egy repesztől sérült Biblia is előkerült, ami állítólag 1917-ben megmentette egy német tiszt életét egy északkelet-németországi lövészárokba dobott gránáttól.

Az Europeana 1914–1918 projekthez bárki hozzájárulhat saját kincseivel is: a honlapon való regisztrálás után lehet feltölteni a fényképeket, szkennelt dokumentumokat, megírni a saját történeteket. A beküldött adatokat szakértők vizsgálják meg, és ha úgy ítélik meg, felveszik az adatbázisba. A civileket bevonó kezdeményezés mellett párhuzamosan fut a nemzeti könyvtárak első világháborús anyagainak digitalizálása is (Europeana Collection 1914–1918).