Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Így készült a Harry Potter tizenkét fejezete



kattints a nagyobb fotóért!

Hogy nem gabalyodik bele egy író saját művének szövevényes cselekvésébe? Úgy tűnik a papír és a toll még mindig az egyik legjobb segítség ebben. Az Open Culture tette közzé azt a kézzel írt táblázatot, amelyben J.K. Rowling a Harry Potter és a Főnix Rendje 13. és 24. fejezete közötti eseményeket vázolta fel magának.

Tovább
0

Rowling sokat magyarázza Harry Pottert



Abban sok olvasó egyetért, hogy a Harry Potter hetedik kötete nem hozott kielégítő befejezést. Hiába került pont Voldemort és Harry harcának végére, hiába volt megannyi halott, és hiába volt benne egy ügyefogyott jelenet a gyerekeit a Roxfort Expresszhez kísérő három barátról, mégis rengeteg kérdés maradt az olvasóban. Bár egy történettől sem várható el, hogy minden egyes felvetett részletet kifejtsen (pláne, ha egy hétkötetes sorozatról beszélünk), J.K. Rowling mégis úgy érzi, van mit mondania a rajongóinak.

Összeállításunkban ezekből a nyilatkozataiból szemezgetünk. Óvatosan olvassatok, mert a titkok tele vannak spoilerrel!

Tovább
0

Az igazi Harry Potterre bukkantak a pályaudvaron



Az átverésekre szakosodott New York-i Improv Everywhere csapat aktuális akcióiban híres filmeket dolgoz fel úgy, hogy az ikonikus, de fiktív karaktereket kiküldik az utcára, és jól felveszik, hogy hogyan reagálnak minderre a járókelők.

Legutóbb Harry Potterre került sor, az erről készült videó látható a folytatásban. Ti mit tennétek, ha egy szemüveges kisfiú egy bagoly társaságában a 9 és 3/4-ik vágányt keresné, és erről jegye is lenne?

Tovább
0

Itt vannak az újabb Harry Potter-borítók!



Korábban írtunk már arról, hogy új borítókat kap a 15 éves Harry Potter-sorozat. J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic már öt új Harry Potter-borítót bemutatott a hétből, a legfrissebb kettőt most hozták nyilvánosságra. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből. Fent az első kötet, a Harry Potter és a bölcsek köve új külsője látható. Íme az újabb borítók!

Tovább
0

Így néznének ki Tarantino forgatókönyvei, ha regények lennének



Ha Quentin Tarantino forgatókönyvei megjelennének, talán ilyen borítót kapnának. Egy Londonban élő tervező grafikus, Sharm Murugiah készített a Kutyaszorítóban, a Tiszta románc, a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill 1-2, a Halálbiztos, a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul forgatókönyveihez borítót, a Penguin kiadó sajátos stílusában.

Tovább
0

Új borítót kap a 15 éves Harry Potter



J. K. Rowling varázslótörténeteinek amerikai kiadója, a Scholastic szerdán bemutatta az első új Harry Potter-borítót a hétből. Az új dizájn a szeptemberben boltokba kerülő puhafedeles amerikai díszkiadáshoz készült. Kazu Kibuishi illusztrátor munkái egy-egy emlékezetes pillanatot emelnek ki az adott részből, az első, bemutatott borítón például az látható, ahogyan Harry először sétál végig a varázslóvilág boltsorán, az Abszol úton Hagrid társaságában.

Tovább
0

Belterjes kisváros a lepukkant lakótelep ellen. Megjelent J. K. Rowling új regénye



Ma került boltokba a Harry Potter-széria világhírű írója, J. K. Rowing legújabb, ezúttal felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés (Gabo Kiadó) magyar kiadása. A regény az Egyesült Királyságban az előjegyzések és az első napi eladások alapján minden idők második legjobb nyitányát érte el (az első helyen Dan Brown Az elveszett jelkép című regénye áll). Angol nyelvterületen a megjelenést követő közel egy hónap alatt több mint egymillió példány fogyott a kötetből. A nagy sikerre való tekintettel a BBC sorozatot készít belőle, amelyet 2014-ben vetítenek majd.

Tovább
0

Vegyes kritikákat kapott J.K. Rowling felnőtteknek szóló regénye



J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzőjének első felnőtteknek szóló regénye, a The Casual Vacancy csütörtök óta kapható több országban. A Guardian szerint nem is rossz.

Tovább
0

Több felnőtt, mint gyerek vesz ifjúsági könyvet



Egy friss tanulmány szerint az Egyesült Államokban a 12-17 éves korosztálynak szóló könyvek vásárlói 55 százalékban a 18 évesnél idősebbek közül kerülnek ki. Az ifjúsági könyvek 28 százalékát a 30-44 évesek vásárolják meg. A felnőttek nem csak másoknak veszik ezeket a könyveket, 78 százalékban saját maguknak viszik haza.

Tovább
0

Irodalmi show az olimpia megnyitóján



A csoda szigetei címet viselő, péntek esti olimpiai nyitó show része volt a brit irodalom is. Kenneth Branagh színész, aki Gilderoy Lockhart professzort játszotta a Harry Potter-filmekben, elszavalta Shakespeare A vihar című drámájából Caliban "Ne félj, a sziget tele van zajokkal" kezdetű sorait. (Ez a rész inspirálta az ünnepség rendezőjét, Danny Boyle-t.)

Tovább
0

Szeptember 27-én kerül a boltokba Rowling felnőtteknek írt könyve



J. K. Rowling még februárban jelentette be, hogy hamarosan megjelenik első felnőtteknek szóló regénye. Most már címe is van: The Casual Vacancy (kb. 'Átmeneti üresedés'). Szeptember 27-én jelenik meg világszerte keménykötésben, e-könyvben, letölthető és CD-n megvásárolható hangoskönyvként. A történet középpontjában Barry Fairweather váratlan halála áll, ami sokkolja egy Pagford nevű falu lakosait. A regény kiadója, a Little, Brown szerint az angol idillt idéző Pagford kövezett piacterével, régi apátságával valójában egy háborúban álló falut rejt, a történetet Rowling fekete humorral, meglepő fordulatokkal, elgondolkodtatóan ábrázolja.

Tovább
0

Harry Potter már e-könyvben is olvasható



J. K. Rowling hétkötetes munkája e-könyvben és digitális hangoskönyvként is megvásárolható a szerző Pottermore honlapján - írja az MTI.

Tovább
1

Csak jövőre jönnek a Harry Potter e-könyvek



 

Túl népszerűnek bizonyult a Harry Potter-világra épülő interaktív Pottermore.com weboldal, amelynek bétaverziója augusztusban indult el egymillió regisztrált látogatóval. Az oldal bizonyos funkciói akadoztak a napi 550 millió oldalletöltés mellett, így egyelőre nem elérhető a párbajozás, amely a legnészepszerűbb játék volt a site látogatói körében, és elhalasztották az elektronikus könyvek megjelentését is, arra hivatkozva, hogy a weboldal hibák nélküli indulására szeretnének koncentrálni. A Pottermore.com a tervek szerint október végétől lenne elérhető mindenki számára. J. K. Rowling nyáron jelentette be a kiadók nem kis bosszúságára, hogy hétkötetes regényfolyamát  digitális formában saját maga szeretné forgalmazni a Pottermore site-on keresztül. Az e-könyvek október helyett 2012 első felétől lesznek megvásárolhatók a weboldalon.

Korábban: Új Harry Potter-történetek októbertől az interneten

Tovább
0

"Nem lehet szidni valamit, amit ennyien olvastak" - interjú a Harry Potter fordítójával



Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Neki köszönhetjük a durrfarkú szurcsók, a zsupszkulcs, a Hessberöpsi Tündemanca szavakat és a hoppanál igét. Tóth Tamás Boldizsárnak első nagyobb munkája volt a Harry Potter első része, magyarításaival ő teremtette meg a Harry Potter-regények magyar világát, ehhez képest nem a sorozat nagy rajongója. Az utolsó film a héten kerül a mozikba, mi a fordítót kérdeztük a siker kiszámíthatatlanságáról, a felelősségről és a gyerekeiről.

Tovább
0

Új Harry Potter-történetek októbertől az interneten



Októbertől új, ingyenes közösségi oldal indul az interneten Pottermore.com címen, ahol a felhasználók új Harry Potter-történeteket olvashatnak és aktív szereplőként mehetnek végig az ismert regényeken. Ugyanitt magyar nyelven is megvásárolhatók lesznek a Harry Potter-regények.

Tovább
0

Harry Potter képregényben



Nem a Harry Potter-mörcs újabb darabját ajánlgatjuk. Egy fiatal és vicces kedvű chicagói illusztrátor,  Lucy Knisley döntött úgy, hogy néhány képkockában összefoglalja a népszerű varázslótanonc kalandjait az elfoglalt felnőttek számára, hogy ők is értsék a közös műveltségbe ágyazódott Harry Pooter-könyvekre tett utalásokat. Eddig az első öt rész készült el egyperces képregényes változatban, itt mindegyik megtekinthető ingyen.

Tovább
0

Így kviddicseznek a muglik



J. K. Rowling Harry Potter-regényeinek seprűháton játszott labdasportja a varázslóvilágon kívül is népszerű. Az első muglikviddics meccset 2005-ben tartották a Middlebury főiskolán, azóta megszületett a sport nemzetközi szövetsége, amely 2007 óta világkupákat is szervez. Magyar csapatok szintén léteznek, például a Tapolcai Talpas Tulkok és a Salgótarjáni Suhanó Sasok, bár az oldaluk tanúbizonysága szerint manapság nem olyan aktív a magyar léglabda-sportág. A muglikviddics kívülről úgy néz ki, mintha a játékosok kézilabdáznának, csak három kosárpalánkra lőnek, és közben seprűt szorítanak a lábuk közé.

Néznivaló: Így néz ki, mikor játszanak

Tovább
0

Harry Potter odavan a mágikus realizmusért



A Harry Potter-széria főszereplői, Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint is csatlakoztak az Amerikai Könyvtárak Szövetségének Olvass! elnevezésű kampányához, amelynek célja, hogy közismert személyiségek segítségével népszerűsítse a klasszikus irodalmat. A felkért színészek kedvenc regényükkel a kezükben fotózkodnak, a posztereket azután könyvtárakban helyezik ki, illetve bárki megvásárolhatja őket 16 dollárért. A kampányban szerepelt már Keira Knightley, Hugh Laurie, Anthony Hopkins, Bill Gates és az Alkonyat farkasfiúja (Taylor Lautner) is. A Harry Potter-szereplők plakátjait az utolsó előtti film premierjére időzítve hozták nyilvánosságra. Daniel Radcliffe kedvenc regénye Mihail Bulgakov Mester és Margaritá-ja, Emma Watson a Rómeó és Júliá-t ajánlgatja, Rupert Grint pedig Anthony Burgess Gépnarancs-át ölelgeti a poszteren. Ez utóbbi némi felzúdulást keltett, a színész képviselőjének közleményben kellett leszögeznie, hogy Grint nem az erőszakos jeleneteket is tartalmazó könyv olvasására szólítja fel a gyerekeket, csupán arról van szó, hogy ez a kedvenc regénye (egy tavalyi Halloween-bulira a film főszereplőjének öltözött). A Harry Pottert játszó Daniel Radcliffe egy interjúban elmesélte, a Mester és Margaritá-t az Amazon online könyvrendelő rendszer dobta fel neki ajánlatképpen egyik előző könyvvásárlása alapján. Ő rögtön megrendelte, és azóta kétszer elolvasta, a fotón látható 1967-es első kiadást pedig már ajándékba kapta születésnapjára. Mint elmondta, mindig is nagy rajongója volt a mágikus realizmusnak.

Tovább
0

Indiában kihalnak a baglyok Harry Potter miatt



A Harry Potter-rajongók nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Indiában a vadon élő baglyok száma az utóbbi időben drasztikusan csökkent - jelentette be Jairam Ramesh indiai környezetvédelmi miniszter tegnap egy nemrégen közzétett tanulmány eredményeire hivatkozva. A kutatás szerint nemcsak a fekete mágia hívei jelentenek veszélyt a baglyokra - akik rituális célokra használják fel a madarat - , hanem azok a szülők is, akik Harry Potter-imádó csemetéik kedvéért vadásznak az új tollas házi kedvencre. "A városi, jól szituált családokban is divat lett baglyot tartani" - számolt be róla a környezetvédelmi miniszter. A tanulmány szerzője egy Abrar Ahmed nevű ornitológus, akit akkor kezdett foglalkoztatni ez az új jelenség , amikor egyik ismerőse fehér bagoly után érdeklődött nála, amit tízéves fia Harry Potter-témájú szülinapi zsúrjára akart beszerezni. J. K. Rowling könyvei nagyon népszerűek Indiában, a mesében a varázslótanoncoknak saját baglyaik szállítják a küldeményeket, a főszereplő baglya fehér, Hedvignek hívják. Indiában a baglyok a súlyosan veszélyeztett fajok közé tartoznak, a környezetvédelmi miniszter ezért bagolyvédő programot sürget. (AFP, OneIndia)

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS