Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Mégsem Jónás bőrébe kötötték a könyvet



Újabb - ezúttal egyértelmű - kutatások és vizsgálatok megcáfolták a hírt, miszerint a Harvard tulajdonában álló könyv emberbőrbe lenne bújtatva. Bár a köteteket már évek óta folyamatosan tesztelik, technikailag csak most vált lehetségessé, hogy kétségek nélkül kizárják a kötésül szolgáló bőr emberi származását.

Tovább
0

Az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozatot indít



Az Apokrif és a FISz 2014. április 1-jén, előbbi fennállásának hatodik évfordulóján állapodott meg a közös könysorozat indításáról, melyhez kapcsolódan szépírói pályázatot is hirdettek.

Tovább
0

Emberi bőrbe kötött könyveket találtak



Pár évvel ezelőtt három, különös kinézetű könyvet találtak a Harvard könyvtárában. Mára kiderült, hogy a könyveket emberi bőrbe bújtatták, egyet közülük egy elevenen megnyúzott, Jonas nevű férfiéba.

Tovább
0

A nyomorúságban is megtalálja a vidámságot



Az Európa Könyvkiadó híres embereket kért fel arra, hogy Bohumil Hrabal 100. születésnapja alkalmából osszák meg a nézőkkel néhány személyes gondolatukat a cseh íróról egy egyperces videóban.

Tovább
0

Könyvtár lett a templomból



Egy 1964-ben épült quebec-i templomot alakított könyvtárrá Dan Hanganu és a Côté Leahy Cardas Architects.

Tovább
0

Könyvtrailer-pályázat egyetemistáknak



A Színház- és Filmművészeti Egyetem, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola animáció és mozgókép szakos hallgatói számára meghívásos könyvtrailer-pályázatot hirdet a Libri Kiadói Csoport és a Cinework Studio.

Tovább
0

Dili a kaposvári könyvtárban



A kaposvári könyvtár, azaz hivatalosan a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár munkatársai, ha nem is formabontó, de vicces és figyelmfelkeltő akcióval ösztönzik olvasásra közönségüket. A könyvborítókat arc elé tartás műfaja nem újkeletű, ide például évek óta kerülnek ki hasonló képek, és lemezborítókkal is régóta űzik ugyanezt, de magyar könyvtártól még nem láttam ezt a megoldást, ráadásul a kaposváriak húzása pillanatok az internet kedvence is lett.

Tovább
0

Munkanélküli férfi a gyanúsítottja a sorozatos Anne Frank-rongálásnak



Magára vállalta Anne Frank naplójának tokiói közkönyvtárakban történt megrongálását egy harmincas éveiben járó munkanélküli japán férfi, akit azért vettek őrizetbe, mert engedély nélkül ragasztott ki plakátokat egy tokiói könyvesboltban, ahol ugyancsak kitéptek oldalakat a nácik által üldözött zsidó lány könyvének két példányából.

A pénteken letartóztatott férfi a kihallgatás során elismerte, hogy köze van a sorozatos, nemzetközi visszhangot kiváltó könyvrongáláshoz. A rendőrség azonban a házkutatás során nem talált semmiféle egyéb bizonyítékot arra, hogy valóban az illető követte el a cselekményt. A hatóságok csütörtöki bejelentése szerint a gyanúsított ellentmondásos kijelentéseket tesz, és annyira labilisnak látszik, hogy az is kérdéses, egyáltalán felelősségre vonható-e tettéért.

Tovább
0

Egy halfarok is lehet könyvjelző!



Az isztambuli művész, Gökhan Yücel elkészítette pár könyv személyreszabott könyvjelzőjét. Minden könyvjelző a könyv tartalmát idézi meg. A koncepciójának megfelelően az 1984-ből egy megfigyelőkamera lóg ki, a Moby Dickből egy halfarok, a Némo kapitányból egy periszkóp, H.P. Lovecraft művéből, a Cthulhu hívásából pedig egy tapadókorongos csáp. Alább az összes könyvjelző megtekinthető külön-külön.

