kötve-fűzve

Munkanélküli férfi a gyanúsítottja a sorozatos Anne Frank-rongálásnakMagára vállalta Anne Frank naplójának tokiói közkönyvtárakban történt megrongálását egy harmincas éveiben járó munkanélküli japán férfi, akit azért vettek őrizetbe, mert engedély nélkül ragasztott ki plakátokat egy tokiói könyvesboltban, ahol ugyancsak kitéptek oldalakat a nácik által üldözött zsidó lány könyvének két példányából.

A pénteken letartóztatott férfi a kihallgatás során elismerte, hogy köze van a sorozatos, nemzetközi visszhangot kiváltó könyvrongáláshoz. A rendőrség azonban a házkutatás során nem talált semmiféle egyéb bizonyítékot arra, hogy valóban az illető követte el a cselekményt. A hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a gyanúsított ellentmondásos kijelentéseket tesz, és annyira labilisnak látszik, hogy az is kérdéses, egyáltalán felelősségre vonható-e tettéért.

Tovább
0

Pihenés után hentelésA Walking Dead újabb része jelent meg itthon: már a hetedik kötetnél tartunk, a címe Vihar előtti csend, és valóban kevesebb az akció, és több a lelki dráma, mint eddig. Erre már szükség is volt.

Tovább
0

Egy halfarok is lehet könyvjelző!Az isztambuli művész, Gökhan Yücel elkészítette pár könyv személyreszabott könyvjelzőjét. Minden könyvjelző a könyv tartalmát idézi meg. A koncepciójának megfelelően az 1984-ből egy megfigyelőkamera lóg ki, a Moby Dickből egy halfarok, a Némo kapitányból egy periszkóp, H.P. Lovecraft művéből, a Cthulhu hívásából pedig egy tapadókorongos csáp. Alább az összes könyvjelző megtekinthető külön-külön.

Tovább
0

Lássák, megy ezHelen Fielding a második kötet megjelenése után 14 évvel úgy döntött, hogy ideje megmutatnia rajongóinak, hogy mi újság mostanában Bridget Jones életében. A harmadik rész megjelenését messze megelőzte a híre, ugyanis nagyon hamar kiderült, hogy Mark Darcy és Bridget Jones házassága egyáltalán nem tartott örökkön-örökké. Sok-sok rajongó zuhant magába és tett fogadalmat, hogy még csak felé sem néz a Bolondulásignak. Mi azért elolvastuk.

Tovább
0

Három Hrabal-könyv új borítót kapottMárcius 28-án lesz 100 éve, hogy Bohumil Hrabal megszületett. Ez alkalomból az Európa Könyvkiadó újra kiadta a cseh író három művét, melyek az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A kötetekhez Baranyai (b) András készített ünnepi borítókat. Mi olyan elégedettek vagyunk velük, hogy meg is mutatjuk mind a hármat.

Tovább
0

Bret Easton Ellis a Dum Dum Girls legújabb videóklipjébenAlig két hete írtunk arról, hogy Bret Easton Ellis és Kanye West közös munkába kezdett, most pedig megjelent a Dum Dum Girls Too True című albumának egyik dalához, az Are You Okay-hez készült rövidfilm, melynek forgatókönyvét szintén az Amerikai pszicho szerzője, Bret Easton Ellis jegyzi. Íme a 11 perces videó.

Tovább
0

Közlekedés a pokolbanBabiczky Tibor számtalan publikáció és versekötet után idén év elején megjelentette első regényét, jobban mondva - és a fülszöveggel ellentmondva - elbeszéléskötetét. Nem kétséges, hogy Babiczky krimi-kritikusi munkássága mély hatást gyakorol írói hangjára is: a Magas tenger egyszerre véres és álomszerű, fordulatos és monoton, bulvár és értelmiségi, cinikus és érzelmes.

Tovább
0

Új szintre lépett az irodalmi promócióPár hónapja már a magyar olvasók is olvashatják Khaled Hosseini, a Papírsárkányok szerzőjének új könyvét, Kanadában pedig már az És a hegyek visszhangozzák papírfedeles kiadására készülnek.

A Penguin Books kanadai részlege az alkalomból nagyszabásű online kampányt indít, ami valójában azt jelenti, hogy az olvasó interaktív kíséretet kap a könyv minden egyes oldalához.

Tovább
0

Lena Dunham képregényt írNemrég Lena Dunhamet még csak úgy ismertük mint a Girls egyik szereplőjét és alkotóját, most már azonban tudjuk, hogy könyvet is írt (arról, hogy a Not That Kind Of Girlt mi miért várjuk, itt írtunk), és a legújabb hírek szerint most a képregények világába veti bele magát.

Tovább
0

Mindent, amit a nőkről tudok, a traktoroktól tanultamNémelyikről nehéz elhinni, hogy valóban létezik, nem pedig photoshoppal készült, a Szamárszenvedélyre és Roger Welsch traktorszakíróra mindenesetre rákerestem, és valóban léteznek. Az Artctrldel összeszedett negyven elképesztően nevetséges könyvet, amelynek vagy a borítója vagy a címe vagy a kettő együtt óriási melléfogás, vagy egyáltalán nem az, mégis hangosan nevet rajta az ember. Zöld nácik és kúl emberek a folytatásban.

Tovább
0

Újabb per az Amazon ellenAz Amazon egyik raktára

Könyvkiadók, az Apple és egy egyetem is indított már pert az Amazon ellen, most pedig volt munkatársai perlik a vállalatot, és az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott.

Tovább
0

Újra kiadják a macskákkal táncolós könyvetTizenöt éve jelent meg először a Dancing with Cats című album, amiben nem szerepelt más, csak macskák, akik a gazdájukkal táncoltak. Az album azóta több kiadást is megért, mi több, a San Franciscó-i Chronicle Books legjobban fogyó terméke. Amúgy két új-zélandi művész, Burton Silver és Heather Busch munkája, akik közül előbbi írt már szexkönyvet macskáknak, utóbbi pedig táncterápiát tart macskákkal.

A cuki, aranyos, vicces, vagy morcos macskák ma az internet sztárjai, mindent lehet velük illusztrálni és minden oldalról visszaköszön a bajszos fejük. Amikor viszont a Dancing with Cats először megjelent, még nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, és még az internet sem volt annyira elterjedt, de a macskarobbanás végül csak jót tett az albumnak, hiszen azóta is sikerrel fogy.

A tizenötödik évfordulóhoz érve az albumot újra kiadják, és még egy videó is készült, ezt láthatjátok a folytatásban.

Tovább
0

James Franco köszönti John Steinbecket1902-ben a mai napon, február 27-én született John Steinbeck, az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs és az Édentől keletre szerzője. Az író előtt James Franco színész és metaművész tiszteleg a Facebookon, egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy hamarosan a Broadwayen szerepel az Egerek és emberekben.

A fenti az első kép, amit kiposztolt Franco, a folytatásban már egy rózsaszínbetűs változatot is láthattok.

Tovább
0

Húsz év után rajzolt újra Kázmér és Huba alkotójaA Stripped című filmet áprilisban mutatják be, és a comic strip műfaját mutatja be. Ezek azok a párkockás kis képregények, amik főleg napilapokban terjedtek el, de nagy siker esetén kötetekbe is rendezték őket.

Ilyen volt például Kázmér és Huba (eredetileg Calvin and Hobbes) képsora, azaz az örökmozgó kisfiú és plüsstigris barátjának története, amit 1985 és 1995 között rajzolt a műfaj egyik legismertebb alkotója, Bill Watterson. Az idős mester a sorozat vége óta nem közölt rajzot nyilvánosan, de most, hogy szerepel a filmben, annyira belelkesedett, hogy ő csinálta a plakátot is.

Ez és a Stripped előzetese is látható a folytatásban!

Tovább
0

Ennek a 25 nyitómondatnak a nyelvtani szerkezetén nem kell többé gondolkodni"Ha egy mondat szerkezetét elkezded darabjaira bontani, sokszor sokkal többet érthetsz meg belőle, mint ha egészként olvasod" - ez adta az alapötletet a Pop Chart Lab kreatív részlegének a fenti grafika elkészítéséhez, melyen 25 irodalmi nyitómondatot láthatunk részletes szerkezeti elemzésnek alávetve.

Tovább
0

Csak vicceltem, Anna Karenina nem veti a vonat alá magátAlig egy hónap telt el azóta, hogy miután egy riporternő bemutatta egymásnak Jennifer Lawrence-t és Damian Lewist - a Homeland egyik szereplőjét - roppant gonosz módon elárulta színésznőnek a sorozat harmadik évadának végét, máris kiderült, hogy nem ez volt az első spoiler, amit a Lawrence-nek túl kellett élnie.

A Napos oldal forgatásán az Anna Karenina végéhez fűzött reményeit taposták el idő előtt.

Tovább
2

A titokzatos zóna mélyén szirupot találtunkA H.P. Lovecraft műveit mintául vevő műfaj, a new weird legfontosabb követőiként tartják számon China Miéville-t (kritikánk a Kraken című könyvéről itt olvasható) és Jeff Vandermeert is. A new weird a valós világban létező helyszíneket választ elbeszélései alapjául, és azokat klasszikus sci-fi és fantasy elemekkel turbózza fel, a történetek feszülségét végig a valóság és a fantázia ellentmondásaira alapozva.

Vandermeer könyve, az Expedíció ennek megfelelően tökéletesen illeszkedik a new weird keretei közé: furcsa, emberi szövetekből összeállt erdei lények, lélegző építmény falán végigfutó apokaliptikus, világító írások, és egy magányos biológusnő megfoghatatlan és izgalmas története, de helyenként roppant közhelyes.

Tovább
0

Ezekért a könyvekért várjuk a tavasztByeAlex egy nem átlagos panelproliról ír, Bridget Jones szerelme meghal, a kokainkereskedelmet leleplező író bujkálni kényszerül, Anne Applebaum a sztálinizáció nyomába ered. A magyar könyvkiadók magukhoz tértek a karácsonyt követő téli álmukból, nyárig megjelenik Dés Mihály receptkönyvnek álcázott anyaregénye és a Harry Potter szerzőjének álnéven írt krimije, illetve jön David Cronenberg első regénye is. Tizenhárom könyv, amire érdemes odafigyelni az év első felében.

Tovább
0

Anne Frank naplójának több száz példányát rongálták meg TokióbanTöbb tucatnyi tokiói könytárban téptek ki oldalakat Anne Frank naplójának példányaiból, illetve a nácik zsidóüldözéséről szóló könyvekből. Az esetek mögött összehangolt akciót sejtenek.

Tovább
0

Meghalt Borbély Szilárd49 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész, írja a debreceni Dehir.hu.

A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz, többnyire lírai kötete jelent meg. Színpadi szerzőként is működött, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta.

Utolsó könyve Nincstelenek címmel jelent meg 2013-ban, műfaját tekintve "életrajzi fikciónak", "szabálytalan prózakönyvnek" nevezték, sokak szerint a magyar irodalom elmúlt pár évének egyik legnagyobb teljesítménye volt.

A Debreceni Egyetem oktatója, egyetemi docense volt. Számos irodalmi elismerést kapott, legutóbb 2014 januárjában ítélték oda neki a Mészöly Miklós-díjat.  A díj átadásakor Jankovics József irodalomtörténész „eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként” jellemezte a Nincsteleneket.

Tovább
0

Csak meg ne tudja a párom, hogy pszichopata vagyok!Gillian Flynn Holtodiglan (Gone Girl) című harmadik regénye ötletesen felépített, eszes krimiként indul, a végére pedig egy félelmetesen találó, majdnem szatirikus tanítássá válik a párkapcsolatok természetéről. És több mint ötszáz oldalon keresztül úgy húz magával, hogy képtelenség abbahagyni, amíg a végére nem ér az ember.

A regény első felében felváltva beszél hozzánk a két főhős, Nick és Amy. Néhány éve még menő New York-i pár voltak, Nick egy magazinnak írt, Amy személyiségkvízeket talált ki. Aztán beütött a médiaipar válsága, mindketten elveszítették az állásukat, és kénytelenek voltak leköltözni Missouriba, a kisvárosba, ahol Nick felnőtt. A dolgok onnantól kezdve nem alakultak valami jól. A történet az ötödik házassági évfordulójuk napján indul, azon a napon, amelyen Amynek nyoma vész. Minden jel arra utal, hogy meggyilkolták.

Tovább
0

Bret Easton Ellis Kanye West filmjén dolgozik(kép: vice.com)

Az Amerikai pszicho szerzője a Vice magazinnak adott interjújában mesélt a közös projektről. A Kanye legutóbbi albumából, a Yeezusból készülő film nem az első közös munkájuk lenne, a két művész már kerülgeti egymást egy ideje.

Tovább
0

Most akkor melyikük kezd el részegen vetkőzni?Berki Judit veszélyes műfajt választott első regényének. Valamilyen oknál fogva még egy bő évtized után is jó ötletnek tűnik párkereső nőket történetek középpontjába állítani, de egyre nehezebb újat mutatni a témában. És mégis, az Ülök a matracon elolvasása után úgy tűnik: van még olyan szeglete a szingli irodalomnak, amit nem aknáztak ki teljesen.

Tovább
0

J.K. Rowling álnéven folytatja az írástBár magyarul még nem jelent meg a Harry Potter-sorozat szerzőnőjének álnéven írt krimije, a The Cuckoo's Calling (idén tavasszal jön), Angliában már bejelentették, hogy június 19-én érkezik a következő Robert Galbraith-regény.

Tovább
0

Könyékig lenyúl, ha úgy hozza az életSzalay Tamás Lajos, a Népszabadság politikai tudósítója harmadik könyvét jelenteti meg. A kampányguru borítóján azt ígéri, hogy leleplezi, mi mozgatja a magyar politikát, de semmi olyasmi nem derül ki belőle, amit eddig ne tudtunk volna.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (69),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),sci-fi (23),Ulpius-ház (23),könyvtár (22),dizájn (22),e-könyv (21),Scolar (21),programajánló (21),vers (21),amerikai irodalom (19),Harry Potter (19),cover design (18),irodalmi díj (17),ifjúsági irodalom (17),Nobel-díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),történelmi regény (15),Murakami Haruki (15),J. K. Rowling (15),Kondor Vilmos (15),Stephen King (15),skandináv krimi (13),regény (13),infografika (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),Geopen (13),észak-amerikai irodalom (13),latin-amerikai irodalom (13),portré (12),skandináv irodalom (12),Bret Easton Ellis (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),Könyvhét 2011 (11),orosz irodalom (11),Nyitott Könyvműhely (11),olvasásnépszerűsítés (11),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),Magvető Kiadó (10),adaptáció (10),top10 (10),vicces (10),Partvonal (10),fordítás (10),családregény (10),könyvpiac (10),Jonathan Franzen (10),kézirat (10),ajánló (10),Umberto Eco (9),Gabriel García Márquez (9),Michel Houellebecq (9),magánélet (9),Ljudmila Ulickaja (9),ifjúsági regény (9),Baráth Katalin (9),Jo Nesbo (9),magyar krimi (9),könyvművesek (9),Mario Vargas Llosa (8),Agave Kiadó (8),vámpírregény (8),memoár (8),Krasznahorkai László (8),francia irodalom (8),történelem (8),Berg Judit (8),romantikus (8),design (8),könyvfesztivál 2013 (8),Man Booker-díj (7),könyv (7),horror (7),Szécsi Noémi (7),Neil Gaiman (7),Animus (7),Háy János (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),német irodalom (7),Grecsó Krisztián (7),kiállítás (7),Lackfi János (7),könyvbemutató (6),Parti Nagy Lajos (6),Könyvhét 2012 (6),cenzúra (6),Batman (6),angol irodalom (6),Kossuth Kiadó (6),Bartos Erika (6),japán irodalom (6),zombiregény (6),John le Carré (6),esszé (6),költészet (6),DC Comics (6),Salman Rushdie (6),Stieg Larsson (6),Sherlock Holmes (6),Tóth Krisztina (6),Manó Könyvek (6),ingyenkönyv (6),Jane Austen (6),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Budapest (5),Superman (5),Andy Warhol (5),képriport (5),Benedek Szabolcs (5),kemény krimi (5),Ray Bradbury (5),feminizmus (5),gasztro (5),interjúkötet (5),tényirodalom (5),J. D. Salinger (5),1Q84 (5),pszicho (5),északi irodalom (5),Athenaeum (5),Frei Tamás (5),mese (5),kortárs (5),Sofi Oksanen (5),játék (5),Alice Munro (5),Paolo Coelho (5),napló (5),meghalt (5),pályázat (5),Jack Kerouac (5),dél-amerikai irodalom (5),Kertész Imre (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),Rejtő Jenő (5),Douglas Coupland (5),film (5)

RSS