Lena Dunham képregényt ír

Nemrég Lena Dunhamet még csak úgy ismertük mint a Girls egyik szereplőjét és alkotóját, most már azonban tudjuk, hogy könyvet is írt (arról, hogy a Not That Kind Of Girlt mi miért várjuk, itt írtunk), és a legújabb hírek szerint most a képregények világába veti bele magát.

Mindent, amit a nőkről tudok, a traktoroktól tanultam

Némelyikről nehéz elhinni, hogy valóban létezik, nem pedig photoshoppal készült, a Szamárszenvedélyre és Roger Welsch traktorszakíróra mindenesetre rákerestem, és valóban léteznek. Az Artctrldel összeszedett negyven elképesztően nevetséges könyvet, amelynek vagy a borítója vagy a címe vagy a kettő együtt óriási melléfogás, vagy egyáltalán nem az, mégis hangosan nevet rajta az ember. Zöld nácik és kúl emberek a folytatásban.

Újabb per az Amazon ellen

Az Amazon egyik raktára

Könyvkiadók, az Apple és egy egyetem is indított már pert az Amazon ellen, most pedig volt munkatársai perlik a vállalatot, és az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott.

Újra kiadják a macskákkal táncolós könyvet

Tizenöt éve jelent meg először a Dancing with Cats című album, amiben nem szerepelt más, csak macskák, akik a gazdájukkal táncoltak. Az album azóta több kiadást is megért, mi több, a San Franciscó-i Chronicle Books legjobban fogyó terméke. Amúgy két új-zélandi művész, Burton Silver és Heather Busch munkája, akik közül előbbi írt már szexkönyvet macskáknak, utóbbi pedig táncterápiát tart macskákkal.

A cuki, aranyos, vicces, vagy morcos macskák ma az internet sztárjai, mindent lehet velük illusztrálni és minden oldalról visszaköszön a bajszos fejük. Amikor viszont a Dancing with Cats először megjelent, még nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, és még az internet sem volt annyira elterjedt, de a macskarobbanás végül csak jót tett az albumnak, hiszen azóta is sikerrel fogy.

A tizenötödik évfordulóhoz érve az albumot újra kiadják, és még egy videó is készült, ezt láthatjátok a folytatásban.

James Franco köszönti John Steinbecket

1902-ben a mai napon, február 27-én született John Steinbeck, az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs és az Édentől keletre szerzője. Az író előtt James Franco színész és metaművész tiszteleg a Facebookon, egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy hamarosan a Broadwayen szerepel az Egerek és emberekben.

A fenti az első kép, amit kiposztolt Franco, a folytatásban már egy rózsaszínbetűs változatot is láthattok.

Húsz év után rajzolt újra Kázmér és Huba alkotója

A Stripped című filmet áprilisban mutatják be, és a comic strip műfaját mutatja be. Ezek azok a párkockás kis képregények, amik főleg napilapokban terjedtek el, de nagy siker esetén kötetekbe is rendezték őket.

Ilyen volt például Kázmér és Huba (eredetileg Calvin and Hobbes) képsora, azaz az örökmozgó kisfiú és plüsstigris barátjának története, amit 1985 és 1995 között rajzolt a műfaj egyik legismertebb alkotója, Bill Watterson. Az idős mester a sorozat vége óta nem közölt rajzot nyilvánosan, de most, hogy szerepel a filmben, annyira belelkesedett, hogy ő csinálta a plakátot is.

Ez és a Stripped előzetese is látható a folytatásban!

Ennek a 25 nyitómondatnak a nyelvtani szerkezetén nem kell többé gondolkodni

"Ha egy mondat szerkezetét elkezded darabjaira bontani, sokszor sokkal többet érthetsz meg belőle, mint ha egészként olvasod" - ez adta az alapötletet a Pop Chart Lab kreatív részlegének a fenti grafika elkészítéséhez, melyen 25 irodalmi nyitómondatot láthatunk részletes szerkezeti elemzésnek alávetve.

Csak vicceltem, Anna Karenina nem veti a vonat alá magát

Alig egy hónap telt el azóta, hogy miután egy riporternő bemutatta egymásnak Jennifer Lawrence-t és Damian Lewist - a Homeland egyik szereplőjét - roppant gonosz módon elárulta színésznőnek a sorozat harmadik évadának végét, máris kiderült, hogy nem ez volt az első spoiler, amit a Lawrence-nek túl kellett élnie.

A Napos oldal forgatásán az Anna Karenina végéhez fűzött reményeit taposták el idő előtt.

A titokzatos zóna mélyén szirupot találtunk

A H.P. Lovecraft műveit mintául vevő műfaj, a new weird legfontosabb követőiként tartják számon China Miéville-t (kritikánk a Kraken című könyvéről itt olvasható) és Jeff Vandermeert is. A new weird a valós világban létező helyszíneket választ elbeszélései alapjául, és azokat klasszikus sci-fi és fantasy elemekkel turbózza fel, a történetek feszülségét végig a valóság és a fantázia ellentmondásaira alapozva.

Vandermeer könyve, az Expedíció ennek megfelelően tökéletesen illeszkedik a new weird keretei közé: furcsa, emberi szövetekből összeállt erdei lények, lélegző építmény falán végigfutó apokaliptikus, világító írások, és egy magányos biológusnő megfoghatatlan és izgalmas története, de helyenként roppant közhelyes.

Ezekért a könyvekért várjuk a tavaszt

ByeAlex egy nem átlagos panelproliról ír, Bridget Jones szerelme meghal, a kokainkereskedelmet leleplező író bujkálni kényszerül, Anne Applebaum a sztálinizáció nyomába ered. A magyar könyvkiadók magukhoz tértek a karácsonyt követő téli álmukból, nyárig megjelenik Dés Mihály receptkönyvnek álcázott anyaregénye és a Harry Potter szerzőjének álnéven írt krimije, illetve jön David Cronenberg első regénye is. Tizenhárom könyv, amire érdemes odafigyelni az év első felében.

Anne Frank naplójának több száz példányát rongálták meg Tokióban

Több tucatnyi tokiói könytárban téptek ki oldalakat Anne Frank naplójának példányaiból, illetve a nácik zsidóüldözéséről szóló könyvekből. Az esetek mögött összehangolt akciót sejtenek.

Meghalt Borbély Szilárd

49 éves korában, tragikus hirtelenséggel hunyt el Borbély Szilárd költő, író, irodalomtörténész, írja a debreceni Dehir.hu.

A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz, többnyire lírai kötete jelent meg. Színpadi szerzőként is működött, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta.

Utolsó könyve Nincstelenek címmel jelent meg 2013-ban, műfaját tekintve "életrajzi fikciónak", "szabálytalan prózakönyvnek" nevezték, sokak szerint a magyar irodalom elmúlt pár évének egyik legnagyobb teljesítménye volt.

A Debreceni Egyetem oktatója, egyetemi docense volt. Számos irodalmi elismerést kapott, legutóbb 2014 januárjában ítélték oda neki a Mészöly Miklós-díjat.  A díj átadásakor Jankovics József irodalomtörténész „eldurvult, mindenből kiábrándult emberi lények mélyvilági passiójaként” jellemezte a Nincsteleneket.

Csak meg ne tudja a párom, hogy pszichopata vagyok!

Gillian Flynn Holtodiglan (Gone Girl) című harmadik regénye ötletesen felépített, eszes krimiként indul, a végére pedig egy félelmetesen találó, majdnem szatirikus tanítássá válik a párkapcsolatok természetéről. És több mint ötszáz oldalon keresztül úgy húz magával, hogy képtelenség abbahagyni, amíg a végére nem ér az ember.

A regény első felében felváltva beszél hozzánk a két főhős, Nick és Amy. Néhány éve még menő New York-i pár voltak, Nick egy magazinnak írt, Amy személyiségkvízeket talált ki. Aztán beütött a médiaipar válsága, mindketten elveszítették az állásukat, és kénytelenek voltak leköltözni Missouriba, a kisvárosba, ahol Nick felnőtt. A dolgok onnantól kezdve nem alakultak valami jól. A történet az ötödik házassági évfordulójuk napján indul, azon a napon, amelyen Amynek nyoma vész. Minden jel arra utal, hogy meggyilkolták.

Bret Easton Ellis Kanye West filmjén dolgozik

(kép: vice.com)

Az Amerikai pszicho szerzője a Vice magazinnak adott interjújában mesélt a közös projektről. A Kanye legutóbbi albumából, a Yeezusból készülő film nem az első közös munkájuk lenne, a két művész már kerülgeti egymást egy ideje.

Most akkor melyikük kezd el részegen vetkőzni?

Berki Judit veszélyes műfajt választott első regényének. Valamilyen oknál fogva még egy bő évtized után is jó ötletnek tűnik párkereső nőket történetek középpontjába állítani, de egyre nehezebb újat mutatni a témában. És mégis, az Ülök a matracon elolvasása után úgy tűnik: van még olyan szeglete a szingli irodalomnak, amit nem aknáztak ki teljesen.

J.K. Rowling álnéven folytatja az írást

Bár magyarul még nem jelent meg a Harry Potter-sorozat szerzőnőjének álnéven írt krimije, a The Cuckoo's Calling (idén tavasszal jön), Angliában már bejelentették, hogy június 19-én érkezik a következő Robert Galbraith-regény.

Könyékig lenyúl, ha úgy hozza az élet

Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság politikai tudósítója harmadik könyvét jelenteti meg. A kampányguru borítóján azt ígéri, hogy leleplezi, mi mozgatja a magyar politikát, de semmi olyasmi nem derül ki belőle, amit eddig ne tudtunk volna.

Meghalt Gyarmati Fanni

Szombatra virradóra, életének 102. évében elhunyt Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. 

Gyarmati Fanniról százéves születésnapján írtunk hosszabban, itt olvasható a cikk, és így kezdődik:

"A megközelíthetetlenség legzavarbaejtőbb példányának láttam [Gyarmati Fannit]. Okos lány volt, őszintén érdekelte nem csak az irodalom, de minden műveltséganyag, s közben elegáns, sőt, tündöklően szép lány is volt. Mégis, ahogy bájos szemöldökét felvonta, ahogy a száját keserédes kifejezéssel csücsöríteni tudta, valahogy úgy, mintha biggyesztené - az embernek mindig az volt az érzése, hogy valamilyen illetlenségért kap tőle megrovást, amit egyébként néha szóban is közölt" - írta Vas István a ma századik születésnapját ünneplő Gyarmati Fanniról, Radnóti Miklós feleségéről, a kiemelkedő tanárról, aki egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizte férje emlékét.

Új Stephen King regény jön

Stephen King a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Revival címmel új regényt jelentet meg 2014. november 11-én.

Egy pakli kártyán az irodalom

A spanyol Fernando Vicente az elmúlt 30 évben elképesztően sokoldalú, egyedi és sajátos portfóliót hozott létre, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehet böngészni anélkül, hogy beleunnánk. Az ábrázolt témához mindig pontosan illeszkedő, enyhén karikaturisztikus, esetenként húsbavágó stílusa és széleskörű témaválasztásai megfogják az embert.

Rowling sokat magyarázza Harry Pottert

Abban sok olvasó egyetért, hogy a Harry Potter hetedik kötete nem hozott kielégítő befejezést. Hiába került pont Voldemort és Harry harcának végére, hiába volt megannyi halott, és hiába volt benne egy ügyefogyott jelenet a gyerekeit a Roxfort Expresszhez kísérő három barátról, mégis rengeteg kérdés maradt az olvasóban. Bár egy történettől sem várható el, hogy minden egyes felvetett részletet kifejtsen (pláne, ha egy hétkötetes sorozatról beszélünk), J.K. Rowling mégis úgy érzi, van mit mondania a rajongóinak.

Összeállításunkban ezekből a nyilatkozataiból szemezgetünk. Óvatosan olvassatok, mert a titkok tele vannak spoilerrel!

Paulo Coelho és Stephen Fry napjaink legbefolyásosabb írói

Twitteren mérhető népszerűségük alapján készített listát a kanadai The Richest napjaink öt legbefolyásosabb írójáról. Az online - főleg a közösségi média különböző platformjain való - jelenlétet egy újfajta írói szereppel kötik össze, amiben a szerző már nem csak mint egy könyv mögött létező árnyék van jelen, hanem aktív, interaktív, véleményt, irodalmat és kultúrát formál.

Tavasszal jön a világ kokainkereskedelmét leleplező ZéróZéróZéró

Régóta húzódik Roberto Saviano új könyvének, a ZéróZéróZérónak a megjelenése, azonban most, hónapokkal a tervezett publikálás után, az író végre rábólintott a magyar fordításra és borítóra, így tavasszal a Partvonal kiadó gondozásában megjelenhet.

Menőbb nem is lehetne a szerelem

Szerelmet vallani mindig aktuális, ugye, és a Valentin nap is közeleg. Ha pedig még irodalmat és csábító szemöldökrángatást is keverünk bele, majd gifként tálaljuk, nagy az esélye annak, hogy menő is lesz a dolog. A BuzzFeed most pontosan ezt tette, a hajtás után megmutatjuk a végeredményt.

Új Szapphó költeményeket fedeztek fel

Egy névtelen magángyűjtő mutatta meg az Oxfordi Egyetem szakértőjének, Dr. Dirk Obbinknek azokat a papiruszokat, amelyeken Obbink szerint kétségtelenül az időszámításunk előtt hetedik században alkotó leszboszi költőnő két műve olvasható. Az egyik írás Szapphó testvéreiről szól, a másik pedig egy viszonzatlan szerelem történetét meséli el.

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (294),kritika (238),krimi (69),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),e-könyv (21),programajánló (21),Scolar (21),vers (21),amerikai irodalom (19),Harry Potter (19),cover design (18),Nobel-díj (17),irodalmi díj (17),ifjúsági irodalom (17),ponyva (17),illusztráció (16),történelmi regény (15),Murakami Haruki (15),Kondor Vilmos (15),J. K. Rowling (15),Stephen King (15),infografika (13),Könyvfesztivál 2012 (13),skandináv krimi (13),Cartaphilus (13),Geopen (13),észak-amerikai irodalom (13),latin-amerikai irodalom (13),Bret Easton Ellis (12),regény (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),skandináv irodalom (12),könyvdizájn (12),portré (12),életrajz (12),fantasy (12),Scolar Kiadó (11),Nyitott Könyvműhely (11),olvasásnépszerűsítés (11),ifjúsági (11),Könyvhét 2011 (11),orosz irodalom (11),top10 (10),családregény (10),adaptáció (10),könyvpiac (10),vicces (10),Partvonal (10),fordítás (10),ajánló (10),Magvető Kiadó (10),Jonathan Franzen (10),Umberto Eco (9),ifjúsági regény (9),magánélet (9),magyar krimi (9),Michel Houellebecq (9),Gabriel García Márquez (9),könyvművesek (9),kézirat (9),Jo Nesbo (9),Baráth Katalin (9),Ljudmila Ulickaja (9),vámpírregény (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),francia irodalom (8),könyvfesztivál 2013 (8),romantikus (8),Berg Judit (8),történelem (8),Mario Vargas Llosa (8),design (8),Lackfi János (7),horror (7),Háy János (7),memoár (7),Grecsó Krisztián (7),Animus (7),kiállítás (7),Cormac McCarthy (7),német irodalom (7),Man Booker-díj (7),Agatha Christie (7),Szécsi Noémi (7),Neil Gaiman (7),Salman Rushdie (6),ingyenkönyv (6),könyvbemutató (6),angol irodalom (6),Stieg Larsson (6),Parti Nagy Lajos (6),költészet (6),Könyvhét 2012 (6),cenzúra (6),Kossuth Kiadó (6),Bartos Erika (6),Manó Könyvek (6),Jane Austen (6),Sherlock Holmes (6),John le Carré (6),Batman (6),japán irodalom (6),DC Comics (6),zombiregény (6),esszé (6),Tóth Krisztina (6),Trónok harca (5),Shakespeare (5),kemény krimi (5),Benedek Szabolcs (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Andy Warhol (5),képriport (5),A nagy Gatsby (5),Ray Bradbury (5),Superman (5),Dés Mihály (5),Könyvmolyképző (5),gasztro (5),interjúkötet (5),tényirodalom (5),J. D. Salinger (5),1Q84 (5),pszicho (5),északi irodalom (5),kortárs (5),Frei Tamás (5),Athenaeum (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),játék (5),Alice Munro (5),Paolo Coelho (5),napló (5),meghalt (5),pályázat (5),Jack Kerouac (5),dél-amerikai irodalom (5),Kertész Imre (5),történelmi krimi (5),feminizmus (5),Rejtő Jenő (5),Douglas Coupland (5),film (5)

RSS