Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Celebkönyvből telik szépirodalomra



A másfél éve indult, és szerteágazó profilú Libri Kiadó egyesek szerint mélyen beletaposott a magyar könyvkiadás érzékeny lelkébe azzal, hogy már híres szerzőket szerzett meg magának, mások szerint a tünete annak, hogy elérkezett a szupermenedzserek kora. Hol tart most az ellentmondásos, a bulvár és a szépirodalom nyelvét is beszélő kiadó?

Tovább
0

Használtkönyv-automatát az antikváriumba!



Toronto egyik jellegzetes antikváriuma a hét éve nyílt Monkey's Paw, ahol most novemberben üzembe helyeztek egy használtkönyv-automatát. A Biblio-Mat két dollárért véletlenszerűen köp ki egy könyvet. A Biblio-Mat ötlete horgászat közben vetődött fel a bolt tulajdonosában, az eredeti elképzelés szerint az egyik eladót rejtette volna a gép (ami egy festett hűtőszekrénydobozból készült volna), és ő adta volna ki a könyvet egy bedobott érméért cserében. Végül egy automata készült el, aminek apró hibái azért akadnak még. A nosztalgiát ébresztő külső egy fém öltözőszekrényt takar, aminek az ajtaja néz a fal felé.

A kétdolláros könyvek értékes, érdekes kötetek, amiket azonban nagyon nehezen lehet eladni és nem éri meg őrizni a boltban - tulajdonképpen a Biblio-Mat vicces alternatíva a filléres, bolt elé ládában, dobozban kitett használt könyvek árusítására.

Tovább
0

Kihívás utáni vágyból nem lesz bestseller



A kilencvenes évek közepén nagyjából mindent el lehetett adni, ami színes és nyomtatott volt, hihetetlen példányszámban találtak gazdára olyan minőségű kiadványok, amelyek most már ki sem kerülnek a boltokba. Ma a könyvkiadás tőkeszegény piac, a gyerekkönyvekre általában két-három millió forintot tud fordítani egy kiadó, és ha valamiből ötezer kötet elkel, az maga a nagy siker. A példányszámok radikálisan csökkentek, a trendek évről évre változnak, de most is van olyan kiadó, amely egy aktuális divatot kap el, remekül megél belőle, majd a lecsengés után eltűnik a süllyesztőben.

Tovább
0

Gyors ütemben fejlődik az e-könyvek piaca



Az Aptara összeállított egy infografikát az e-könyvek gyorsan növekvő piacáról. A kiadók 36 százaléka esetében a teljes bevétel tíz százalékát teszik ki az e-könyvek - vagyis kétszer annyit, mint egy éve. Öt kiadóból négy jelentet meg e-könyveket, ez óriási, harminc százalékos növekedést jelent az elmúlt három év alatt. Az e-könyves piac negyedik éves felmérésének adatai alapján az Amazon.com a legnépszerűbb értékesítési csatorna, az e-könyv kiadók 68 százaléka használja, a második helyet az Apple's iBookstore uralja 58 százalékkal. A kiadók 44 százaléka számára az Amazonon való értékesítés számít a legjövedelmezőbbnek, második helyen messze lemaradva a kiadók saját honlapjai állnak.

Tovább
0

Irodalom: üzlet, kultúra és országimázs



Miért nincsenek e-könyvek a magyar piacon? Min csodálkozott el Sjón, amikor áprilisban Magyarországra látogatott? Mi a nagyobb biztosíték: az egynyári bestsellerek vagy a szépirodalmi művek kiadása? Pénz vagy írás? Avagy eladható-e a kortárs magyar irodalom? címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést a magyar könyvpiac problémáiról, kihívásairól. A Toldi Moziban tartott hétfő esti rendezvényen a könyvpiacot általában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László képviselte a kerekasztalnál, míg a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János a szépirodalmi vonalat; a Libri főszerkesztője, Dunajcsik Mátyás pedig a szakácskönyvtől a verseskötetig terjedő profilú, flexibilis kiadót prezentálta.

Tovább
0

Norvégia bestsellere a Biblia



A norvég könyvpiac abszolút sikerkönyve 2011-ben a Biblia lett. 30 év óta most készült először új norvég Biblia-fordítás. Az új kiadás hétről hétre töretlenül vezeti az eladási listákat: az október közepi megjelenést követően az év végéig közel 80 ezer példányt adtak el belőle, ez pedig minden várakozást felülmúlt. Akárcsak a Harry Potter-könyvek megjelenésekor, már a boltokba kerülését megelőző éjszaka sorok kígyóztak a könyvesboltoknál. A kiadó, a Norvég Biblia Társulat október közepén 25 ezer példányban jelentette meg az új fordítást, és azt gondolták, az első nyomás 6-9 hónapig kitart majd - ehelyett azonban két hónap alatt 79 ezer példányt értékesítettek belőle.

Tovább
7

Új könyvkiadó alakult Libri néven



Szeptembertől Libri Könyvkiadó néven működik tovább a Nyitott Könyvműhely. Az új kiadóhoz csatlakozott a Magvető nemrég leköszönt főszerkesztője, Sárközy Bence és a a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Balogh Ákos. Széles profilú kiadó kialakítását tervezik; ősszel húsz új könyvvel jelentkeznek, köztük Palya Bea kötetével, Vágó István új könyvével és Julie Orringer fiatal amerikai írónő A láthatatlan híd című regényével.

Tovább
0

Amerikában már több elektronikus könyv fogy, mint nyomtatott



Először tavaly nyáron fordult át a mérleg az e-könyvek javára az Amazonnál, mostanra azonban állandósult a helyzet - adta hírül az Egyesült Államok legnagyobb internetes áruháza. Jelenleg 100 papírkönyvre 105 e-könyv jut (az összehasonlításban nem vették figyelembe az ingyenesen letölthető könyveket). A piaci robbanást a cég a 2007 novemberében vezetett Kindle-nek köszönheti. Az első Kindle még négyszáz dollárba került (kb. 74 ezer Ft), a népszerű e-könyv-olvasó legújabb generációja viszont már csak 114 dollár, vagyis kb. 21 ezer Ft. Elektronikus formátumban a legtöbb Stieg Larsson krimijeiből, James Patterson thrillerjeiből, Nora Roberts romantikus és Charlaine Harris vámpírregényeiből fogy. Ők négyen lépték át az egymilliós álomhatárt.

Tovább
0

2008 volt a könyvek legjobb éve



A fenti grafikon a Magyarországon kiadott könyvek számának változását mutatja 1989-tól 2010-ig. Lehet sopánkodni, hogy zsugorodik a könyvpiac, hiszen a gazdasági válság óta fokozatosan esnek vissza a számok, viszont az is érdekes, hogy a rendszerváltás óta durván megduplázódott a kiadott könyvek száma. A legjobb időszak 2007-2008 volt. (MTI)

Tovább
0

Csőd fenyegeti Amerika második legnagyobb könyvesbolt-hálózatát



A piacvezető amerikai könyvterjesztő- és könyvesbolthálózat, a Barnes&Nobles legnagyobb vetélytársa, a Borders a csőd szélén áll - adta hírül a Wall Street Journal.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS