Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Mit ivott a kedvenc íród?



Hogy a művészemberek, így az írók-költők is olykor szívesen nyúlnak a pohár után, nem meglepő. De hogy melyik író pontosan milyen fajta alkoholra volt rákattanva, azt már nem mindig tudjuk. Összeállításunkban tizenhárom magyar és külföldi író bűnös szokásairól lebbentjük fel a fátylat. Ferencvárosi koktél és Krúdy-fröccs.

Tovább
0

Írók fürdőnadrágban - második rész



Írók fürdőnadrágban sorozatunk folytatódik: most a magyar írókat és költőket mutatjuk meg nyaralás közben. Móricz szégyenlős volt, Babits Mihály meg bohókás. Kiderül, kinek áll legjobban a fürdődressz.

Tovább
0

Írók fürdőnadrágban - első rész



Az írókat általában sötét szobába képzeljük, amint mélázó arckifejezéssel íróasztaluk fölé hajolnak. Még véletlenül sem úgy, mint szandálban csattogó nyaralókat, szenvedélyes szörfösöket vagy horgászokat. Pedig a lenti fotók arról tanúskodnak, a világirodalom nagyjai is úgy töltik a nyarukat, mint mi. Holnap magyar írók nyaralós képeivel folytatjuk!

Tovább
0

"Norman Mailer, terhes vagyok!"



Az írókat mindig sötét íróasztal mellé képzeljük, amint elefántcsonttornyukba zárkózva alkotnak. De mi van akkor, ha lejönnek a földre, és színészkedni kezdenek? Parti Nagy Lajos, Pilinszky János, Kurt Vonnegut, Norman Mailer, Stephenie Meyer és Erich Kästner legnagyobb filmes szerepei következnek. Írók legjobb cameóit gyűjtöttük össze.

Tovább
0

A francia botrányíró szépen énekel



A neten is meg lehet hallgatni Michel Houellebecq Le Film Du Dimanche című új kislemezét, amelyen a friss Goncourt-díjasfrancia botrányíró két füstös-franciás sanzont énekel Serge Gainsbourg és Jacques Brel modorában. A szövegeket ő maga írta, bennük kiábrándultságáról és fáradtságáról panaszkodik.

Tovább
0

Nabokov evolúciós elmélete beigazolódott



Vladimir Nabokovot legtöbben íróként ismerjük, pedig a Lolita szerzője szenvedélyes lepke-szakértő is volt. 1945-ben állt elő evolúciós elméletével, amely szerint az általa vizsgált lepkecsoport Ázsiából érkezett volna Amerikába. Akkoriban nem sokat foglalkoztak felfedezésével, de az utóbbi évek genetikai kutatásai bebizonyították, hogy Nabokov teóriája helyes volt.

Tovább
0

Salinger imádta a Burger Kinget és a három tenort



A Zabhegyező írója odavolt a teniszközvetítésekért, a hamburgerért és a három tenorért. Mindez eddig ismeretlen leveleiből derült ki, amelyeket az 1953-tól egészen 2010-es halálig elzárkózva élő Salinger egy régi barátjának írt Angliába.

Tovább
0

Politikai okokból vizelték le Borges sírját



Jorge Luis Borges már az irodalmi Nobelt sem kapta meg amiatt, mert véreskezű jobboldali diktátorokkal barátkozott. Most meg egy írókollégája vizelt a sírjára ugyanebből az okból. Kiderült, csak víz volt, de az argentinok így is felhördültek a tiszteletlen gesztuson. Az viszont tény, az 1986-ban elhunyt Borges politikai nézeteit sokan furcsállják. Lehet egy nagy író politikailag vak?

"Borges íróként egy zseni volt, de mint állampolgárt mélységesen megvetem" - mondta a 72 éves chilei író, Eduardo Labarca, aki legújabb könyvének borítóján Jorge Luis Borges sírjára vizel. Labarca beismerte, valójában csak egy üvegből öntötte a vizet a sírkő felé, de a gesztust komolyan gondolta, Borgest azzal vádolva, hogy támogatta a vérengző Augusto Pinochet chilei diktátort.

Borges politikai állásfoglalása - vagy közönye? - sokakat foglalkoztat az író halála óta. Borgest a 20. századi irodalom egyik legfontosabb alakjának tartják, aki nélkül nem lett volna latin-amerikai irodalmi forradalom sem. Épp ezért teszik fel sokan a kérdést: "Lehet egy nagy író politikailag vak?" (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy addigra Borges már valóban vak volt, legalábbis a szó szoros értelmében: a negyvenes évektől látása fokozatosan romlott, az ötvenes évek végére pedig megvakult).

Általában a svéd akadémia politikai érzékenységével szokták magyarázni azt a furcsaságot is, hogy Borges meghatározó és előremutató életműve ellenére nem kapott soha Nobel-díjat.

Borges nemcsak a chilei katonai junta vezetőjét, Pinochetet biztosította támogatásáról (a jobb oldali képen ők fognak kezet), de kiállt az argentin diktátor, Videla mellett is (lenti képen vele barátkozik).

Videlát épp tavaly decemberben ítélték életfogytiglani börtönre. Az általa vezetett, piszkos háborúnak nevezett diktatúra hivatalos adatok szerint 13 ezer, jogvédő szervezetek szerint 30 ezer halottat követelt. A Videla által felállított katonai kormány felszámolta a politikai pártokat, cenzúrázta a médiát, megkínoztatott és megöletett több ezer "felforgató elemet". Mindezt a kommunizmus elleni harc szükségességével indokolták.

Borges politikai szimpátiáit azzal szokták magyarázni, hogy Borges gyűlölte Juan Perónt, aki városi könyvtárosból piaci csirkefelügyelővé minősítette le az írót, és családtagjait börtönbe záratta. Borges több alkalommal nyilvánosan is kikelt a demagógnak tartott Perón nacionalista politikája ellen, és a Perón-rendszert puccsal megbuktató Videlát "Argentína felszabadítója"-ként ünnepelte.

Tovább
0

Magánéleti okok miatt szökhetett meg Agatha Christie



Agatha Christie életében van egy homályos folt, amelyet életrajzíróinak máig nem sikerült tisztázni. 1926. december 3-án az akkor 36 éves írónő egyszer csak eltűnt. Az egész ország őt kereste, az ő képeivel volt tele a sajtó, több ezer civil önkéntes szállt be a keresésbe. Egészen addig, míg 11 nap múlva egy angliai fürdőhely szállodájából nem telefonáltak, hogy van ott náluk egy hölgy, aki megszólalásig hasonlít az újságokban látott fotókra. A hivatalos verzió szerint az írónő eltűnése napján egy közúti balesetben a fejét beütötte, és amnéziás lett. Sokan azonban előre eltervezett fifikás médiakampányként magyarázzák az írónő eltűnését. Egy Jared Cade nevű szerző Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap című magyarul most megjelent könyvében új teóriával állt elő. A könyv fordítójával, Sipos Katalinnal beszélgettünk.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS