132 éve született Virginia Woolf

a képek forrásai:

Portrait of Virginia Woolf - Wikipedia

Dreadnought Hoax - Venturegalleries

Virginia Woolf és Clive Bell a tengerparton - Kötve-fűzve

szöveges források:

59 things you didn't know about Virginia Woolf - Flavorwire 2012. január 25.

Bécsy Ágnes: Virginia Woolf világa, Európa Könyvkiadó, 1980

Virginia Woolf: Egy jó házból való angol úrilány, Csokonai Kiadó, 1999

John Lehmann: Virginia Woolf and her world, Thames and Hudson, London, 1975

Mit csinálnak az írók írás helyett?

Zachary Petit vicces infografikáján egy csomó olyan dolgot megmutat, amit írás és szerkesztés közben, illetve ezek helyett csinálnak az írók. Facebookon eltöltött felesleges órák, a helyes szék kiválaszását megelőző trauma, és további önkéntes elterelések a folytatásban!

Megtört az e-könyvek lendülete, a könyvek megvannak

A fenti infografikát tanulmányozva a papíralapú könyvek létéért aggódók ideiglenesen megnyugodhatnak, ugyanis a Bookpatrol kutatásai alapján a digitális könyvek nem képesek kifúrni a nyomtatott kiadásokat. Legalábbis jelen állás szerint nem, és főként Amerikában nem.

Miért kell olvasnunk a kisgyerekeknek?

A Bookpatrolon megjelent infografika a gyerekeknek való felolvasás fontosságát mutatja be apró tényekkel, számokkal és rajzokkal.

Shakespeare nevét legalább nyolcvanféle módon rontják el

A NoSweatShakespeare.com oldal ízelítőt ad Shakespeare szonettjeiből, drámáiból, különböző témákban válogatott ki ezekből idézeteket, gyűjtött össze szakcikkeket és tudományos, bulváros híreket. Plusz összerakta a Shakespeare számokban infografikát. Hány szóból is állnak a leghosszabb és a legrövidebb drámák, ki a legszószátyárabb karakter az 1380-ból?

A városokban többet olvasnak, mint vidéken

Az életmód alakíthatja-e az olvasási szokásokat a városokban, külvárosokban és vidéken? A három lakóhelytípus markánsan nem, de valamennyire különbözik, ha az olvasás szempontjából hasonlítják össze őket, az eltérések főként az ott élők korából, az iskolázottságból és a háztartások bevételéből fakadnak. A Pew Research Center's Internet & American Life Project több reprezentatív felmérés eredményét vetette össze, hogy bemutassa, mi jellemző az amerikaiak olvasási szokásaira attól függően, hol élnek. Az elemzés hat szempontot emelt ki: kik olvasnak, milyen célból, használnak-e könyvtárat, és hogyan, kiktől hallanak a könyvekről, olvasnak-e újságot, folyóiratot, illetve a nyomtatott vagy az e-könyvet részesítik-e előnyben.

9 milliárd dollárnyi könyvet adott el idén az Amazon

2012-ben várhatóan 23 százalékos növekedést könyvelhet el az Amazon.com, az évben 62 milliárd dollár értékben vásároltak rajta keresztül, vagyis öt másodpercenként 9,823 dollár folyt be. Havonta 80 millió látogatója hatvan Disneylandet töltene meg. A befizetett szállítási díjakból (696 millió dollár) másfélmilliárd karácsonyi képeslapot lehetne szétküldeni. Az Amazon 183 millió terméket kínál, a bevétel legnagyobb részét az elektronikai cikkek teszik ki (25,8 milliárd dollár), ezt követik a könyvek (9 milliárd dollár). 5,6 milliárd dollárnyi élelmiszert, szépségápolási cikket vásároltak az Amazonon keresztül, ez 2,8 millió palack 1966-os Dom Perginonnak felelne meg. Az e-kereskedelemmel foglalkozó szakértői csoport, az 500friends infografikában elemzi az 51 ezer alkalmazottat foglalkoztató óriás idei forgalmát.

Zeusz viszonyai

A Guardianon találtunk erre a remek infografikára, amelynek segítségével Zeusz viszonyaiban és az ezekből származó gyermekek sorsában merülhetünk el.

Gyors ütemben fejlődik az e-könyvek piaca

Az Aptara összeállított egy infografikát az e-könyvek gyorsan növekvő piacáról. A kiadók 36 százaléka esetében a teljes bevétel tíz százalékát teszik ki az e-könyvek - vagyis kétszer annyit, mint egy éve. Öt kiadóból négy jelentet meg e-könyveket, ez óriási, harminc százalékos növekedést jelent az elmúlt három év alatt. Az e-könyves piac negyedik éves felmérésének adatai alapján az Amazon.com a legnépszerűbb értékesítési csatorna, az e-könyv kiadók 68 százaléka használja, a második helyet az Apple's iBookstore uralja 58 százalékkal. A kiadók 44 százaléka számára az Amazonon való értékesítés számít a legjövedelmezőbbnek, második helyen messze lemaradva a kiadók saját honlapjai állnak.

Így olvasnak a nők és a férfiak

A HipType az e-könyvolvasóktól gyűjt adatokat és készít elemzéseket, ezúttal a férfiak és a nők olvasási szokásairól. Kiderült, a nők ötven százalékkal nagyobb eséllyel fejeznek be egy könyvet. A férfiakat inkább a történelmi, a nőket a romantikus témák vonzzák, a közös érdeklődési pontot az önsegítő könyvek jelentik. Negyven éves kor alatt gyorsabban, de kevesebbet olvasunk. Az e-könyvek olvasói 82 százaléka él városban.

Az e-könyv miatt többet olvasnak az amerikaiak

Az alábbi infografika azt mutatja meg, hogy az e-könyvek és a táblagépek hatására az amerikaiak többet olvasnak: az e-könyvek tulajdonosai általában évente kilenc könyvvel teljesítenek jobban, mint a hagyományos könyvek olvasói.

Teaching to Read Again
Created by: www.OnlineTeachingDegree.com

Mit olvass a vakáció alatt?

Pénteken, június 15-én lesz az utolsó tanítási nap az általános és középiskolákban. A Teach.com összeállított egy részletes, 101 könyvet tartalmazó folyamatábrát, hogy segítsenek kiválasztani a középiskolásoknak (és a felnőtteknek), milyen könyveket olvassanak a nyári szünet alatt.

Mao Ce-tung lenyomja A Gyűrűk Urát: a világ tíz legnagyobb bestsellere

Jared Fanning dizájner egy egyszerű infografikán hasoníltja össze a világ tíz legtöbbet értékesített könyvét. Az adatokat James Chapman író kutatásából merítette, aki az elmúlt ötven év legolvasottabb könyveit vizsgálta. Nagyobb képért katt a képre!

42 millió amerikai nem tud olvasni

Ahogyan az oktatás egyre szélesebb körben válik elérhetővé a világon, úgy csökken az analfabéták száma is - azonban az olvasási nehézségek, hiányosságok továbbra is széles réteget érintenek, nem csak a fejlődő országokban, hanem a legfejlettebbekben is, például az Egyesült Államokban. Az alábbi infografika az analfabetizmus arányait hasonlítja össze a világon, elsősorban az USA-ra fókuszálva.

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (294),kritika (238),krimi (69),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),e-könyv (21),programajánló (21),Scolar (21),vers (21),amerikai irodalom (19),Harry Potter (19),cover design (18),Nobel-díj (17),irodalmi díj (17),ifjúsági irodalom (17),ponyva (17),illusztráció (16),történelmi regény (15),Murakami Haruki (15),Kondor Vilmos (15),J. K. Rowling (15),Stephen King (15),infografika (13),Könyvfesztivál 2012 (13),skandináv krimi (13),Cartaphilus (13),Geopen (13),észak-amerikai irodalom (13),latin-amerikai irodalom (13),Bret Easton Ellis (12),regény (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),skandináv irodalom (12),könyvdizájn (12),portré (12),életrajz (12),fantasy (12),Scolar Kiadó (11),Nyitott Könyvműhely (11),olvasásnépszerűsítés (11),ifjúsági (11),Könyvhét 2011 (11),orosz irodalom (11),top10 (10),családregény (10),adaptáció (10),könyvpiac (10),vicces (10),Partvonal (10),fordítás (10),ajánló (10),Magvető Kiadó (10),Jonathan Franzen (10),Umberto Eco (9),ifjúsági regény (9),magánélet (9),magyar krimi (9),Michel Houellebecq (9),Gabriel García Márquez (9),könyvművesek (9),kézirat (9),Jo Nesbo (9),Baráth Katalin (9),Ljudmila Ulickaja (9),vámpírregény (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),francia irodalom (8),könyvfesztivál 2013 (8),romantikus (8),Berg Judit (8),történelem (8),Mario Vargas Llosa (8),design (8),Lackfi János (7),horror (7),Háy János (7),memoár (7),Grecsó Krisztián (7),Animus (7),kiállítás (7),Cormac McCarthy (7),német irodalom (7),Man Booker-díj (7),Agatha Christie (7),Szécsi Noémi (7),Neil Gaiman (7),Salman Rushdie (6),ingyenkönyv (6),könyvbemutató (6),angol irodalom (6),Stieg Larsson (6),Parti Nagy Lajos (6),költészet (6),Könyvhét 2012 (6),cenzúra (6),Kossuth Kiadó (6),Bartos Erika (6),Manó Könyvek (6),Jane Austen (6),Sherlock Holmes (6),John le Carré (6),Batman (6),japán irodalom (6),DC Comics (6),zombiregény (6),esszé (6),Tóth Krisztina (6),Trónok harca (5),Shakespeare (5),kemény krimi (5),Benedek Szabolcs (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Andy Warhol (5),képriport (5),A nagy Gatsby (5),Ray Bradbury (5),Superman (5),Dés Mihály (5),Könyvmolyképző (5),gasztro (5),interjúkötet (5),tényirodalom (5),J. D. Salinger (5),1Q84 (5),pszicho (5),északi irodalom (5),kortárs (5),Frei Tamás (5),Athenaeum (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),játék (5),Alice Munro (5),Paolo Coelho (5),napló (5),meghalt (5),pályázat (5),Jack Kerouac (5),dél-amerikai irodalom (5),Kertész Imre (5),történelmi krimi (5),feminizmus (5),Rejtő Jenő (5),Douglas Coupland (5),film (5)

RSS