Tovább
0

Három Hrabal-könyv új borítót kapott



Március 28-án lesz 100 éve, hogy Bohumil Hrabal megszületett. Ez alkalomból az Európa Könyvkiadó újra kiadta a cseh író három művét, melyek az Őfelsége pincére voltam, a Sörgyári capriccio és a Szigorúan ellenőrzött vonatok. A kötetekhez Baranyai (b) András készített ünnepi borítókat. Mi olyan elégedettek vagyunk velük, hogy meg is mutatjuk mind a hármat.

Tovább
0

Egy pakli kártyán az irodalom



A spanyol Fernando Vicente az elmúlt 30 évben elképesztően sokoldalú, egyedi és sajátos portfóliót hozott létre, amit gyakorlatilag a végtelenségig lehet böngészni anélkül, hogy beleunnánk. Az ábrázolt témához mindig pontosan illeszkedő, enyhén karikaturisztikus, esetenként húsbavágó stílusa és széleskörű témaválasztásai megfogják az embert.

Tovább
0

Lettek ezrei költöztették át a nemzeti könyvtárat



Szombaton Lettország fővárosában a mínusz 14 fokos hideg ellenére közel tizenötezren formáltak élőláncot, hogy nemzeti könyvtáruk régi épületéből az újba juttassanak 2000 könyvet. Az élőlánccal Riga Európa Kulturális Fővárosa címét ünnepelték.

Tovább
0

Őrült patriotizmus



Prilepin regénye különös könyv, aktuálpolitika és irodalom szoros elegye, ami meglehetősen szokatlan mifelénk. Olyan, mintha egy hazai pályás szélsőjobb vagy szélsőbal politikus egyébként igen tehetséges regényt írt volna pártja eszméiről. De ilyesmit nem nagyon szoktak, vagy olyan rosszat, hogy ők maguk sem tudják elolvasni. Sem megírni. Oroszországban azonban természetesen minden másképp történik, a politikai vagy politikailag is értelmezhető irányregény műfajának szép hagyománya van. Prilepin könyve az orosz nemzeti bolsevizmus Mit tegyünk?-je (Csernisevszkij).

Tovább
0

Megtört az e-könyvek lendülete, a könyvek megvannak



A fenti infografikát tanulmányozva a papíralapú könyvek létéért aggódók ideiglenesen megnyugodhatnak, ugyanis a Bookpatrol kutatásai alapján a digitális könyvek nem képesek kifúrni a nyomtatott kiadásokat. Legalábbis jelen állás szerint nem, és főként Amerikában nem.

Tovább
0

Cidriző mókus és félelmetes bácsi a csomagban



Történetek nem bölcs anyukákról, gyerekmentő vonatról, cápától rettegő mókusról, elcsöppenő orrú szomszédról. Könyvek ovisoknak és csecsemőknek, folytatódó cukiságok, egy finn sztárszerző és egy újkori magyar klasszikus. Tizenegy új könyv, amelyet érdemes gyerekeinknek karácsonyra megvenni. (A felnőtteknek szóló listánk erre olvasható)

Tovább
0

Ragadozó állat védi a könyveinket



Állókép Dario Argento Inferno című filmjéből

Pánikra továbbra sincs ok: két nagy ollója van, de méregtövise nincs. A napokban egy könyves sarok kialakítása során bukkant fel. Majdnem sikerült lefotózni. Ha azonban nem vigyázunk, tömegével hemzseg a falakon. A könyvskorpió nyomába eredtünk.

Tovább
0

Kokaint találtak a legnépszerűbb könyvtári könyveken



Toxikológiai vizsgálatnak vetették alá a könyvtári könyveket Antwerpenben. A legtöbbet kölcsönzött kötetek mindegyikén kokaint találtak. A szürke ötven árnyalatán herpeszt. Pánikra semmi ok.

Tovább
0

Több vicces rajz, több okosabb gyerek



deutsch mit comics

Működhet-e egy nyelvkönyv, amelyik a megboldogult Kretén magazint jelöli ki példaképeként? Szalay Kristóf ötéves kora óta képregényrajongó, gimnazista korában képregényekből tanult meg három nyelvet, húsz éve tanít német nyelvet, jelenleg egy gimnáziumban. Nem elégedett meg a szépen illusztrált nyelvkönyvekkel, úgy érezte, viccekkel eredményesebb lesz, úgyhogy írt egy sajátot.

Tovább
0

Nem tudom, olvastok-e könyveket, talán filmeket néztek



Az ausztrál QBD könyvesbolt hálózat Alex, a könyvhipszter könyvekkel kapcsolatos videóvallomásaival mutat rá az olvasás nyújtotta kalandra, szerethetőségére és kúlságára. Nekünk elsőre egy sima könyvmoly jutott eszünkbe a könyvek illatáról, birtoklásáról és tapogatásáról kissé akadozva beszélő, félénk fiúról.

Tovább
0

Mi lesz ezzel a rengeteg remek étellel?



A Diner with Mr Darcy szerzője összegyűjtötte a Jane Austen könyvekben feltűnő és külön szerepet játszó ételek receptjei. Neki köszönhetően könnyen összeállíthatjuk akár a saját piknikkosarunkat az Emmából. "Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön"- állítja a szerző, Pen Vogler.

Tovább
0

Régen figyeltem arra, hogy jól nézzek ki - most már nem érdekel annyira



James Franco fogta pár haverját és összerakott velük egy remek könyvtrailert a ma megjelenő Actors Anonymous című könyvéhez. Az I am the Actor a hajtás után.

Tovább
0

Vettel befordul a sarkon



A mindössze 26 éves Sebastian Vettelről írt életrajzi könyv ügyes felépítésének köszönhetően remekül olvastatja magát, de tele van bosszantó tárgyi tévedésekkel és félrefordításokkal.

Tovább
0

Nem facér, csak odavan a facér'!



Az Európa Könyvkiadó új sorozatot indított Transz címmel, amelyben határátlépő írásokat ígér. A sorozat első kötete erős indításnak tűnt. A Strici voltam életrajzi könyv: megörökíti, ahogy a fekete kisfiúból, Robert Beckből előbb Blood, majd Iceberg Slim válik, ahogy lépked lefelé a striciélet lépcsőfokain. A könyv előszavában maga Ice-T biztosít minket arról, hogy most olyan dolgokat fogunk megtudni az életről, amitől leesik az állunk, és nem mellesleg, végre megértjük a hiphop lényegét. Az elragadtatott bevezetés után azonban egy már meghaladott, ezerszer hallott és látott történet vár bennünket. De van egy másik probléma is.

Tovább
0

Ha nem dalokat, hanem könyveket írtak volna



Egyszerű, de annál jobb ötlete támadt Simon James designernek: elképzelte, hogy hogyan néznének ki híres popzenei albumok, mintha nem dalfüzérek, hanem könyvsorozatok lennének. A hatásos könyvgerinccsokrok mögött sajnos nincsenek valódi lapok, és voltaképpen ezek eladásra szánt poszterek, de attól még nagyon jól néznek ki.

Fent például az látható, hogyan nézne ki a Kraftwerk Man Machine című nagylemeze könyvsorozatként, a folytatásban pedig jön a Radiohead, a Smiths, a Joy Division és a Cure!

Tovább
0

Nem a halállal, az életével küzd



D. Tóth Kriszta első felnőtteknek szóló regényében édesanyja történetét meséli el, a 45 éves asszony halálos ágyáról visszatekintve. Tíz év rákészülés után pár hónap alatt öltött formát a szöveg, mely néha idegesítően modoros, néha hihetetlenül szerethető, néha pedig csak egy szöveg a sok közül, minden újítás vagy egyediség nélkül. A hasonló visszaemlékezések közül azonban mégis kiemeli az elbeszélő és az író sajátos kapcsolata: D. Tóth Kriszta a saját édesanyja nevében, egyes szám első személyben szólal meg.

Tovább
6

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS