Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Könyvkiadót alapított a White Stripes frontembere



Third Man Books nevű kiadójával Jack White is beszáll a könyv-bizniszbe. Honlapjuk szerint egy félelmet nem ismerő, fantáziadús és eklektikus vállalkozásba kezdenek, illletve remélik, hogy jelenlétük fontos előrelépés lesz az amúgy is virágzó és erőteljesen terjeszkedő amerikai független irodalom szférájában.

Tovább
0

Magyar író kapta az alternatív Nobel-díjat



Krasznahorkai László kapta idén az America Awards irodalmi életműdíjat, amelyet 1994 óta adnak át évente az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként - ismertette a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál honlapja.

Tovább
0

Irodalmi piknik egy eperfa tövében



Veiszer Alinda, Lévai Balázs, Forgách András, Szellő István és Bárdos Deák Ági 2014. augusztus 2-án a Margitszigeten találkoznak, hogy barátjuk, Egressy Zoltán legújabb regényéből olvassanak fel részleteket.

Tovább
0

Mit olvasnak a női börtönben?



Az Orange Is the New Blackben már tavaly is érdekes volt megfigyelni, hogy melyik szereplő milyen könyvet olvas. Ezen amúgy nincs mit csodálkozni, a sorozat egy börtönben játszódik, ahol az egyik szórakozást a könyvtár jelenti, így a raboknak még mindig mindennapi tevékenység az olvasás. Az is ide tartozik, hogy a sorozat egy valós történeten alapszik, pontosabban egy börtönbe került nő önéletrajzi regényén.

(A Cold Openen sorozat első évadjáról itt, a nemrég bemutatott másodikról pedig itt írtunk, amúgy a Weeds - Nancy ül a fűben alkotója, Jenji Kohan jegyzi.)

Nagy orosz regények, romantikus ponyvák és kortárs szenzációk a folytatásban!

Tovább
0

George R.R. Martin ennyire utálja, hogy mindenki a haláláról értekezik



George R.R. Martin egészsége akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor az HBO elkezdte megfilmesíteni A tűz és jég dalának már elkészült részeit. Ekkor szembesültek ugyanis a rajongók azzal, hogy a csatorna valaha volt legnézettebb sorozata egyszer utolérheti a megjelent részeket és alapanyag híján meg kell torpannia. Ráadásul a kifejezetten lassan és körülményesen író Martin sem lesz fiatalabb, szóval miért is ne kezdtek volna azon aggódni, hogy a mester egyáltalán életben marad-e addig, amíg a saját maga által diktált tempóban befejezheti a regényeket.

Tovább
0

Nem mertek Szolzsenyicinnek szólni



A Ha nem is egy bomba nő... azoknak nyilván felkelti az érdeklődését, akik tudják, hogy kicsoda M. Nagy Miklós (mi itt beszélgettünk vele). De a könyv nem csak nekik szól, hiszen a hátsó borítón, a szerző bemutatása mellett, azaz hogy évtizedek óta fordít, szerkeszt és kritizál, a kortárs orosz irodalom elkötelezett közvetítője (amott nem írják, de M. Nagy az Európa Könyvkiadó igazgatója is), azt is olvashatjuk, hogy ez egy szerelmesregény, az orosz országhoz, irodalomhoz és nőkhöz.

Amennyire sokszínű Oroszország, annyi mindenről szól a könyv, és ezt a sok témát száz, pároldalas történetben részletezi a szerző. Ezek nem feltétlenül időrendi sorrendben követik egymást, ami viszont közös bennük, az az őszinteség.

Tovább
0

Jó éjt, Dűne!



A Guardian sci-fi rajongó újságírója - aki nem mellesleg gyakorló meseolvasó anyuka is - talált rá a klasszikusnak számító Good Night Moon című mese Dűne-átiratára. Margaret Wise Brown mesekönyvét Julia Yu dobta fel Frank Herbert fantasztikus világának elemeivel.

Tovább
0

Mit tehet az író, amikor a barbárok a kapuk előtt állnak?



Fotók: Magócsi Márton

Arnon Grunberg holland írót humora és külseje miatt gyakran hasonlítják Woody Allenhez. Szülei holokauszt-élményei nagy hatással voltak rá, édesanyja naplóját mégsem olvassa el. A bűn, bűntudat, szégyen kérdése izgatja a legjobban, valamennyi regényének ezek a vezérmotívumai. De mostanában sokat gondolkodik azon, vajon nem nagyobb hatású-e egy tárca egy olvasott napilapban, mint egy új regény.

Tovább
0

Tematikus bulival érkezik Stephen King új regénye



Július 11-én jelenik meg az Európa Könyvkiadónál Stephen King legújabb regénye, az Álom doktor. A megjelenés alkalmából a kiadó tematikus, borzongató bulit szervez a Károly körúti Alexandrába, ahol a hivatalos időpont előtt egy nappal már megvásárolható lesz a regény is.

Tovább
0

Így készült a Harry Potter tizenkét fejezete



kattints a nagyobb fotóért!

Hogy nem gabalyodik bele egy író saját művének szövevényes cselekvésébe? Úgy tűnik a papír és a toll még mindig az egyik legjobb segítség ebben. Az Open Culture tette közzé azt a kézzel írt táblázatot, amelyben J.K. Rowling a Harry Potter és a Főnix Rendje 13. és 24. fejezete közötti eseményeket vázolta fel magának.

Tovább
0

A páciens gyógyítja a terapeutát



Nem kevés gyanakvással vettem a kezembe Irvin D. Yalom könyvét. Furcsa módon az amerikai pszichiáter művei eddig elkerülték a figyelmemet. Pedig néhány alapműve, köztük a Szerelemhóhér már több mint egy évtizede (egészen pontosan 2002-ben) megjelent egy másik kiadónál. A Park kiadó most nem egyszerűen újranyomta a könyvet, hanem a tizenkét évvel ezelőtti ‒ sok kívánnivalót maga után hagyó ‒ fordítást nagyon rendesen megdolgozta. Feltehetően Polgár Anita szerkesztőnek (felelős szerkesztő Tönkő Vera, szakmai lektor dr. Unoka Zsolt) köszönhetjük, hogy a tíz pszichoterápiás történetet ezúttal rendkívül igényes magyarításban olvashatjuk.

Tovább
0

Ez a sok szerelem mind én vagyok



Elsőként Lili jött, aztán Eszter, Gréta, majd Petra, Sára, Adél és végül Juli, aki maradt is. Grecsó Krisztián új regénye, ennek a hét szerelemnek a története, melyek a főhőst, Darut óvodás korától egészen érett férfi létéig alakítják, befolyásolják. A főhős személyiségét előző könyvében, a Mellettem elférszben is több elbeszéléssel kialakító Grecsó most a szerelmeket használja Daru megismertetésére, aki a kísérletnek hálás alanyává válik, és szelíden tűri, hogy az író lerántson róla minden réteget, és eljuttassa az olvasót arra a szerelmekkel kövezett kötött pályára, amin Daru kiskora óta megy saját maga után.

Tovább
0

Így forgatták meg a piramist



Erős késztetés úgy beszélni az angol Jonathan Wilson könyvéről, hogy közben ekézzük az itthoni fociközvetítések színvonalát, és a szakma megnyilvánulásit is. Tisztelet a kivételnek, de ugye ez mégis a "nem volt meg az átütő erő", a "nem voltak ott fejben", és a "tolódó védelem" terepe, ahol a taktikáról, a rendszerről nem, vagy alig esik szó. De lám, a Futballforradalmak a 2004-es Európa-bajnokság egy meccsének felidézésével kezdődik, amikor is a szerző vitába keveredett egy "neves angol kollégával", aki azt állította, hogy a Sven-Göran Eriksson által vezetett angol csapat svájciak elleni 3-0-ás győzelmében semmilyen szerepe nem volt annak, hogy az előzetesen várt felállás helyett más alakzatban lépett pályára.

Tovább
0

Interaktív Budapest térkép készült Térey János új kötetéhez



A Könyvhétre jelent meg Térey János legújabb, Átkelés Budapesten című verseskötete, amelyhez a Libri kiadó saját Google Térkép felületet készített, hogy az egyes költemények térbeli elhelyezkedése vizuálisan is könnyen lekövethető legyen.

Tovább
0

Meghalt Daniel Keyes



kép: learner.org


Vasárnap elhunyt Daniel Keyes, a Virágot Algernonnak szerzője. A hírt az író lánya szerdán tudatta a BBC-vel. A 86 éves Keyes halálát tüdőgyulladásának szövődményei okozták.

Tovább
0

Ernest Hemingway tanácsai és olvasmánylistája kezdő íróknak



1934-ben Ernest Hemingwayhez beállított egy fiatal egyetemista, és a segítségét kérte az írással kapcsolatban. Hemingway egy 16 könyvből álló listát adott neki, amelyen többek között szerepel Bovaryné, a Karamazov testvérek és Dublini emberek is.

Tovább
0

Online olvasható Anthony Burgess elveszett előszava a Dublini emberekhez



A Gépnarancs szerzője, Anthony Burgess James Joyce Dublini emberek című művének 1986-os kiadásához írt előszót, ami végül nem került be a kötetbe. Most viszont előkerült az 1993-ban elhunyt Burgess hátrahagyott iratai közül, és a The Irish Times nyilvánosságra hozta Louis le Brocquy hozzákészült illusztrációival együtt.

Tovább
0

Boldogítsuk gyerekünket Trutymókkal és sárkányokkal



Már javában zajlik a 85. Ünnepi Könyvhét, ami egyben a 13. Gyermekkönyvnapok is. Előbbihez kapcsolódó ajánlónkat itt olvashatják, mostani összeállításunkban pedig öt gyerekkönyvet szedtünk össze utóbbi apropóján. A friss megjelenéseknek köszönhetően megismerhetjük a bűzös-bájos Trutymóékat, bepillanthatunk az identitásával küszködő kamasz, Trevor életébe, láthatjuk, ahogy Ati megtanul repülni, megismerhetjük a Kistehén barátait és bejárhatjuk a világot a Sárkányjárgánnyal.

Tovább
0

Olvasson magyar könyveket a kánikulában!



Csütörtök este elkezdődött több magyar városban, illetve a budapesti Vörösmarty téren a többnyire hazai irodalmi termésre összpontosító, nyolcvanötödik Ünnepi Könyvhét. A Kispál története, szépirodalmi riport a romagyilkosságokról, boltoskisasszony a betyárvilágban, illetve egy kiadvány, amely közös nevezőre hozza a Magyar Nemzetet a Népszabadsággal. Itt a 10 legérdekesebb, most megjelenő magyar könyv!

Tovább
1

Ezt csináljuk a hétvégén olvasás helyett



Annyira irodalmi lesz a hétvége Budapesten, hogy szinte nem is tudjuk, hová rohanjunk. Megpróbáltuk megkönnyíteni az olvasók dolgát, és összeszedtünk párat.

Tovább
0

Viselkedj kérlek emlékezetesen – A Lovasi könyvbemutató



A kép forrása: Libri Kiadó

Talán még soha nem voltam olyan könyvbemutatón, ahol egy könyvet ennyien mutattak be. Lovasi András, Lévai Balázs, Kispál András, Szabó Attila, Leskovits Gábor, Nagy Ervin és a kultúrfitneszes Horváth Gergely állt és ült tegnap az Átrium színpadán, hogy erős kezdőlökést adjon az első kettő közös, Lovasi - Idáig tudom a történetet című könyvéhez. A jelenlévő zenészek ikonikus dalokat szólaltattak meg, Nagy Ervin a könyvből olvasott fel részleteket, Horváth Gergely kérdezett, Lévai Balázs válaszolt, Lovasi pedig mint az este csillaga csapódott folyamatosan a színpadon vizuálisan is jól elkülöníthető csoportok közé: énekelt, gitározott, emlékezett és bárki szavába vágva válaszolt a kérdésekre.

Tovább
0

Meghalt Maya Angelou



A hírt a Wake Forest University közölte, ahol az amerikai költő, írónő és emberjogi aktivista 1982 óta tanított. "Dr. Angelou egy nemzeti kincs volt, akinek az élete és tanítása világszerte milliókat inspirált."- írta közleményében az egyetem.

Tovább
0

A Holtodiglan szerzője a Hamleten dolgozik



Újabb szerzővel, Gillian Flynnel bővült azon írók köre, akik a Shakespeare életművét feldolgozó sorozaton dolgoznak. A Hogarth kiadó kezdeményezésében megvalósuló, a többszáz éves szövegek kortárs átdolgozását célul tűző projektre eddig többek között Margaret Atwoodot, Jo Nesbót és Anne Tylert kérték fel.

Tovább
0

Képregény készült a Beastie Boys klipjéből



2012. május 4-én halt meg Adam Yauch, azaz ahogy a világ megismerte a Beastie Boys tagjaként: MCA. Azóta a rajongók egykori kedvencük halála napján világszerte összegyűlnek, és közösen emlékeznek MCA-re, aki nem zsidó volt, és nem is buddhista, hanem egy egyszerű brooklyni kölyök.

Az idei megemlékezések egyik egyértelmű csúcspontja az volt, amikor buddhista szerzetesek perdültek breaktáncra, egy másik gyöngyszem viszont csak most került szemünk elé, és nem más, mint egy Beastie Boys-képregény!

Tovább
0

Más lehet a világ rendje



Háy János legújabb regénye a felnőtté válásról szól. Ez azonban nem tenné önmagában különlegessé. De azáltal, hogy könyve egyszerre a huszadik század krónikája, a falusi életmód leírása, népszokások gyűjteménye és a jellemformálódás dokumentációja, már igen.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS