Folytatódik a hatvanas évek New Yorkjában játszódó Mad Men, a korabeli reklámügynökségek életét bemutató sorozat.  Az évad kezdete előtt kiszivárogtatott egyik képen a főhős Don Draper feleségével a tengerparton nyaral, és az Isteni színjátékból bújja a Pokol énekeit. Egyelőre nem tudhatjuk, hogy Don feje felett mennyire csapnak össze a hullámok, de az biztos, hogy a könyvek eddig is központi szerepet játszottak a Mad Menben. Segítették a karakterábrázolást, a korszellem bemutatását, és a humor forrásai is voltak. Miket olvasnak a Mad Menben? 

Mad Men fő színtere egy reklámügynökség, így sok könyv a munka miatt kerül a szereplők kezébe. Az első évadban az Izraeli Turisztikai Hivatalnak dolgozó, és éppen zsidó származású szeretőt tartó Don Leon Uris regényét, az Exodust olvassa, később pedig Rona Jaffe könyvét, a Best of Everythinget forgatja, hogy megértse a női lelket egy sikeres kampány érdekében. A negyedik évadban a Honda képviselői meggyőzésére készülve a kulturális antropológia egyik 20. századi nagy klasszikusát tanulmányozza, a Krizantém és kardot.



Persze Don ezen túl is olvasott figura, ízlése pedig szerteágazó. John Carrétől A kém, aki bejött a hidegről, Bernard Malamudtól A mesterember, vagy Frank O’Hara versei - Dont mindben láttuk elmélyedni.

Ezek a könyvek nemcsak a Mad Menben egyébként is kiemelt jelentőséggel bíró korfestés kellékei, hanem a párhuzamok miatt hátteret adnak Don és a hatvanas évek változó Amerikájának megértéséhez.  



Dont ismerve nem meglepő, hogy többször aktuális szeretőjéhez kapcsolhatunk irodalmi hivatkozást, mint például az alábbi képen Faulknert és A hang és a tébolyt.



A harmadik évadban Roger Sterling és Don egy valódi mad men, David Ogilvy könyvéről társalog, a magyarul is ismert Egy reklámszakember vallomásairól. Roger persze féltékeny a sikerre, és egy évaddal később már meg is írta saját önéletrajzi ihletésű regényét, a Sterling’s Goldot, amit aztán ténylegesen is kiadott az AMC, de nem egy fiktív élettörténetet tartalmazott, hanem Sterling bon mot-it gyűjtötte össze.



A harmadik évadban amúgy egy másik valódi önéletrajzi kötet is szóba került, ugyanis Conrad Hilton is Donékkal akar dolgozni, és végül ugyan nem egyeznek meg, de Peggy egy ponton elmeséli, hogy megkapta anyjától ajándékba a szállodalánc-alapító könyvét. A Be My Guestből kiderül, hogyan kezdte kiépíteni hálózatát Hilton, és hogyan jutott odáig, hogy a híres Waldorf Astoriát is megvette.



Az ötödik évadban sokszor pórul járt a rajongók által szeretve gyűlölt Pete Campbell, láthatóan össze is volt zavarodva szegény, legalább annyira, mint Thomas Pynchon könyvének, A 49-es tétel kiáltásának főhőse, Oedipa Maas.



A szezon során Pete alkalmi szeretőjét a Szívek szállodájában egykor a könyvmoly Rory Gilmore-ként megismert Alexis Bledel játszotta. A két színész mellesleg idén tavasszal el is jegyezte egymást, de Bledel most Mad Men-beli karaktere miatt szerepel itt: a házasságtörő, mentális kihívásokkal küzdő Beth Dawes Agatha Christie-t olvasott, amikor kórházba került. (A kép kattintásra megnő.)



Itt van még egy jelenet az ötödik évadból, amin Don és Megan nappalijában a könyvespolcot látjuk, rajta Ray Bradbury, James Clavell, Irving Wallace és Randle M. Hurst regényeivel. (A kép kattintásra megnő.)



Egyik epizódban sem tűntek fel és még csak szóba sem kerültek, de ugyanúgy a Mad Men-univerzum részeit képezik azok a könyvek, amelyek magával a sorozattal foglalkoznak. Van, amelyik szezonról szezonra részletezi az epizódok eseményeit és vizsgálja a sorozat hatását a televíziózásra, és van, amelyik a Mad Menen keresztül mutatja be a hatvanas évek Amerikáját.

Az AMC oldalán sok található ezekből a könyvekből, van szakácskönyv és a Guardian Man Mennel szenvedélyesen foglalkozó online bejegyzéseit és kommentjeit feldolgozó kötet is.

Az internet tele van a Mad Menhez kapcsolódó különböző könyves bejegyzésekkel és listákkal, mi leginkább a New York-i Közkönyvtár folyamatosan frissülő adattárából tájékozódtunk (képeink is innen vannak), ahol olyan további érdekességek is kiderülnek, hogy például miket olvas Don lánya vagy hogyan kerül kétszer is elő a sorozatban Mark Twain.