Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Halász Judit öt kedvenc gyerekkönyve



Sorozatunkban kreatív művészembereket kérdezünk kedvenc olvasmányaikról, regényhőseikről, mondataikról, és minden egyébről, ami csak eszünkbe jut. A szabály, hogy csak ötöt választhatnak, és muszáj magyarázkodniuk is. Most Halász Juditot kérdeztük kedvenc gyerekkönyveiről. A színésznő-énekesnő több generáció gyermekkorát kísérte végig dalaival, naná, hogy kíváncsiak voltunk, őt milyen hatások érték.

Tovább
0

Kin áll a legjobban a kötött kardigán?



Miss Marple sem marad ki összeállításaink sorából. Összesen nyolc színésznő vállalkozott rá, hogy vásznon életre kelti Agatha Cristie kedves öreg hölgyét, aki miközben buzgón csattogtatja kötőtűit, passzióból még megold néhány bűnügyet. Hogy ki hozta legjobban az ártatlannak tűnő, ámde veszélyes nénikét? Jöjjenek kedvenc Marple-színésznőink.

Tovább
0

Kié a legtökéletesebb bajusz?



Agatha Christie születésnapján Poirot megszemélyesítőinek nyomába eredtünk. Kié a legpöndörebb bajusz? A legszebb tojásfej? Melyik volt a legelbaltázottabb regényadaptáció? És mi közük van a japánoknak a tojásfejű belgához? Mindenre fény derül.

Tovább
0

Agatha Christie legjei



Kíváncsi vagy, kitől félt legjobban a rettenthetetlen Poirot? Vagy egy halálosan finom angol sütemény receptjére vágysz? Esetleg az írónő műhelytitkaiba szeretnél betekinteni? Jó helyen jársz, ezekről mind szó esik Agatha Christie "leg"-jeit sorba szedő összeállításunkban. Szeptember 15-én lenne 120 éves a krimi nagyasszonya. Van, aki tortarecepttel, mi ünnepi listával adózunk emléke előtt.

Tovább
0

A Google is tiszteleg Agatha Christie előtt



A Google rajzolói jópofa rajzzal tisztelegtek a születésnapos Agatha Christie előtt. A kereső betűi egy-egy jellegzetes krimiszereplő külsejét öltötték magukra: a második "o" az áldozat, az "l" a helyi rendőrfelügyelő, a "g" az elegáns hölgyemény, az első "o" bizonyára a férje, az "e" talán a kertész. Reméljük, a szókezdő "G" nem Poirot, sosem egyezne bele, hogy ilyen telt idomokkal ábrázolják! Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született, ma lenne 120 éves. Hosszú életet élt, 1976. január 12-én hunyt el. E két időpont között pedig megírt 91 regényt, mindannyiunk örömére.

Tovább
0

13+ 1 dolog, amit biztos nem tudtál Roald Dahlról



Szeptember 13-át a világ számos országában "Roald Dahl Nap"-ként ünneplik, 94 éve ugyanis ezen a napon született a britek kedvenc ijesztgetős mesemondója. Nálunk nincs olyan nagy kultusza, mint hazájában, de azért sokan vannak, akik szeretik a szabadidejében a lakók kitömésével foglalkozó házinéni, a csokigyáros Wonka úr vagy a nyelvtannal hadilábon álló, álomfújó óriás történetét.

Tovább
0

Szegény ember e-könyve



A Google 2010 augusztusában egy új programmal rukkolt elő, amely segítségével a Google online könyvtárának köteteit a Books weboldalának felületénél barátságosabb módon lehet olvasgatni.

Tovább
0

Magyarország, ahol csak tökéletes vezetők vannak



Mi idézte elő az ország csődközeli helyzetét? Kik a felelősök? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Álomcsőd című interjúkötet, amely ugyan részletes beszámoló helyett csak bepillantást nyújt a színfalak mögötti történésekbe, de ajánlott elolvasásra mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogy miért is került akkora bajba Magyarország.

Tovább
0

Murakami és a rockandroll



Murakami Haruki híres arról, hogy regényeit teletömi zenei utalásokkal, különösen igaz ez magyarul most megjelent könyvére, a Tánc tánc tánc címűre, aminek túlnyomó részében a főhős rockandrollt dudorászva autókázik egy kamaszlánnyal. Úgy repkednek a számok címei, hogy kapkodod a fejed. Éppen időszerű, hogy végre elkészüljön a Nagy Murakami Playlist az összes fontos számmal, ami szerepet kapott a kényes ízlésű japán író életművében.

Tovább
0

Birkaembertől kitör a frász



Ha valaki nem olvasott még Murakami-regényt, ne a magyarul most megjelent Tánc tánc tánc-cal kezdje. A legfőbb ok: a könyv gyakorlatilag folytatása a korábban írt Birkakergető nagy kaland-nak. Előzmények nélkül is érthető minden, de jobb sorban haladni. Már csak Birkaember miatt is. A Tánc tánc tánc-ban minden megvan, amiért Murakamit kedvelni lehet - képzelet és valóság keveredése, magányos hősök, titokzatos természetfölötti események, meditatív nyomozás, spagetti és sok zene -, gyakorlott Murakami-olvasók nem fognak csalódni.

Tovább
0

Novemberben jön az új Ulickaja-könyv



Ljudmila Ulickaja, a népszerű orosz írónő életmű-sorozatát egy novelláskötettel folytatja a Magvető. A könyv oroszul három éve jelent meg, magyar címe Elsők és utolsók lesz, és november elején kerül majd a boltok polcaira. A kötetet Ulickaja szerkesztette össze korábban már megjelent elbeszéléseiből. Goretity József, a könyv fordítója elmondta, a novellák különböző időszakokból származnak, 1989 és 2002 között születtek. Azt is megtudtuk tőle, most vaskosabb kötetre számíthatunk, mint az írónő előző magyarul megjelent novelláskötete, az Életművésznők volt. Az Elsők és utolsók előreláthatóan 400-500 oldalas lesz.

Tovább
0

Csalódást okozott a Man Booker-díj rövid listája



Ma jelentették be a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Man Booker ún. "rövid listáját", vagyis azt a hat könyvet, ami közül a zsűri végül ki fogja választani az elmúlt év legjobb angol nyelven írt regényét. A közzétett lista sokaknak okozott meglepetést, kimaradt róla ugyanis a két legesélyebbnek tartott könyv.

Tovább
0

Netre viszi folytatásos vámpírregényét a Random House



A világ legnagyobb kiadóvállalata mától mindenszentekig nyolc héten át folytatásokban adja közre egy tinilányokra specializálódott közösségi site-on a Mortal Kiss (Halálos csók) című vámpírregényt, amit a kiadó szerzői közösen írnak. A projekt kihasználva az internet adta lehetőségeket annyira interaktív, amennyire csak lehet: a fórumokon ki lehet beszélni a szereplőket, lehet szavazni a történet végére, és térképet is kapnak az olvasók az elképzelt új-angliai kisvárosról. Az online könyv világszerte elérhető, és a fejezetek összefoglalóját 17 nyelvre fordítják le (magyarul nincs). Az első fejezet címe stílusosan "Back To School" (Vissza a suliba). A könyv egy rövid regisztrációs folyamat után ingyenesen olvasható. Forrás: Guardian

Tovább
0

Blair nem, Bush igen



Forrás: AFP

Egyik magyarországi kiadó sem tervezi kiadni Tony Blair volt brit kormányfő nagy botrányt kiváltó memoárkötetét, Bush visszaemlékezéseit viszont a világpremierrel egy időben olvashatjuk magyarul.

Tovább
0

Melyik a legjobb Jane Austen-film?



Colin Firth megjelent vizes ingben és csizmában, és egy világ elalélt. Korábban is léteztek Jane Austen-adaptációk, de 1995-ben egy új korszak kezdődött. Rákaptunk Jane Austenra. A láz ma is tart, az utóbbi évtizedben minden évre jutott egy film, a sorozatok új generációját most gyártja a BBC. Az angolok kedvenc írónője életében összesen hat regényt írt, melyekből a mozgókép feltalálása óta legalább negyven film készült. A titok egyszerű: Jane Austen-regényt olvasni vagy -filmet nézni olyan, mint vakációzni pár órára. Következik a tíz legjobb Jane Austen-adaptáció.

Tovább
0

Bevisz az erdőbe



Az Animus kiadó három éve indított skandináv krimisorozatával hozzánk is begyűrűzött az északi bűnirodalom sikerhulláma. A trendet más kiadók is követték, a Scolar a mesteri norvég írónő, Karin Fossum könyveire állt rá. Az Aki fél a farkastól a harmadik a magyarul megjelent Fossum-krimik sorában. Egy idős asszonyt holtan találnak az erdőszéli tanyán.

Tovább
0

Nick Hornby popkarrierje elindult




Itt az első szám a brit regényíró Nick Hornby (Pop, csajok, satöbbi, Fociláz) és amerikai dalszerző-énekes haverja, Ben Folds közös albumáról. Állítólag tavaly egy vacsoraasztal mellett született az ötlet, hogy összeraknak együtt egy lemezt, amihez a szöveget Hornby írná. Hornbyról köztudott, hogy nagy zenerajongó, de eddig csak könyveiben és a New Yorkernek írt kritikáiban engedett teret a szenvedélynek. Egyetlenegyszer rándult át a másik oldalra, William Shatner That's Me Trying című számához írt szöveget (a 2004-es Has Been albumon szerepelt) - akkor is Ben Folds kérte fel a munkára.

A mostani, Foldsszal együtt készített Lonely Avenue című lemez szeptember 28-án fog megjelenni, a szerzőpáros a YouTube-on tette közzé az első dalt, címe Thing That You Think. Hornby spoken world-stílusban dünnyög benne Charles Dickensről és a csillagokról, a refrént pedig a Pomplamoose nevű fiatal indie-dzsessz duó két tagja énekli: a torzonborz Jack Conte és a vicces Nataly Dawn, ők egyébként még percekig bohóckodnak a klip végén. Hornby a blogján megígérte, a lemezen nem fog se énekelni, se beszélni, de ezek után szkeptikusak vagyunk. Viszont az album Hornby négy novellájával együtt speciális "deluxe" kiadásban is kapható lesz majd.



Tovább
0

Szertorna



Hogy a "sex'n'drugs and rock'n'roll" szentháromságát gaxstamód pénzzel, fegyverekkel, bulákkal, vagy Bada Dada szellemében pinával és pálinkával fűszerezzük, ízlés dolga. A brit biológus, Paul Martin a csokoládéra voksol, az élvezetekről szóló összefoglalójában azonban - a szűkre szabott cím ellenére - helyet szorít a kávé-cigi kombónak, a félkarúrabló-függőségnek és a nagy zabálásoknak is. Addiktológia, olvasmányosan.

Tovább
0

Hiányzik a hulla, a tettes meg az indíték



"Egy nagyon unalmas nyelvészeti órán, egy novemberi esős napon automatikus írásmóddal írtam két verset, de saját nevemen soha nem jelentettem meg szépirodalmi művet" - mesélte egy régi rádióinterjúban Szilasi László. Azt mondta, úgy érzi, hogy esszét a "maga géposztályában" jobbat tud írni, mint szépirodalmat, ezért néhány álneves próbálkozás után le is tett a regények, novellák vagy versek írásáról.

Tovább
0

56-os regényt írt Spiró György



Szeptember közepén jelenik meg Spiró György új regénye Tavaszi tárlat címmel. A könyv egy középkorú gépészmérnök, Fátray Gyula életét követi nyomon 1956 októberétől 1957. szimbolikus május 1-jéig. A főhős a forradalomból aranyérműtétje miatt kimarad, de ez a megtorlástól még nem menti meg. Kafkai hangulatú boszorkányüldözés indul ellene, az ötvenes évek hátborzongató koncepciós pereinek egyike.

Tovább
0

Magyarul is megjelennek a Shakespeare-mangák



Egy brit kiadó három évvel ezelőtt óriási sikert aratott Shakespeare klasszikus darabjainak manga formában megrajzolt adaptációival. A sorozat eddig 14 darabot számlál, az Agave Könyvek az első két kötettel (Rómeó és Júlia; Hamlet) szeptemberben kezdi el a széria magyar nyelvű kiadását. A sorozat magyar szerkesztője Nádasdy Ádám költő-műfordító-nyelvész lesz. Személyében megbízható kezekbe kerül a széria, az utóbbi évtizedekben nyolc Shakespeare-drámának készítette el új, korszerűbb fordítását.

Tovább
0

Novemberben jelenik meg Mario Vargas Llosa új regénye



Négy évvel legutóbbi könyvének megjelenése után Mario Vargas Llosa perui író újabb regénnyel jelentkezik. A kötet november 3-án jelenik meg, címe El sueno del celta (A kelta álma), ám egyelőre csak spanyol nyelven lesz elérhető.

Tovább
0

Chileiek versekkel bombázták a német fővárost



Augusztus 28-án este egy helikopter százezer könyvjelzőt szórt szét a berlini Lustgarden fölött. A könyvjelzőkre kortárs költők verseit nyomtatták, a szerzők között szerepelt a magyar Kalász Orsolya is. Az akció a berlini Múzeumok éjszakája programjaihoz kapcsolódott, a chilei Casagrande művészeti csoport szervezte. Céljuk az volt, hogy a költészet segítségével tüntessenek a háború ellen.

Tovább
0

Bovaryné a Playboyban



Az amerikai Playboy a szokásos aktképek mellett Gustave Flaubert Bovaryné című 1857-es regényének egy részletét is lehozta szeptemberi számában. A nyúlfarknyi irodalmi melléklet a regény új angol nyelvű fordítását promótálja.

Tovább
0

Scott Pilgrim és az ő imádnivalón dedós világa



Hozzánk is eljutott a Scott Pilgrim-őrület, a Nyitott Könyvműhely a Képregényfesztiválra hozta ki a tengerentúlon már kultstátuszig jutott kanadai képregénysorozat első két részét (Scott Pilgrim kivételes átlagélete; Scott Pilgrim a világ ellen), és szeptemberben már jön is a harmadik kötet. A srác minden, csak nem tipikus képregényhős: elég laza, kicsit béna, és azért szeretjük, mert húszévesen mi is ilyenek voltunk, vagy legalábbis szerettünk volna lenni. A képregényből film is készült, a magyar forgalmazó még tanakodik, behozza-e.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS