Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Olvass és add tovább az élményt! Pályázat középiskolásoknak



Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába - állapítja meg a PISA2009 összefoglaló jelentése. Erre és egy finn példára alapozva indítja el a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete pályázatát középiskolásoknak.

Tovább
0

Irodalom: üzlet, kultúra és országimázs



Miért nincsenek e-könyvek a magyar piacon? Min csodálkozott el Sjón, amikor áprilisban Magyarországra látogatott? Mi a nagyobb biztosíték: az egynyári bestsellerek vagy a szépirodalmi művek kiadása? Pénz vagy írás? Avagy eladható-e a kortárs magyar irodalom? címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést a magyar könyvpiac problémáiról, kihívásairól. A Toldi Moziban tartott hétfő esti rendezvényen a könyvpiacot általában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Zentai Péter László képviselte a kerekasztalnál, míg a Magvető Kiadó szerkesztője, Szegő János a szépirodalmi vonalat; a Libri főszerkesztője, Dunajcsik Mátyás pedig a szakácskönyvtől a verseskötetig terjedő profilú, flexibilis kiadót prezentálta.

Tovább
0

Vírusplakáttal népszerűsítik az olvasást



Az olvasás népszerűsítésére számos kezdeményezés, kampány indul világszerte. A denveri nonprofit olvasástársaság, a Burning Through Pages új plakátja is arra buzdítja a szülőket, hogy adjanak könyvet a gyerekeik kezébe. Mike Anderick tervező fekete-fehér munkája azonban nem várt népszerűségre tett szert a Facebookon: egy hét alatt közel hatezer lájkot, négyezer megosztást gyűjtött be.

Tovább
0

Százezer ingyenkönyvvel az olvasásért



Elindult a KönyvKaland elnevezésű projekt, amelynek során százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára. A program célja, hogy a 3-9 éves gyerekek körében népszerűsítse az olvasást. A KönyvKaland a Passion to Read nemzetközi kezdeményezés része, amely korábban már Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is sikeres volt.

Tovább
0

Felépítette Bábel tornyát egy argentin művész




Nem ér az égig, de a bibliai Bábel tornyához hasonlóan a nyelvek sokszínűségét jelképezi az a 25 méter magas spirálszobor, amelyet 30 ezer darab, különböző nyelvű könyv felhasználásával készített Marta Minujin argentin művész Buenos Aires egyik terén. A magánemberek, könyvtárak és nagykövetségek által adományozott könyveket zacskóban aggatták fel a fémvázra, műfajok szerint csoportosítva. A szobor belsejében található lépcsőn felkapaszkodva az argentin művész által komponált zenét hallhatnak a látogatók. A háttérben a "könyv" szót lehet hallani a világ összes nyelvén. Buenos Aires a könyv fővárosa 2011-ben, a szobor ez alkalomból épült. A tornyot május 28-án szétbontják, és minden érdeklődő hazavihet egy könyvet. Ami megmarad, azt egy gyűjtemény fogja őrizni, amelyet Jorge Luis Borges argentin író novellája után "Bábeli könyvtár"-nak neveznek el.

Tovább
0

Mi is elhagyunk ma három könyvet!



Harmadik születésnapját ünnepli ma a Veszíts el egy könyvet! mozgalom. A játék lényege, hogy választasz a könyvespolcodról egy könyvet, beleragasztod a kezdeményezés logóját (regisztrálás után itt letölthető), a matricán szereplő számot pedig közéteszed a honlapon. Aki megtalálja, szintén regisztrál majd, így figyelheted a könyved vándorlását. A mozgalom honlapján városok szerint csoportosítva lehet nyomon követni, mely könyveket regisztrálták a könyvelhagyók. Mi is választottunk a Kötve-fűzve könyvespolcáról három jó könyvet, amit mi is szerettünk, és jó szívvel ajánlunk mindenkinek. A fotón még az irodai ablakban láthatók, de délután már szórjuk szét őket a városban. Aki megtalálja, annak jó szórakozást kívánunk, majd nézni fogjuk mi is, ki találta meg!

Tovább
0

A költészettel lehet a legjobban csajozni



Fiatal filmesek saját pénzből csináltak dokumentumfilmet, amelyben 44 költő beszél arról, miért lehet értelme 2011-ben is az irodalomnak. A dokumentumfilm párjaként készül egy rövidfilm is Trill Zsolt és Petrik Andrea szereplésével. A rendező szerint izgalmas problémákat piszkáltak meg, az anyag "ütni fog". A két film április 11-én, a költészet napján debütál a neten.

Tovább
0

Lackfi János verset ír a neki küldött szavakból



Az Országos Széchenyi Könyvtár február elején jelentette be, hogy ezentúl a közösségi internet használatával próbálja meghódítani a fiatalokat. A héten el is indult az első közösségi akció, a Közös Költemény kampány, amelynek lényege, hogy az e célra létrehozott honlapon február 28-ig bárki küldhet szavakat Lackfi János költőnek, aki az ezekből véletlenszerűen kiválasztott tíz szó felhasználásával fog verset írni. A regisztrált felhasználók maguk is írhatnak költeményeket, és szavazhatnak a többiek alkotásaira. Az összesítésben legtöbb pontot kapott tíz mű bekerül a Közös Költemény verseskötetbe is.

Tovább
0

Bécsben bevált az utcai ingyenkönyvtár



Egy éve települtek Bécs két pontjára Frank Gassner művész kezdeményezésére ingyenes utcai könyvtárak egy-egy könyvszekrény formájában. Az elv egyszerű: bárki bármikor hozhat a szekrénybe könyvet, és bárki el is vihet onnan, és ehhez semmiféle formaságnak vagy kötelezettségnek nem kell alávetnie magát. Kezdetben a művész maga finanszírozta a "könyvtár" költségeit, de a kezdeményezés ma már saját lábára állt. Átlagosan napi 10 és 30 között látogatják a nyitott könyvtárat. Bár a projekt megvalósítói tartottak a vandalizmustól, a két könyvszekrénynek nem esett bántódása, tíz hónap alatt egyetlen alkalommal fordult csak elő, hogy graffitisek lefújták. Frank Gassner szerint a könyvszekrények azért is népszerűek, mert a bennük sorjázó könyvek szinte minden héten kicserélődnek. A két könyvszekrény Neubau kerületben, illetve a népszerű Brunnenmarkt piacon kapott helyet, és most tervezik a következőt is felállítani egy harmadik helyszínen. (MTI) 

Tovább
0

Harry Potter odavan a mágikus realizmusért



A Harry Potter-széria főszereplői, Daniel Radcliffe, Emma Watson és Rupert Grint is csatlakoztak az Amerikai Könyvtárak Szövetségének Olvass! elnevezésű kampányához, amelynek célja, hogy közismert személyiségek segítségével népszerűsítse a klasszikus irodalmat. A felkért színészek kedvenc regényükkel a kezükben fotózkodnak, a posztereket azután könyvtárakban helyezik ki, illetve bárki megvásárolhatja őket 16 dollárért. A kampányban szerepelt már Keira Knightley, Hugh Laurie, Anthony Hopkins, Bill Gates és az Alkonyat farkasfiúja (Taylor Lautner) is. A Harry Potter-szereplők plakátjait az utolsó előtti film premierjére időzítve hozták nyilvánosságra. Daniel Radcliffe kedvenc regénye Mihail Bulgakov Mester és Margaritá-ja, Emma Watson a Rómeó és Júliá-t ajánlgatja, Rupert Grint pedig Anthony Burgess Gépnarancs-át ölelgeti a poszteren. Ez utóbbi némi felzúdulást keltett, a színész képviselőjének közleményben kellett leszögeznie, hogy Grint nem az erőszakos jeleneteket is tartalmazó könyv olvasására szólítja fel a gyerekeket, csupán arról van szó, hogy ez a kedvenc regénye (egy tavalyi Halloween-bulira a film főszereplőjének öltözött). A Harry Pottert játszó Daniel Radcliffe egy interjúban elmesélte, a Mester és Margaritá-t az Amazon online könyvrendelő rendszer dobta fel neki ajánlatképpen egyik előző könyvvásárlása alapján. Ő rögtön megrendelte, és azóta kétszer elolvasta, a fotón látható 1967-es első kiadást pedig már ajándékba kapta születésnapjára. Mint elmondta, mindig is nagy rajongója volt a mágikus realizmusnak.

Tovább
0

Chileiek versekkel bombázták a német fővárost



Augusztus 28-án este egy helikopter százezer könyvjelzőt szórt szét a berlini Lustgarden fölött. A könyvjelzőkre kortárs költők verseit nyomtatták, a szerzők között szerepelt a magyar Kalász Orsolya is. Az akció a berlini Múzeumok éjszakája programjaihoz kapcsolódott, a chilei Casagrande művészeti csoport szervezte. Céljuk az volt, hogy a költészet segítségével tüntessenek a háború ellen.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS