Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Túlélés a periférián



Massolit

A budapesti antikváriumokkal foglalkozó írásunkban megoszlott az antikváriusok véleménye a használtkönyv-kereskedésekről : volt, aki szerint ezek a boltok teljesen el fognak tűnni, és csak a könyvvel mint műtárggyal foglalkozó antikváriumok maradnak fenn; mások pedig úgy vélték, a szakosodott használt könyvet áruló antikváriumok túlélhetik a könyvkereskedelem válságát. Egyelőre nem sok specializálódott üzlet működik Budapesten, de a közelmúltban több ilyen bolt is nyílt. Felkerestünk kettő, az antikvárius világ peremén működő antikváriumot, amelyek gyerekkönyvekkel és angol nyelvű könyvekkel foglalkoznak, hogy ők hogyan látják a jövőjüket.

Tovább
0

A szürke egy árnyalata



A Persephone Books az Ötven árnyalat-trilógia sikerét meglovagolva, az első kötet, a Fifty Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata) címének mintájára a One Shade of Grey kampánnyal hirdeti a könyveit. A Persephone brit kiadó, irodalmi és non-fiction, olvasmányos könyveket ad ki főleg az "elhanyagolt" női szerzőktől.

Tovább
0

Könyvművesek VII: Baranyai (b) András



"Nem tudok nem elfogult lenni az ex-Rohamos csapat és Gerhes munkáival" - mondja a debreceni születésű Baranyai (b) András (1974) grafikus, illusztrátor, amikor arról kérdezem, hogy kik a kedvenc magyar könyvtervezői. 2007-ben az év gyermekkönyvének illusztrációiért IBBY-díjat kapot alkotó munkái egyre több könyvet öltöztetnek fel, az utóbbi időben jellemzően az Európa Kiadó könyveit.

Tovább
0

Útmutató eltűnéshez





Bret Easton Ellis az egyik legismertebb kortárs amerikai író, regényei világszerte sikeresek, ráadásul magyarul is olvasható mindegyik. A napokban Az eltűnés könyvei címmel jelent meg róla magyar monográfia. Megnéztük, hogy Ellis könyveinek újraolvasására ösztönöz-e a tanulmánykötet, illetve hogy fény derül-e a csuklyás pulcsi rejtélyére.

Tovább
0

Vadkeleti tempó értékteleníti a könyvet - antikváriumi körkép Budapesten



Kétféle vásárló van: akit a szöveg érdekel, illetve aki a műtárgyat keresi, amit általában nem azért vásárol meg, hogy el is olvassa. A legtöbb antikváriumba belépve megcsapja az embert a tömény könyvillat: por, papír, vászonkötések szaga keveredik, a polc szinte sehol sem elég, egymásra tornyozott könyvek alkotnak labirintust. A Füst, a Múzeum, a Nyugat és a Psyché antikváriusaival beszélgettünk a kétezres évek eleji aranykorról, a könyv elértéktelenedéséről, a böngésző olvasó eltűnéséről, valamint a könyvről mint befektetésről.

Tovább
5

Művészet és reklám határán: itt vannak a legjobb könyvtrailerek



Mit forgatsz a fejedben? címmel könyvtrailerversenyt indított a nyár elején a prae.hu, amelyre hatvan filmet neveztek be a profi és a free style kategóriában. A profi kategóriában a kiadók felkérésére készültek az alkotások, a free style-ban viszont bárki készíthetett filmet a kiadók által megjelölt könyvekről. A díjakat Balogh Endre, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztője és Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke adta át a díjazottaknak az Az 1. Jövőnéző Fesztiválon szeptember 8-án este az Örökmozgó Filmmúzeumban. "Az a jó könyvtréler, annak lesz jó reklámhatása is, amelyik önálló alkotás, nem próbálja meg szolgai módon elmesélni a könyt tartalmát, hanem valami újat tud mondani a világról. Ezért a könyvtrailer nem művészet vagy reklám, hanem mindkettő" - hangsúlyozta Balogh Endre. Íme a könyvtrailerverseny legjobbjai.

Tovább
0

A könyv mint tégla: Matej Krén



A főleg szédítő térélményt nyújtó könyvépületeiről ismert Matej Krén szlovák képzőművész 1958-ban született Trencsényben. A pozsonyi művészeti középiskola elvégzése után a pozsonyi (1977-1981) és a prágai képzőművészeti fősikolára járt (1981-1985). A nyolcvanas évek második felében a barrandovi Bratři v triku filmstúdióban dolgozott, majd az 1989-es bársonyos forradalom után segített átalakítani a prágai képzőművészeti főiskolát, ahol rövid ideig tanított is. A kilencvenes évek elejétől számos nemzetközi képzőművészeti projektben és kiállításon vett részt, többek között Amszterdamban, Berlinben, Chicagóban, Párizsban és Szöulban.

Tovább
0

Horrorfilmes könyvtámaszok



Kentucky egy csendes szegletében működik egy kisvállalkozás, a Knob Creek Metal Arts, ami fémből készít különleges tárgyakat, például szokatlan könyvtámaszokat. A három alapító több mint tizenöt éve foglalkozik fém tárgyakkal. Először csak hobbiként maguk is készítettek néhány dolgot, alig egy év elteltével pedig már minden idejüket az alkotásnak szentelték. Munkáikhoz az állatvilágtól a meséken át a horrorklasszikusokig merítenek ötleteket, íme néhány a könyvtámaszaik közül.

Tovább
0

Magyar szerző is van a legkeresettebb antikvár könyvek listáján



Azok a könyvek, amelyeket a helyi könyvesboltok vagy az online áruházak kínálnak, töredékei a teljes nyomtatott kultúrának. A valaha kiadott könyvek 98-99 százaléka már elfogyott, beszerezhetetlen, vagy kizárólag antikváriumokban lehet megtalálni egy-egy példányt. A ritka antikvár könyvek amerikai százas sikerlistáját készíti el 2002 óta minden ősszel a BookFinder.com az internetes keresők statisztikái alapján.

Tovább
1

Könyvművesek VI: David Pearson



David Pearson angol könyvtervező 2002 és 2005 között a Penguin Booksnál vált a tipográfián alapuló dizájn gurujává. Az ő művészeti vezetésével készült sorozatokat azóta többen paradigmaváltásként értékelik a könyvborító-tervezés területén. A fiatalember 2002-ben szerzett diplomát a londoni Central St Martin's College of Art & Design tervezőgrafikai képzésén és utána azonnal felvették a Penguinhez, igaz nem tervezőnek, hanem tördelőnek.

Tovább
0

A világ legkisebb könyvtára



A legnagyobb és leghíresebb babaház Mária királynőnek készült unokatestvére, Mária Lujza megrendelésére 1922-ben. Az építését Edwin Lutyens, a kor leghíresebb brit építésze felügyelte, ezerötszáz kézműves három évig dolgozott rajta. A működő mosdók, felvonók és autók mellett egy könyvtár is helyet kapott az 1:12 arányban készült Edward-kori villában, amely kétszáz kötetet tartalmaz 171 szerzőtől. Megtalálhatók benne többek között Arthur Conan Doyle, J. M. Barrie, Thomas Hardy, Rudyard Kipling és W. Somerset Maugham művei is.

Tovább
0

Az e-könyv miatt többet olvasnak az amerikaiak



Az alábbi infografika azt mutatja meg, hogy az e-könyvek és a táblagépek hatására az amerikaiak többet olvasnak: az e-könyvek tulajdonosai általában évente kilenc könyvvel teljesítenek jobban, mint a hagyományos könyvek olvasói.

Teaching to Read Again
Created by: www.OnlineTeachingDegree.com

Tovább
0

Óvakodj az irodalomtól! Gyűlölt és cenzúrázott könyvek



Olvashatnak-e 13 éves lányok vámpírregényt? Való-e mamipornó a könyvtárak polcára? Rasszista-e Tintin? Örök kérdés, hogy hol ér véget az irodalom szabadsága. Van olyan regény, ami miatt embereket gyilkoltak meg, van, amelyik bojkottot váltott ki. A politikai korrektség szempontjából egyértelműen problémás művek mellett persze akadnak aránytalánságok is - különösen a gyerekirodalom területén, ahol az éppen aktuális nevelési elveket nem feltétlenül tükrözik a 20. század első felében született klasszikus alkotások. Válogattunk pár példát az elmúlt hónapokból, és két extrém, emlékezetes esetet is tettünk melléjük.

Tovább
2

Könyvborítók fedik a homlokzatot



Kansas City szívében könyves külsőt kapott egy garázs. A projekt a belváros újjászületésének keretében zajlott, a kultikus könyveket idéző borítók mögött az új közkönyvtár parkolója bújik meg. A helyi lakosok szavazhattak arra, melyik könyvekből álljon össze a homlokzat, amit a Dimensional Innovations tervezett.

Tovább
0

Megküzdeni a szabadsággal



Jonathan Franzen amerikai írót a világirodalmi bulvárból már ismerhette korábban is a magyar olvasó: a Time címlap, az ellopott szemüvege, az amerikai külpolitika és a közösségi oldalak éles bírálata valamennyire előkészítette a magyar megjelenés számára is a terepet. Az Európa Kiadónál most tavasszal jelent meg Bart István fordításában Franzen legfrissebb regénye, az amerikai mítoszt lebontó Szabadság, aminek egyik első lelkes olvasója Barack Obama amerikai elnök volt.

Tovább
0

Itt az első közösségi könyvcserélő oldal!



Éjfélkor startolt az első magyar közösségi könyvcserélő oldal, a rukkola.hu, ahol a felajánlott könyveket csereberélhetik egymás között a felhasználók. A szabály: ha valaki a honlapra felrak (azaz rukkol) mások által elvihető (azaz happolható) könyvet, akkor választhat magának a többiek által feltett könyvek közül. A csereberélők felveszik egymással a kapcsolatot, így új ismeretségek is születhetnek.

Tovább
0

Könyvművesek V: Paul Buckley



Drót, Totál szívás, Deadwood és Gengszterkorzó; ezek Paul Buckley, a Penguin Books amerikai részlege elnökhelyettesének, kreatív igazgatójának kedvenc sorozatai. Kedvenc rendezői: Sergio Leone, Wong Kar Wai és Martin Scorcese. A betűtípusok közül pedig a Gotham és a Futura a favorit. Borítótervezőkről szóló sorozatunk ötödik részében egy újabb embert mutatunk be, akinek csak ízlése van.

Tovább
0

Terápiás hajóút – Steiner Kristóf útinaplója



Ebben a nagy melegben különösen csábító egy földközi-tengeri luxushajó-kirándulás többek között Monte Carlo, Pisa, Róma, Nápoly érintésével. Steiner Kristóf regényes kalandjáról írt útinaplót: egy San Diego-i nő apróhirdetésére válaszolt, aki útitársat keresett maga mellé, és akivel végül 2010 októberében együtt vettek részt egy dél-tengeri hajókiránduláson.

Tovább
0

Milyen a jó gyerekkönyv?



"Eszembe jutott Maurice Sendak a Time-nak adott interjúja, amelyben azt nyilatkozta, hogy szerinte a jó gyerekkönyv elismeri és komolyan veszi a gyerekek érzéseit - ezzel nagyon egyet tudok érteni. Általánosságban kell egy jól felépített történet, igényes nyelvezettel, ami nem gügyögős, és fontos, hogy ne kacsintson össze a szerző a felnőttel a gyerek feje fölött. Egy jó gyerekkönyv kerüli a didaxist és bőven adagolja a humort. Az illusztráció akkor jó, ha kiegészíti a szöveget, és nem elnyomja azt" - foglalta össze Boczán Bea, a Prae.hu gyerekrovatának szerkesztője a Kötve-fűzvének, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy jó gyerekkönyvnek.

Tovább
4

Háború a magyar gyerekirodalomban?



Wittmann Ildikó Könyvmutáns címmel írt kritikát Bartos Erika Bogyó és Babóca könyveiről a Magyar Gyermekirodalmi Intézetnek. A kemény hangú, szókimondó írás éles vitát váltott ki, amibe még Berg Judit, a Bartos Erika népszerűségével vetekedő gyerekkönyvíró is beszállt: "Mint a magyar gyerekirodalom egyik alkotója, szeretném a leghatározottabban kikérni magamnak a fenti kritika stílusát és szellemiségét. A fröcsögő, vagdalkozó, gyűlölettől sistergő eszmefuttatások még a magánjellegű blogbejegyzésekben is viszolyogtatók, de irodalomkritikának álcázva, a Magyar Gyermekirodalmi Intézet oldalán egyszerűen elfogadhatatlanok."

Tovább
2

Mit olvass a vakáció alatt?



Pénteken, június 15-én lesz az utolsó tanítási nap az általános és középiskolákban. A Teach.com összeállított egy részletes, 101 könyvet tartalmazó folyamatábrát, hogy segítsenek kiválasztani a középiskolásoknak (és a felnőtteknek), milyen könyveket olvassanak a nyári szünet alatt.

Tovább
0

Balatoni kalandok és holdutazás: ma startol a 11. Gyermekkönyvnapok



A felnőtteknek szóló könyvheti újdonságok után szétnéztünk, milyen friss kötetekkel készülnek a kiadók a gyerekolvasóknak. Lesz balatoni kalandregény, afrikai utazás, nem olvasásra, hanem minden másra szánt könyv, találni focis, apás meséket, és persze mindenféle furcsa lényekről szóló történeteket is. Jön az új Bogyó és Babóca, Rumini és Boribon is.

Tovább
0

Négy napra irodalommal telítődik Budapest



Ma kezdődik a 83. Ünnepi Könyvhét, amelyet számos program, fesztivál kísér. Budapesten irodalmi sétákon, különleges felolvasásokon vehetünk részt, belekóstolhatunk az európai irodalomba - boltban, presszóban, levéltárban, focipályán, a Dunánál, a Palotanegyedben. Programajánló.

Tovább
0

Könyvművesek IV: Jon Gray (Gray318)



A Londonban élő, valamikor a hetvenes években született Jon Grayről, művésznevén Gray 318-ről, keveset tudni, leginkább annyit, hogy kézzel rajzolt borítóival évek óta a könyvtervezők elitjéhez tartozik. Ügyfelei között brit és amerikai cégek is találhatók, például a Penguin Books, a Random House, a Hewlett Packard, a Discovery Channel, a Berlini Operaház, a New York Times vagy a Time Out. Gray 2011-ben a Nike-nak is dolgozott. A fenti videóban röviden mesél magáról, így jobban megismerhetjük gondolkodásmódját, valamint a kézművességet és a számítástechnikát ötvöző munkamódszerét.

Tovább
0

Strandkönyvek az elcseszett bolygón: csütörtökön kezdődik a Könyvhét



Míg a Nemzetközi Könyvfesztivál elsősorban a világirodalomról szól, addig az Ünnepi Könyvhét reflektorában a magyar szerzők könyvei kerülnek. A csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyerekkönyvnapok kínálata különösen gazdag: az elmúlt két hónap skandináv könyvdömpingje után igazi felüdülésként hat, hogy folytatódnak a legsikeresebb magyar krimisorozatok, illetve Zugló rendőrkapitánya is kipróbálta magát a regényírásban, továbbá a könnyed nyári strandolvasmányok kínálata is frissül. Ráadásul végre friss magyar verseket olvashatunk, lesz új Darvasi László, Parti Nagy Lajos, Spiró György. Ma a felnőtteknek, szerdán a gyerekeknek szóló könyvekből mutatunk ízelítőt.

Tovább
1

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS