Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

A titokzatos zóna mélyén szirupot találtunk



A H.P. Lovecraft műveit mintául vevő műfaj, a new weird legfontosabb követőiként tartják számon China Miéville-t (kritikánk a Kraken című könyvéről itt olvasható) és Jeff Vandermeert is. A new weird a valós világban létező helyszíneket választ elbeszélései alapjául, és azokat klasszikus sci-fi és fantasy elemekkel turbózza fel, a történetek feszülségét végig a valóság és a fantázia ellentmondásaira alapozva.

Vandermeer könyve, az Expedíció ennek megfelelően tökéletesen illeszkedik a new weird keretei közé: furcsa, emberi szövetekből összeállt erdei lények, lélegző építmény falán végigfutó apokaliptikus, világító írások, és egy magányos biológusnő megfoghatatlan és izgalmas története, de helyenként roppant közhelyes.

Tovább
0

Ezekért a könyvekért várjuk a tavaszt



ByeAlex egy nem átlagos panelproliról ír, Bridget Jones szerelme meghal, a kokainkereskedelmet leleplező író bujkálni kényszerül, Anne Applebaum a sztálinizáció nyomába ered. A magyar könyvkiadók magukhoz tértek a karácsonyt követő téli álmukból, nyárig megjelenik Dés Mihály receptkönyvnek álcázott anyaregénye és a Harry Potter szerzőjének álnéven írt krimije, illetve jön David Cronenberg első regénye is. Tizenhárom könyv, amire érdemes odafigyelni az év első felében.

Tovább
0

Anne Frank naplójának több száz példányát rongálták meg Tokióban



Több tucatnyi tokiói könytárban téptek ki oldalakat Anne Frank naplójának példányaiból, illetve a nácik zsidóüldözéséről szóló könyvekből. Az esetek mögött összehangolt akciót sejtenek.

Tovább
0

Meghalt Borbély Szilárd



49 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész, írja a debreceni Dehir.hu.

A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz, többnyire lírai kötete jelent meg. Színpadi szerzőként is működött, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta.

Utolsó könyve Nincstelenek címmel jelent meg 2013-ban, műfaját tekintve "életrajzi fikciónak", "szabálytalan prózakönyvnek" nevezték, sokak szerint a magyar irodalom elmúlt pár évének egyik legnagyobb teljesítménye volt.

A Debreceni Egyetem oktatója, egyetemi docense volt. Számos irodalmi elismerést kapott, legutóbb 2014 januárjában ítélték oda neki a Mészöly Miklós-díjat.  A díj átadásakor Jankovics József irodalomtörténész „eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként” jellemezte a Nincsteleneket.

Tovább
0

Csak meg ne tudja a párom, hogy pszichopata vagyok!



Gillian Flynn Holtodiglan (Gone Girl) című harmadik regénye ötletesen felépített, eszes krimiként indul, a végére pedig egy félelmetesen találó, majdnem szatirikus tanítássá válik a párkapcsolatok természetéről. És több mint ötszáz oldalon keresztül úgy húz magával, hogy képtelenség abbahagyni, amíg a végére nem ér az ember.

A regény első felében felváltva beszél hozzánk a két főhős, Nick és Amy. Néhány éve még menő New York-i pár voltak, Nick egy magazinnak írt, Amy személyiségkvízeket talált ki. Aztán beütött a médiaipar válsága, mindketten elveszítették az állásukat, és kénytelenek voltak leköltözni Missouriba, a kisvárosba, ahol Nick felnőtt. A dolgok onnantól kezdve nem alakultak valami jól. A történet az ötödik házassági évfordulójuk napján indul, azon a napon, amelyen Amynek nyoma vész. Minden jel arra utal, hogy meggyilkolták.

Tovább
0

Bret Easton Ellis Kanye West filmjén dolgozik



(kép: vice.com)

Az Amerikai pszicho szerzője a Vice magazinnak adott interjújában mesélt a közös projektről. A Kanye legutóbbi albumából, a Yeezusból készülő film nem az első közös munkájuk lenne, a két művész már kerülgeti egymást egy ideje.

Tovább
0

Most akkor melyikük kezd el részegen vetkőzni?



Berki Judit veszélyes műfajt választott első regényének. Valamilyen oknál fogva még egy bő évtized után is jó ötletnek tűnik párkereső nőket történetek középpontjába állítani, de egyre nehezebb újat mutatni a témában. És mégis, az Ülök a matracon elolvasása után úgy tűnik: van még olyan szeglete a szingli irodalomnak, amit nem aknáztak ki teljesen.

Tovább
0

J.K. Rowling álnéven folytatja az írást



Bár magyarul még nem jelent meg a Harry Potter-sorozat szerzőnőjének álnéven írt krimije, a The Cuckoo's Calling (idén tavasszal jön), Angliában már bejelentették, hogy június 19-én érkezik a következő Robert Galbraith-regény.

Tovább
0

Könyékig lenyúl, ha úgy hozza az élet



Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság politikai tudósítója harmadik könyvét jelenteti meg. A kampányguru borítóján azt ígéri, hogy leleplezi, mi mozgatja a magyar politikát, de semmi olyasmi nem derül ki belőle, amit eddig ne tudtunk volna.

Tovább
0

Meghalt Gyarmati Fanni



Szombatra virradóra, életének 102. évében elhunyt Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. 

Gyarmati Fanniról százéves születésnapján írtunk hosszabban, itt olvasható a cikk, és így kezdődik:

"A megközelíthetetlenség legzavarbaejtőbb példányának láttam [Gyarmati Fannit]. Okos lány volt, őszintén érdekelte nem csak az irodalom, de minden műveltséganyag, s közben elegáns, sőt, tündöklően szép lány is volt. Mégis, ahogy bájos szemöldökét felvonta, ahogy a száját keserédes kifejezéssel csücsöríteni tudta, valahogy úgy, mintha biggyesztené - az embernek mindig az volt az érzése, hogy valamilyen illetlenségért kap tőle megrovást, amit egyébként néha szóban is közölt" - írta Vas István a ma századik születésnapját ünneplő Gyarmati Fanniról, Radnóti Miklós feleségéről, a kiemelkedő tanárról, aki egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizte férje emlékét.

Tovább
0

Új Stephen King regény jön



Stephen King a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Revival címmel új regényt jelentet meg 2014. november 11-én.

Tovább
0

Egy pakli kártyán az irodalom



A spanyol Fernando Vicente az elmúlt 30 évben elképesztően sokoldalú, egyedi és sajátos portfóliót hozott létre, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehet böngészni anélkül, hogy beleunnánk. Az ábrázolt témához mindig pontosan illeszkedő, enyhén karikaturisztikus, esetenként húsbavágó stílusa és széleskörű témaválasztásai megfogják az embert.

Tovább
0

Rowling sokat magyarázza Harry Pottert



Abban sok olvasó egyetért, hogy a Harry Potter hetedik kötete nem hozott kielégítő befejezést. Hiába került pont Voldemort és Harry harcának végére, hiába volt megannyi halott, és hiába volt benne egy ügyefogyott jelenet a gyerekeit a Roxfort Expresszhez kísérő három barátról, mégis rengeteg kérdés maradt az olvasóban. Bár egy történettől sem várható el, hogy minden egyes felvetett részletet kifejtsen (pláne, ha egy hétkötetes sorozatról beszélünk), J.K. Rowling mégis úgy érzi, van mit mondania a rajongóinak.

Összeállításunkban ezekből a nyilatkozataiból szemezgetünk. Óvatosan olvassatok, mert a titkok tele vannak spoilerrel!

Tovább
0

Paulo Coelho és Stephen Fry napjaink legbefolyásosabb írói



Twitteren mérhető népszerűségük alapján készített listát a kanadai The Richest napjaink öt legbefolyásosabb írójáról. Az online - főleg a közösségi média különböző platformjain való - jelenlétet egy újfajta írói szereppel kötik össze, amiben a szerző már nem csak mint egy könyv mögött létező árnyék van jelen, hanem aktív, interaktív, véleményt, irodalmat és kultúrát formál.

Tovább
0

Tavasszal jön a világ kokainkereskedelmét leleplező ZéróZéróZéró



Régóta húzódik Roberto Saviano új könyvének, a ZéróZéróZérónak a megjelenése, azonban most, hónapokkal a tervezett publikálás után, az író végre rábólintott a magyar fordításra és borítóra, így tavasszal a Partvonal kiadó gondozásában megjelenhet.

Tovább
0

Menőbb nem is lehetne a szerelem



Szerelmet vallani mindig aktuális, ugye, és a Valentin nap is közeleg. Ha pedig még irodalmat és csábító szemöldökrángatást is keverünk bele, majd gifként tálaljuk, nagy az esélye annak, hogy menő is lesz a dolog. A BuzzFeed most pontosan ezt tette, a hajtás után megmutatjuk a végeredményt.

Tovább
0

Új Szapphó költeményeket fedeztek fel



Egy névtelen magángyűjtő mutatta meg az Oxfordi Egyetem szakértőjének, Dr. Dirk Obbinknek azokat a papiruszokat, amelyeken Obbink szerint kétségtelenül az időszámításunk előtt hetedik században alkotó leszboszi költőnő két műve olvasható. Az egyik írás Szapphó testvéreiről szól, a másik pedig egy viszonzatlan szerelem történetét meséli el.

Tovább
0

Képregény készül Rejtő Jenő életéről



A Cink közölte Hegedűs Márton készülő új képregényének első oldalait. Hegedűs tavalyi képregényét, a Slusszkulcs klánt az év legjobbjának választotta a Magyar Képregénykiadók Szövetsége, új munkájában pedig Rejtő Jenő életét dolgozza föl.

A képregény alapja a Megyek Párizsba, ahol még egyszer sem haldokoltam, azaz Rejtő első igazi könyvpróbálkozása, amit az 1927 és 1930 közötti európai bolyongásairól írt a szerző.

Hegedűs jelenleg támogatókat keres a projekthez, de négy oldallal már elkészült. Ezeket mutatjuk a folytatásban.

Tovább
0

Író, zsidó és Philip, de nem Roth



A Sundance Filmfesztiválon mutatták be azt a filmet, amelyben Jason Schwartzmann egy fiatal, neurotikus zsidó írót játszik, akinek problémás a viszonya a nőkkel, és az a neve, hogy Philip. Ezek alapján akár Philip Roth is lehetne a Listen Up Philip főhőse, de Schwartzmann karakterét úgy hívják, hogy Philip Lewis Friedman.

Előzetes és további érdekességek a folytatásban.

Tovább
0

Allen Ginsberg képei William Burroughsról



A Bookpatrol Allen Ginsberg a torontói Thomas Fischer Rare Book Library-ben látható képeiből készített tematikus válogatást. A téma az idén századik születésnapját ünneplő William Burroughs és a két művészt összekötő közel negyven éves barátság volt.

Tovább
0

132 éve született Virginia Woolf



a képek forrásai:

Portrait of Virginia Woolf - Wikipedia

Dreadnought Hoax - Venturegalleries

Virginia Woolf és Clive Bell a tengerparton - Kötve-fűzve

szöveges források:

59 things you didn't know about Virginia Woolf - Flavorwire 2012. január 25.

Bécsy Ágnes: Virginia Woolf világa, Európa Könyvkiadó, 1980

Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány, Csokonai Kiadó, 1999

John Lehmann: Virginia Woolf and her world, Thames and Hudson, London, 1975

Tovább
0

Mindenkinek el kell kurvulnia



Az amerikai Office című tévésorozat sztárja, B. J. Novak könyvet írt, kollégáival pedig nagyon vicces előzetest készített hozzá. Videó a folytatásban!

Tovább
0

Hamarosan érkezik a Kafka-videójáték



Franz Kafka A per című műve videójátékot ihletett. Bár magát a játékot még fejlesztik, a hozzá kapcsolódó blogon már láthatóak belőle az első screenshotok és a trailer. Ezeket mutatjuk a folytatásban!

Tovább
0

Aki kérdez: Margaret Atwood, aki válaszol: Alice Munro



Egy New York-i rádióműsor, a Selected Short egy teljes estét szentelt 2013 irodalmi Nobel-díjasának, Alice Munrónak. Az esemény csúcspontja egy élő Google Hangout beszélgetés volt Munro és barátnője és pályatársa, Margaret Atwood között.

A folytatásban a teljes beszélgetést láthatjátok, ami nemcsak azért érdekes, mert egy újabb szép bizonyítéka a két kanadai író barátságának, hanem mert Munro, amióta megkapta a Nobel-díjat, szinte nem is adott interjút, nyilvánosan is ritkán jelenik meg, még a díjátadó ceremóniát is lemondta (itt írtunk róla hosszabban).

Tovább
0

Mit csinálnak az írók írás helyett?



Zachary Petit vicces infografikáján egy csomó olyan dolgot megmutat, amit írás és szerkesztés közben, illetve ezek helyett csinálnak az írók. Facebookon eltöltött felesleges órák, a helyes szék kiválaszását megelőző trauma, és további önkéntes elterelések a folytatásban!

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS