Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Meghalt Ámosz Oz



A leismertebb kortárs izraeli író volt.

Tovább
0

Elhunyt Andrej Bitov



A peresztrojka után ismerhették meg a Szovjetunióban.

Tovább
0

A páciens gyógyítja a terapeutát



Nem kevés gyanakvással vettem a kezembe Irvin D. Yalom könyvét. Furcsa módon az amerikai pszichiáter művei eddig elkerülték a figyelmemet. Pedig néhány alapműve, köztük a Szerelemhóhér már több mint egy évtizede (egészen pontosan 2002-ben) megjelent egy másik kiadónál. A Park kiadó most nem egyszerűen újranyomta a könyvet, hanem a tizenkét évvel ezelőtti ‒ sok kívánnivalót maga után hagyó ‒ fordítást nagyon rendesen megdolgozta. Feltehetően Polgár Anita szerkesztőnek (felelős szerkesztő Tönkő Vera, szakmai lektor dr. Unoka Zsolt) köszönhetjük, hogy a tíz pszichoterápiás történetet ezúttal rendkívül igényes magyarításban olvashatjuk.

Tovább
0

Meghalt Maya Angelou



A hírt a Wake Forest University közölte, ahol az amerikai költő, írónő és emberjogi aktivista 1982 óta tanított. "Dr. Angelou egy nemzeti kincs volt, akinek az élete és tanítása világszerte milliókat inspirált."- írta közleményében az egyetem.

Tovább
0

Képregény készült a Beastie Boys klipjéből



2012. május 4-én halt meg Adam Yauch, azaz ahogy a világ megismerte a Beastie Boys tagjaként: MCA. Azóta a rajongók egykori kedvencük halála napján világszerte összegyűlnek, és közösen emlékeznek MCA-re, aki nem zsidó volt, és nem is buddhista, hanem egy egyszerű brooklyni kölyök.

Az idei megemlékezések egyik egyértelmű csúcspontja az volt, amikor buddhista szerzetesek perdültek breaktáncra, egy másik gyöngyszem viszont csak most került szemünk elé, és nem más, mint egy Beastie Boys-képregény!

Tovább
0

Felnőni szívás, inkább olvasok



A young adult-könyvek sikeres kalauznak tűnnek az éppen saját lábra álló kamaszoknak és fiatal felnőtteknek. De mi az a YA, és miféle támaszt nyújthat az életben az Éhezők viadala?

Tovább
1

Itt az új Grecsó-regény borítója!



A Magvető a Facebook-oldalán publikálta Grecsó Krisztián új kötetének, a Megyek utánadnak a borítóját. A Daru-novellákat regénybe foglaló könyv bemutatója május 18-án lesz a Katona József Színházban. 

Interjúnk a szerzővel - többek között új regényéről is - ide kattintva olvasható.

A borító Baranyai b. András munkája.

Tovább
0

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozatot indít



Az Apokrif és a FISz 2014. április 1-jén, előbbi fennállásának hatodik évfordulóján állapodott meg a közös könysorozat indításáról, melyhez kapcsolódan szépírói pályázatot is hirdettek.

Tovább
0

Könyvtrailer-pályázat egyetemistáknak



A Színház- és Filmművészeti Egyetem, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola animáció és mozgókép szakos hallgatói számára meghívásos könyvtrailer-pályázatot hirdet a Libri Kiadói Csoport és a Cinework Studio.

Tovább
0

Három Hrabal-könyv új borítót kapott



Március 28-án lesz 100 éve, hogy Bohumil Hrabal megszületett. Ez alkalomból az Európa Könyvkiadó újra kiadta a cseh író három művét, melyek az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A kötetekhez Baranyai (b) András készített ünnepi borítókat. Mi olyan elégedettek vagyunk velük, hogy meg is mutatjuk mind a hármat.

Tovább
0

Mindent, amit a nőkről tudok, a traktoroktól tanultam



Némelyikről nehéz elhinni, hogy valóban létezik, nem pedig photoshoppal készült, a Szamárszenvedélyre és Roger Welsch traktorszakíróra mindenesetre rákerestem, és valóban léteznek. Az Artctrldel összeszedett negyven elképesztően nevetséges könyvet, amelynek vagy a borítója vagy a címe vagy a kettő együtt óriási melléfogás, vagy egyáltalán nem az, mégis hangosan nevet rajta az ember. Zöld nácik és kúl emberek a folytatásban.

Tovább
0

Meghalt Gyarmati Fanni



Szombatra virradóra, életének 102. évében elhunyt Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. 

Gyarmati Fanniról százéves születésnapján írtunk hosszabban, itt olvasható a cikk, és így kezdődik:

"A megközelíthetetlenség legzavarbaejtőbb példányának láttam [Gyarmati Fannit]. Okos lány volt, őszintén érdekelte nem csak az irodalom, de minden műveltséganyag, s közben elegáns, sőt, tündöklően szép lány is volt. Mégis, ahogy bájos szemöldökét felvonta, ahogy a száját keserédes kifejezéssel csücsöríteni tudta, valahogy úgy, mintha biggyesztené - az embernek mindig az volt az érzése, hogy valamilyen illetlenségért kap tőle megrovást, amit egyébként néha szóban is közölt" - írta Vas István a ma századik születésnapját ünneplő Gyarmati Fanniról, Radnóti Miklós feleségéről, a kiemelkedő tanárról, aki egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizte férje emlékét.

Tovább
0

Egy pakli kártyán az irodalom



A spanyol Fernando Vicente az elmúlt 30 évben elképesztően sokoldalú, egyedi és sajátos portfóliót hozott létre, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehet böngészni anélkül, hogy beleunnánk. Az ábrázolt témához mindig pontosan illeszkedő, enyhén karikaturisztikus, esetenként húsbavágó stílusa és széleskörű témaválasztásai megfogják az embert.

Tovább
0

Kokaint találtak a legnépszerűbb könyvtári könyveken



Toxikológiai vizsgálatnak vetették alá a könyvtári könyveket Antwerpenben. A legtöbbet kölcsönzött kötetek mindegyikén kokaint találtak. A szürke ötven árnyalatán herpeszt. Pánikra semmi ok.

Tovább
0

Zuckerberg hatalmat adott Nyáry Krisztián kezébe



Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy Reviczky Gyula mindössze egy pecsétnyomót és pár tégely bajuszfestéket örökölt az apjától! Vagy hogy Örkény István kis híján véget vetett egy kémhistóriának, csak épp pisztoly helyett medvesajt lapult a pisztolytáskájában! Vagy hogy Kisfaludy Károly hadifogsága idején ismerkedett meg a francia költészettel egy művelt polgárlány segítségével! Aki tudta mind a hármat, az leülhet, csillagos ötös, a többiek pedig nyissák ki az Így szerettek ők 2-t és olvassák el benne a vonatkozó fejezeteket. Már ha elhiszik, amit olvasnak. Különösen figyeljenek az utolsó fejezetnél, amelyben Nyáry nem "állítja", de sugallja, hogy Kölcsey homoszexuális volt.

Tovább
0

Máglyára A szürke ötven árnyalatával!



Egy éve ilyenkor A szürke ötven árnyalata volt az egyik legkeresettebb könyv a brit könyvpiacon, és hosszútávon sikerült a brit történelem legmagasabb példányszámban eladott könyvévé válnia. Azonban a hájp lecsengesévél elillant a vásárlói kedv is, és Anglia nyakán maradt a rengeteg hulladék.

Tovább
0

Egy darab avar is jó



Kétféle ember van: aki használ könyvjelzőt, és aki nem. Gyorsan körbekérdeztünk az írók, költők között, ők melyik csoportba tartoznak. Egyesek megadják a módját és egzotikus helyekről származó kincsekkel, mások hivatalos papírokkal, fecnikkel jelölik, éppen hol tartanak. De kiderül az is, mit találhatnak a régészek és rágcsálóirtó kisvállalkozók a könyvekben.

Tovább
0

Készíts mozit az Időfutárból!



Korhatár: 11-19 év
Leadási határidő: május 31.

Videópályázatot hirdet a Pozsonyi Pagony Kiadó 11-19 éves diákoknak. A feladat, hogy telefonjuk vagy fényképezőgépük segítségével forgassanak le egy 1-5 perces kisfilmet/klipet az Időfutár egyik jelenetéből.

A nyeremény egy IPad vagy egy izgalmas, egész napos osztálykirándulás az Időfutár helyszínein speciális vezetéssel és rengeteg egyéb értékes ajándék.

Tovább
0

Nyári tábor képregényeseknek



Végre a nyár küszöbén vagyunk, mi sem bizonyíthatná ezt jobban, mint az, hogy a különböző nyári táborok kiírásai kezdenek fel-felbukkanni a neten. A 5Panels és a Magyar Képregényalkotók Kulturális Egyesülete elindította a jelentkezést első képregénytáborukba, ahová 14 éves kortól várják a rutinos és kezdő rajzolókat.

Tovább
0

Soha ennyi magyar kiadó a bolognai gyerekkönyves vásáron



Ötvenedik alkalommal nyílik meg a magyar gyerekkönyvek számára is legfontosabb nemzetközi fórum, a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyv- és Illusztrációs Vásár hétfőn. Az idei díszvendég Svédország. Magyarországot 17 kiadó képviseli.

Tovább
0

Tinta a papíron, tinta a bőrön



Bajtai András és Szálinger Balázs (Fotó: Oszlánczi Zsófia)

Nem csak az orosz börtöntöltelékek és a szőrös hátú motorosok viselnek tetkókat. 11 tetovált író George Orwelltől Szálinger Balázsig.

Tovább
0

A realista mondataimnak már a szagától hányok



Fotó: Szabó Balázs [origo]

Cserna-Szabó András író, gasztrofilozófus, étteremkritikus szerint első regényének, a most megjelent Szíved helyén épül már a Halálcsillagnak nem ő a főhőse, csak divat lett úgy olvasni az irodalmat, mintha az egy igényesebb Blikk lenne. Mi a közös a Facebookban és az alkoholizmusban? Mikor ír az író, ha egész nap nőkkel hempereg és a vécékagylóba okádik? Miért gyanús Magyarországon, ha egy regény humoros? Interjú méregerős paprikával, Albatrosz-könyvekkel és a Hamis csöcsök nevű zenekarral.

Tovább
0

50 új Kipling-vers került elő



Ötven eddig ismeretlen versét találták meg Rudyard Kipling (1865-1936) Nobel-díjas angol írónak, költőnek, A dzsungel könyve szerzőjének. Thomas Pinney amerikai irodalomtörténész fedezte fel a kéziratokat, amelyek a Cunard Line korábbi vezetőjének iratai közül és egy manhattani ház felújítasa során kerültek elő. Az egyik nyolcsoros, 4 éves gyereknek írt költeményt Kipling keresztgyerekének lánya őrizte meg. Az ötven eddig ismeretlen vers márciusban jelenik meg az eddigi legteljesebb Kipling-versgyűjteményben.

Tovább
0

Február 14.: olvass és ajándékozz könyvet!



A nemzetközi könyvajándék nap (International Book Giving Day) új, önkéntes olvasásnépszerűsítő kezdeményezés, elsősorban gyerekeknek. A 2012-ben indult akció keretében minden február 14-én különböző programokba futhatnak bele a gyerekek és a felnőttek. A résztvevők új vagy jó állapotú könyvet ajándékoznak másoknak. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a lehetőségek végtelenek: ajándékozhat csak úgy, hagyhat könyvet nyilvános helyen, hogy valaki rátaláljon, adományozhat köteteket kórházaknak, könyvtáraknak, jótékonysági szervezeteknek. Budapesten két program is lesz a Book Giving Day keretében.

Tovább
0

Olvass és add tovább az élményt! Pályázat középiskolásoknak



Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába - állapítja meg a PISA2009 összefoglaló jelentése. Erre és egy finn példára alapozva indítja el a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete pályázatát középiskolásoknak.

Tovább
0
«
12345

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS