Még januárban írtunk arról, hogy új könyvön dolgozik Thomas Pynchon, a rendszeresen a Nobel-díj esélyeseként emlegetett amerikai író, aki a jelenkor egyik legnagyobb rejtőzködő művésze. Azóta már lehet tudni, hogy a Bleeding Edge szeptember 17-én jelenik meg, és most a regény videóelőzetesét is közzétette a Penguin Press kiadó.

A videóban egy idegesítő srác mászkál a New York-i Upper West Side-on, és megállás nélkül ripacskodik. A pólójáról azt olvashatjuk le, hogy ő Pynchon, de Sleazus néven azonosíthatjuk, aki egy macher, azaz egy fontoskodó, minden lében kanál figura.

A kelleténél jóval több ideig tartózkodik a Zabar'sban, a halpultnál nem győzi hangsúlyozni, hogy legyen még vékonyabb a lazacszelet, az viszont nem esik le neki, hogy egy bosszantó kullancsnak tartják és ezt még a szemébe is mondják. A továbbiakban egy másik bolt sajtpultjánál is majomkodik egy sort, a lazacszeletek pedig hidratáló kozmetikumként végzik.

A Bleeding Edge 2001-ben játszódik, New Yorkban, a dotkom-lufi kipukkanása és 9/11 között, amikor még a Microsoft volt a gonosz, a Google az első nyilvános részvénykibocsátás előtt állt, a Szilícium-völgy pedig inkább egy szellemvárosra hasonlított. Annyi pénz nincs a piacon, mint korábban, de arra azért bőven elég, hogy a szélhámosok kedvét meghozza egy kis ügyeskedésre. (Részlet a Penguin Press oldalán.)

via GalleyCat