Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Nem könnyen leküzdhető emlékek



Bartók Imre könyve a tél egyik kihívása.

Tovább
0

Irodalmi szenzáció: megtalálták Szabó Magda ismeretlen regényét



könyv Szabó Magda Jaffa kiadó kézirat kiadatlan regény hír

A kéziratra két kockás füzetben bukkantak.

A Jaffa kiadó Szabó Magda-életműsorozatában a tervezettnél eggyel több kötet lesz. Megkerült ugyanis az írónő első, eddig kiadatlan kisregénye, a Csigaház - írja a VS.hu.

Tovább
0

Egy japán nő eljön a Vadkeletre



Kisregényt írt Szabó T. Anna. Az írás egy ismert keleti meséből született, Szabó T. Annát a Vivandra kiadó vezetője kérte fel a történet feldolgozására. Az eredeti mese a lánnyá változó, megmentett darumadárról meglehetősen egyszerű, a hűségről és a háláról szól, bár nyilván további rétegeket is fel lehetne fejteni benne - mondta az írónő, hozzáfűzve, hogy a régi történet csak kiindulópontul szolgált, a regényhez lényeges elemeken változtatott.

Tovább
0

Egy limonádé is lehet Michelin-csillagos



Még akkor is, ha nem citromlé, hanem regény. De ez itt nem a Táfelspicc, hanem a könyvrovat. A regényt, amelyet teszteltünk, egy fiatal New York-i hölgy írta, Gabrielle Zevin, és magyarul az Egy könyvmoly regényes élete címet viseli. Ennek alapján - és az infantilis borító miatt - kapásból ifjúsági regénynek néztem. Ezek után mondanom sem kell, hogy nem az.

Tovább
0

Melyik nagyregényről van szó?



Hogy az első mondatnak mágikus ereje van, azt nemcsak az írók tudják, hanem az olvasók is. Mégis csak kevés regénynek van olyan erős felütése, hogy egyetlen mondat után beszippantson minket fiktív világába.

Néhány héttel ezelőtt azt teszteltük, hányan emlékszünk a nagy regények kezdőmondataira, most pedig a záró mondatokkal próbálkozunk. Elvégre egy regény vége legalább olyan jelentőségteljes, mint a kezdete.

A játék nagyon egyszerű. Kattintson az ön szerint helyes válaszra. Ha eltalálta, zölden, ha tévedett, pirosan világít a mező. Jó találgatást!

Tovább
1

A biztonságos szex ötven árnyalata



Bárhogy döntesz, végül úgyis a lila csipketangában fogsz elindulni a buliba. Hiába ígéri a fülszöveg, hogy "csak rajtad múlik, mi történik", az Egy lány belép a bárba című interaktív erotikus regény, avagy gamebook már az első döntéshelyzetnél megcinkeli saját ígéretét, és még csak nem is túl finoman visszaterelget a szerzőknek tetsző változathoz.

Tovább
0

Ruhát is varrtak a Trónok harcából



A világ legnagyobb rajongói találkozóján, a San Diegó-i Comic Conon viselte Maisie Williams a fenti képen látható különleges ruhát.

Tovább
0

Pihenés után hentelés



A Walking Dead újabb része jelent meg itthon: már a hetedik kötetnél tartunk, a címe Vihar előtti csend, és valóban kevesebb az akció, és több a lelki dráma, mint eddig. Erre már szükség is volt.

Tovább
0

Lena Dunham képregényt ír



Nemrég Lena Dunhamet még csak úgy ismertük mint a Girls egyik szereplőjét és alkotóját, most már azonban tudjuk, hogy könyvet is írt (arról, hogy a Not That Kind Of Girlt mi miért várjuk, itt írtunk), és a legújabb hírek szerint most a képregények világába veti bele magát.

Tovább
0

Busók a gonosz megavállalat ellen



A magyar történelem, mondavilág, kultúra remek táptalajt biztosít hazai képregénygyártás számára. Elég a még el sem készült Nyugat+Zombik körüli hájpra gondolni, ami pár hónapja tombolt az interneten. A 90-es évek Donald kacsa magazinjának olvasói már felnőttek, a 5Panels alkotócsapat pedig belevágott a lehetetlenbe, és színvonalas, eredeti, megfizethető füzetet kísérelt meg összerakni. Sikerrel.

Tovább
0

Itt a Marvel muszlim szuperhősnője



16 éves, lány, muszlim és szuperhős. A Marvel Comics a tavalyi év végén jelentette be, hogy február 5-én bemutatnak egy eddig ismeretlen szuperhőst: Kamala Khant, azaz Ms. Marvelt. A Wired magazinnál láthatók róla az első képek.

Tovább
0

Ha azt mondod Batmanre, hogy fasiszta, lehet, hogy te vagy fasiszta



A képregényhősök személyiségéről valószínűleg sosem fogunk pontos és minden kétséget felszámoló képet kapni, viszont pont ezért bármikor találhatunk egy új jellemvonást vagy nézőpontot, amiből újfajta identitást építhetünk nekik. Vagy amivel cáfolhatunk.

Tovább
0

A vörösruhás vadállat szétveri a várost



Daredevil itthon az ismeretlenebb hősök közé tartozik. A magyar közönség általában a különböző mozgóképes adaptációkban ismerkedik meg az amerikai képregényekkel, Daredevil azonban nem tud többet felmutatni egy borzalmas dramaturgiájú, még borzalmasabb fényelésű Ben Affleck-filmnél, ami inkább elriasztja a potenciális rajongókat, semmint megszerettesse velük a karaktert. A hős a magyar keresztségben a Fenegyerek nevet kapta, ami elég infantilisre sikerült, de lehetett volna rosszabb is.

Tovább
0

Több vicces rajz, több okosabb gyerek



deutsch mit comics

Működhet-e egy nyelvkönyv, amelyik a megboldogult Kretén magazint jelöli ki példaképeként? Szalay Kristóf ötéves kora óta képregényrajongó, gimnazista korában képregényekből tanult meg három nyelvet, húsz éve tanít német nyelvet, jelenleg egy gimnáziumban. Nem elégedett meg a szépen illusztrált nyelvkönyvekkel, úgy érezte, viccekkel eredményesebb lesz, úgyhogy írt egy sajátot.

Tovább
0

Képregény lett Mary Shelley Frankensteinjéből



Mary Shelley tizenkilenc évesen írta meg a horror műfajának egyik legmeghatározóbb művét, a Frankensteint és névtelenül publikálta. Csupán az öt évvel későbbi, második kiadáson tűnik fel szerzőként.

A szörny-teremtmény életét bemutató regényhez az a Gris Grimley készített képregényt, aki a magyar közönség számára még onnan is ismerős lehet, hogy az ő nevéhez kötődik a The Moog zenekar You Raised A Vampire című kislemezének borítója. Illetve az ő alkotása a 2006-ban magyarul is megjelent Edgar Allan Poe - Rémtörténetek című kötet is.

Tovább
0

Batman enged a vér csábításának



A vámpírok reneszánszukat élik. Bár talán már lecsengőben van a szexi, érzelmileg defektes, lelketlen helyett széplelkű vérszívók fénykora, történeteik még mindig népszerűek. De mielőtt még a Twilight kiherélte volna a vámpírmítoszt, a kilencvenes években az egyik alternatív Batman-világban Gothamet is elárasztották az éjszaka teremtményei, ez volt a Batman & Dracula: Red Rain, amit még két folytatás követett, a Bloodstorm és a Crimson Mist. Egyik jobb mint a másik!

Tovább
0

Bruce Wayne meghal, na és?



Mi lett volna, ha azon a bizonyos estén abban a bizonyos sikátorban nem Bruce Wayne szülei halnak meg, hanem ő? A gyász hatására apjából lesz Batman, anyja Jokerré válik. Erre a csavarra épül a Flashpoint - Knight of Vengeance. Sok esetben egy-egy ilyen koncepció remek történettel párosul, és sikerül valami igazán különlegeset alkotni. Most nem.

Tovább
0

A gardrób, a gyűrű, a varázsló és az Óperenciás-tenger



A Five szerzője már rögtön a saját (ál)névválasztásával és címadásával idegen világokba kalauzol bennünket. A borítót szemlélve és a fülszöveget olvasva fel sem merül bennünk, hogy ez egy magyar ifjúsági regény lenne, - főleg a gyerekek neveit olvasva - sokkal előbb tippeltem volna skandináv származásra. Azonban a Five magyar szerző regénye, írója pedig, a sejtelmességet otthon hagyva, ott ült a XX. Nemzetközi Könyvfesztiválon szemtől szemben a közönségével. Bár ezek után funkciótlannak tűnik ez a kezdetektől tartó homályosítás, arra mindenképp jó, hogy megadja a könyv alaphangulatát. Azonnal tudjuk, hogy ez most nem egy földhözragadt regény lesz. Azt viszont még nem tudjuk, hogy mennyire nem.

Tovább
0

Nem a halállal, az életével küzd



D. Tóth Kriszta első felnőtteknek szóló regényében édesanyja történetét meséli el, a 45 éves asszony halálos ágyáról visszatekintve. Tíz év rákészülés után pár hónap alatt öltött formát a szöveg, mely néha idegesítően modoros, néha hihetetlenül szerethető, néha pedig csak egy szöveg a sok közül, minden újítás vagy egyediség nélkül. A hasonló visszaemlékezések közül azonban mégis kiemeli az elbeszélő és az író sajátos kapcsolata: D. Tóth Kriszta a saját édesanyja nevében, egyes szám első személyben szólal meg.

Tovább
6

Batmant el lehet pusztítani, de legyőzni nem



Számítani lehetett rá, hogy Batman végül meghal. Kifogy a kötélpisztoly, elsül egy fegyver, Bruce Wayne egy kicsit, tényleg csak egy kicsit alábecsüli az egyik ellenfelét és kész, vége. A Sötét Lovag halott.

Persze a képregények világában egy hős épp oly' könnyen feltámad, mint ahogy elhuny, a Whatever Happened to the Caped Crusader? mégis különleges füzet - a "legutolsó Batman történetet" jegyző, amúgy teljesen jogosan hájpolt Neil Gaiman sztáríró tesz róla, hogy így legyen.

Tovább
0

Zsófi, Tibi és Hanna a szabadkőművesek nyomába erednek



Az Időfutár - A körző titka igazi Google-ön alapuló krimi, időutazó regény és kamaszproblémákkal tűzdelt történet. A könyv hátára nyomtatott "12 éven felül mindenkinek" ajánlás valóban igaz. Az Időfutár közege egy kisgimnáziumi osztály, a célközönség otthon érezheti magát a történetben, mert hiteles a megidézett terep: az iskola, a diákszerelem, a Skype, a Facebook, az éjszakai titkos laptopozás. De kortól függtelenül mindenki végigizgulja a nyomozást a szabadkőművesek kincse után.

Tovább
0

Superman meghal



Sokan a Whatever happened to the man of tomorrow?-t tartják az egyik legjobb Superman-történetnek. De ha nem a 20. század amerikai képregénykultúrájában nőttünk fel, és mai szemmel nézzük, akkor a történet inkább megmosolyogtató, semmint lebilincselő. Mégis érdemes elolvasni, hogyan halt meg majd' ötven év után az Acélember.

Tovább
1

Így született a bűn bohóchercege



Batman pont olyan őrült, mint az ellenségei. De hát ki ne kattanna be egy igazán rossz nap után? A gyilkos tréfa az egyik legjobb Batman-történet, aminek mégis Joker a főszereplője. Kiderül, hogyan született a bűn bohóchercege, Batgirl örökre megnyomorodik, Gordon felügyelő meztelenül ül a hullámvasútra.

Tovább
2

A filozófusok Tom és Jerryt néznek



Trilógia első kötetéről jót vagy semmit, inkább semmit. Esetleg puszta feltételezéseket, úgy indítva, hogy "úgy tűnik, mintha", mivel a későbbi kötetek valószínűleg vakító fényében talán minden megváltozik, más szerepet, kontextust, és mindenképp más véget kap, ha kap a szöveg. A Patkány éve ugyanis egy trilógia első kötete, ekképp óvatosan olvasandó a maga nem csekély 573 oldalas terjedelmében.

Tovább
0

Superman, a kommunizmus hőse



Mi lett volna, ha a gyermek Kal-L űrhajója nem egy kansasi farmra, hanem a Szovjetunióba, egy ukrán tsz-be zuhan le? Bolsevikok nevelik fel, így mikor felnő, az ikonikus S-betű helyett sarló-kalapácsot visel a mellkasán és a szocializmus rendszerét támogatja? Milyen lett volna a kommunista Superman?

Tovább
1

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS