Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Paulo Coelho és Stephen Fry napjaink legbefolyásosabb írói



Twitteren mérhető népszerűségük alapján készített listát a kanadai The Richest napjaink öt legbefolyásosabb írójáról. Az online - főleg a közösségi média különböző platformjain való - jelenlétet egy újfajta írói szereppel kötik össze, amiben a szerző már nem csak mint egy könyv mögött létező árnyék van jelen, hanem aktív, interaktív, véleményt, irodalmat és kultúrát formál.

Tovább
0

A venezuelai íróvadász: Vasco Szinetar



Vasco Szinetar: Gabriel García Márquez, Cartagena, Kolumbia, 2010

Vasco Szinetar venezuelai fotográfus és költő 1948-ban született Caracasban. Tanulmányait a lengyelországi Lodzban, majd Londonban végezte a hetvenes évek első felében. A nyolcvanas évek eleje óta készülnek sajátos, tükörből készült művészportréi a folyamatosan bővülő Szemben a tükörrel (Frente al espejo) című sorozatban. A képeken Szinetar egyenrangú félként szerepel - néhol grimaszol - többek között Jorge Luis Borgessel vagy éppen Gabriel García Márquezzel. Egyes írókkal, képzőművészekkel többször is lencsevégre kapta magát az évek folyamán, legtöbbször szállodák előcsarnokában, mosdóiban és szobáiban.

Tovább
0

Salman Rushdie rákattant a twitterre



A brit író csak múlt héten csatlakozott a twitterezők táborához, de máris őrült mikroblogger lett belőle, 126 bejegyzése és 17 ezer követője van eddig. Vicces, ahogy a mágikus realizmus egyik legnagyobb kortárs képviselőjének tartott indiai származású szerző híres kollégákkal smúzol nyilvánosan– például az amerikai fenegyerek Bret Easton Ellisszel, a kanadai Margaret Atwooddal, a színész-rendező-író Stephen Fry-jal, vagy éppen Woody Allen exnejével, a színésznő Mia Farrow-val. Neil Gaiman tweetjére („Kedves világ, kövessétek @SalmanRushdie1-t. És legyetek kedvesek hozzá. Jó könyveket ír, és mindent tud.”) például azt válaszolta: „Köszi főnök, te sem vagy túl rossz” (Fanks guvnor yer not so bad yersel.) Először a twitterezők nem akarták elhinni, hogy valóban a Booker-díjas szerző írja a tweeteket, ezért mindenféle ellenőrző kérdést tettek fel, amikből Rushdie-nak hamar elege lett, és Popeye-jel szólva válaszolt: „I yam what I yam and that's all that I yam” (Kb. Az vok, ami vok, és ez minden, ami vok.). De nemcsak a szórakoztató beszólások miatt érdekesek Rushdie tweetjei: az író újabb és régebbi írásokat is linkel, valamint elárulja, mit csinál esténként.

Tovább
0

Rushdie regény helyett sci-fi sorozatot ír



A Nobel-díj egyik állandó várományosaként emlegetett brit író szerint a mai tévésorozatok hasonló szerepet töltenek be, mint régen a regények. Az ő kedvencei a Drót, a Maffiózók és a Mad Men - Reklámőrültek. A Sátáni versek című regénye miatt az arab országokban fatvával sújtott Salman Rushdie éppen egy sci-fi sorozatot készül írni egy amerikai kábelcsatornának, aminek The Next People lesz a címe. Egy interjúban elmondta, a történet ijesztgetős típusú sci-fi lesz, amiben emberek fognak eltűnni. Rushdie-nak az ügyökei tanácsolták, hogy film helyett sorozatba fogjon, mert szerintük egy író kreatívabb lehet azon a területen. A sorozat a hírek szerint 2012-re készül el, csak úgy, mint az a film, amit Rushdie 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című regényéből Deepa Mehta Oscar-jelölt rendező forgat. Salman Rushdie-nak legutóbb egy gyerekkönyve jelent meg Luka and the Fire of Life címmel, magyarul A firenzei varázslónő jött ki utoljára, jelenleg nem ír regényt.

Korábban: "Mintha lenne egy láthatatlan családom" - interjúnk Salman Rushdie-val
"Norman Mailer, terhes vagyok!" - írók filmes szerepei

Tovább
0

"Norman Mailer, terhes vagyok!"



Az írókat mindig sötét íróasztal mellé képzeljük, amint elefántcsonttornyukba zárkózva alkotnak. De mi van akkor, ha lejönnek a földre, és színészkedni kezdenek? Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Kurt Vonnegut, Norman Mailer, Stephenie Meyer és Erich Kästner legnagyobb filmes szerepei következnek. Írók legjobb cameóit gyűjtöttük össze.

Tovább
0

Salman Rushdie regényt ír a bujkálás éveiről



Salman Rushdie indiai születésű brit regényíró közel tíz évig élt folyamatos rendőri védelem alatt azután, hogy az iráni vallási vezető, Koimeni ajatollah 1989-ben kimondta rá a fatvát, felszólítva ezzel minden muzulmánt, hogy öljék meg. Most önéletrajzi regényt ír ezekről az évekről - jelentette be Rushdie a Reutersnek adott interjúban. Már száz oldal megvan belőle, címe még nincs, de 2011 végére készen lesz. A halálos ítéletet a Sátáni versek című regény vonta a fejére, a konzervatív iszlámok Mohamed próféta megcsúfolását látták a szövegben, sok muzulmán ország betiltotta a könyvet. Ebben az időszakban számos erőszakos támadásra is sor került, iszlám hívők könyvesboltokat gyújtottak fel és nyilvánosan elégették Rushdie könyvét. Nagy-Britannia kiállt az író mellett, megszakította diplomáciai kapcsolatát Iránnal, a Scotland Yard pedig állandó védelmet biztosított az írónak, aki ekkoriban alig mozdulhatott ki a lakásából. A fatva fenyegetése csak 1998-ban szűnt meg, amikor az iráni vezetés enyhített addigi álláspontján ("sem nem támogatják, sem nem akadályozzák a Rushdie elleni merényleteket"). "Mostanáig nem voltam kész, hogy megírjam ezt a könyvet" - nyilatkozta Rushdie. Pedig ideje volt, hogy ő is meséljen, két éve az őt őrző rendőri csapat egyik tagja, Ron Evans kínos történetekkel állt elő önéletrajzában (például, hogy az írót Scruffynak - Bunkónak- becézték arrogáns stílusa miatt, és hogy egyszer annyira elegük lett belőle, hogy bezárták a szekrénybe), akkor az író beperelte az egykori rendőrt. Az író következő könyve, a Luka and the Fire of Life jövő hónapban jelenik meg Angliában, Az éjfél gyermekei-ből készült film, amelynek Rushdie írta a forgatókönyvét, jövő évben kerül mozikba.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS