100 éve született Weöres Sándor, az évforduló tiszteletére szervezett centenáriumi évet szerda délután nyitották meg. A Weöres-év kezdetét köszöntötte az életművet gondozó Helikon Kiadó is azzal, hogy lezárta az életműkiadást annak 13. kötetével, amely a kiadatlan írásokat gyűjti össze.

Az Elhagyott versek című kötet (és az életműkiadás) szerkesztője, Steinert Ágota irodalomtörténész még a Magvető szerkesztője volt, amikor megismerte Weöres Sándort. Közeli munkatársak, barátok lettek a Weöres házaspárral, Sándorral nem sokkal halála előtt, 1988 júniusában arról beszélgettek, ki kellene adni a korábban meg nem jelent írásokat. Steinert Ágota vállalásának most tett eleget, 30 ezer oldalnyi kézirat átnézése után - amelyet a nem éppen polgári rend szerint élő házaspár lakásán kellett kiválogatnia a nagy összevisszaságból, majd különraknia a feleség, Károlyi Amy költőnő és a kortársak kézirataitól.

Az életműkiadás munkái a 2000-es évek elején kezdődtek, az első kötet 2008-ban jelent meg és a kihagyott/elhagyott verseket tartalmazó kötet kiadásával most befejeződött - de csak Steinert számára. Kovács Attila Zoltán, a Helikon Könyvkiadó irodalmi főszerkesztője ugyanis figyelmeztetett arra, hogy a munka talán ha a felénél járhat: Weöres szívesen ajándékozott kéziratokat, számos lehet magántulajdonban, levéltárak, könyvtárak mélyén. És a datálatlan versek is arra várnak, hogy az irodalomtörténészek elhelyezzék őket az életmű mozaikjában.

Az Elhagyott versek a szándékosan kimaradt írásokat tartalmazza. Az ifjúkori zsengéket (Weöres 15 éves korától rendszeresen publikált folyóiratokban, például a Nyugatban), azokat a túl személyes hangvételű verseket, amelyek a feleséghez, a barátokhoz szóltak. Bekerültek azok a költemények is, amelyek cáfolják Weöres apolitikusságát, valamint olyan közérzeti versek, amelyeket a költő sértettsége, bánata ihletett. És itt olvashatók az utolsó költemények, amelyek Weöres halála miatt már nem kerültek kötetbe.

A kötetben olvasható például az alábbi, cím nélküli, datálatlan vers is:

[Ünnepeljünk...]

Ünnepeljünk ünnepet
szép karácsonyéjbe,
csingiling a szeretet,
csingiling a béke.

Aztán holnap, meglehet,
itt a világ vége,
csang, cseng, csing a szeretet,
csang, cseng, csing a béke.

Weöres Sándor életműve “nemzeti értékké” érett - mondta a centenáriumi évet megnyitó sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balatoni Mónika. Az államtitkár tájékoztatott a centenáriumi év közelgő programjairól. Ősszel megjelenik Braille-írással egy Weöres válogatáskötet ezer példányban, lesz hangoskönyv is, ezzel szeretnék a fogyatékkal élőket bekapcsolni a programsorozatba.

Weörös Sándor Színháza címmel kiállítás nyílik június 7-én a Pécsi Országos Színházi Találkozó keretében. Lesz Weöres-emlékbélyeg és emlékérem is, de a centenáriumi év további eseményeiről csak június 22-én, Weöres születésnapján tájékoztatják részletesen a közönséget, és akkor fog elindulni a www.weores100.hu honlap is.