Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Közel kétmilliárd forintért kelt el a világ legdrágább könyve



A világ egyik legdrágább könyvének, John James Audubon The Birds of America című kötete első kiadásának egy ritka, teljes példánya kelt el rekordáron, 7,9 millió dollárért a Christie's New York-i árverésén - igaz, éppen csak megugorva ezzel az óvatosabb becslések alapján várt árat.

Tovább
0

Cormac McCarthy forgatókönyvet ír + jön a Határvidék-trilógia második része magyarul



Cormac McCarthy könyveiből több filmfeldolgázás is készült, de az amerikai író pályája során most először ír eredeti forgatókönyvet. A sztoriról egyelőre annyit lehet tudni, hogy egy ügyvédről szól, aki belekeveredik egy drogbizniszbe az Egyesült Államok délnyugati részén.

Tovább
1

Fél tonnát nyom az óriás Korán



Elkészült a világ legnagyobb Koránja. Az 500 kg-os könyv készítői azt akarták megmutatni, hogy bár Afganisztán gazdag kulturális öröksége és hagyományai sérültek, de túlélték az elmúlt harminc év háborúit.

Tovább
0

Tolkien szegényes prózája miatt nem kapott Nobelt



J. R. R. Tolkien 1961-ben A Gyűrűk Ura másodrangú prózája miatt csúszott le az irodalmi Nobel-díjról - derül ki az 50 évre titkosított, most nyilvánosságra hozott dokumentumokból. Tolkient barátja, a szintén fantasy író C. S. Lewis jelölte a díjra, de a Nobel zsűrije úgy találta, "az eredmény egyáltalán nem éri el a legmagasabb minőséget". 1961-ben végül egy jugoszláv írónak, Ivo Andrić-nak ítélték a Nobelt a Híd a Drinán "epikus ereje" miatt, "amellyel gondosan írja le a témákat és ábrázolja az emberi sorsokat".

Tovább
1

Az Agave is belépett az e-könyves piacra



Az Agave Kiadó is nyitott a digitális platformok felé, így három regénnyel bűvült az egyelőre még mindig meglehetősen szegényes magyar nyelvű e-könyvek kínálata. A kiadó most januárban három sikerkönyvét - Baráth Katalin: A fekete zongora, Kondor Vilmos: Budapest Noir, Trenka Csaba Gábor: Egyenlítői Magyar Afrika - jelentette meg két platformfüggetlen, epub és prc formátumban.

Tovább
2

Norvégia bestsellere a Biblia



A norvég könyvpiac abszolút sikerkönyve 2011-ben a Biblia lett. 30 év óta most készült először új norvég Biblia-fordítás. Az új kiadás hétről hétre töretlenül vezeti az eladási listákat: az október közepi megjelenést követően az év végéig közel 80 ezer példányt adtak el belőle, ez pedig minden várakozást felülmúlt. Akárcsak a Harry Potter-könyvek megjelenésekor, már a boltokba kerülését megelőző éjszaka sorok kígyóztak a könyvesboltoknál. A kiadó, a Norvég Biblia Társulat október közepén 25 ezer példányban jelentette meg az új fordítást, és azt gondolták, az első nyomás 6-9 hónapig kitart majd - ehelyett azonban két hónap alatt 79 ezer példányt értékesítettek belőle.

Tovább
7

Magyar és ukrán tudósoké az év legjobb kárpátaljai könyve



Az idei év legjobb kárpátaljai könyvéért járó díjat a legnagyobb ungvári könyvesboltban rendezett ortodox Mikulás-napi könyvfesztiválon adták át a Kárpátalja 1919-2009: történelem, politika, kultúra című kiadványnak. A magyar és ukrán szerzők - köztük öt magyarországi és hat Ukrajnában élő magyar társadalomtudós - tanulmányait tartalmazó, a témáját és annak megközelítési módját tekintve úttörőnek számító kötet magyar és ukrán nyelven jelent meg idén tavasszal.

Tovább
0

Százezer ingyenkönyvvel az olvasásért



Elindult a KönyvKaland elnevezésű projekt, amelynek során százezer ingyenes, névre szóló könyv talál gazdára. A program célja, hogy a 3-9 éves gyerekek körében népszerűsítse az olvasást. A KönyvKaland a Passion to Read nemzetközi kezdeményezés része, amely korábban már Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is sikeres volt.

Tovább
0

240 millióért kelt el Charlotte Brontë zsengéje



Háromszázezer fontos (107 millió forintos) leütési árat várt a Sotheby's árverési ház Charlotte Brontë egy tinédzserkori zsengéjétől, a The Young Men's Magazines, Number 2 című írástól. A gyilkosságról és őrületről szóló, a képzeletbeli Glass Townban játszódó történetet Brontë 14 évesen, 1830-ban írta egy apró (35 mm X 61 mm) füzetbe. A munkában a Jane Eyre azon kulcsjelenetének előképe is szerepel, melyben Mr. Rochester őrült felesége, Bertha felgyújtja férje hálószobájában a baldachint. A 19 oldalas, négyezer szavas kéziratot december 15-én árverezték el Londonban - végül minden várakozást felülmúló áron, több mint 690 ezer fontért (közel 240 millió forintért).

Tovább
0

A mini e-könyvekben bízik az óriáskiadó



A brit óriáskiadó, a Penguin új típusú kiadványokkal próbálkozik a digitális könyvpiacon. A Penguin Shorts sorozat kilenc nagyon különböző szöveggel indult el: az elsők között találni esszét a multikulturalizmusról, ijesztgetős novellát, karácsonyi recepteket, memoárt, de sorsfordító ütközetekről (például az el-alameiniről) is lehet olvasni. A rövid, fél-egy óra alatt elolvasható szövegeket 1.99 fontért ("egy csésze kávé áráért", kb. 700 forintért) lehet letölteni mindenféle digitális formában. A kiadó szerint a nyomtatottnál jóval olcsóbban előállítható e-könyvek lehetővé teszik, hogy a rövid terjedelmű műfajokban alkotott szövegek önállóan jelenjenek meg. A költségkímélő, gyors megjelenés hatására pedig felfrissülhet az esszé- és pamfletirodalom is, mivel a kiadásra nem kell hosszú hónapokat várni, az aktualitásokra pedig gyorsabban, rugalmasabban lehet válaszolni.

Tovább
0

Nem Nádasé a legrosszabb szex



A brit Literary Review magazin idén is átadta a Bad Sex in Literature díjat. A legrosszabb szexjeleneteket jegyző szerzők tizenkettes listáján Murakami Haruki, James Frey és Stephen King mellett Nádas Péter is szerepelt az angolul idén megjelent Párhuzamos történetek-kel. A legrosszabb szexjelenetet a képen látható David Guterson, a Hó hull a cédrusra írója követte el az Ed King című regényében. A magazin szerint az Oidipusz-mítoszt újraíró sztori egyik anya-fiú szexjelenetében Guterson túlzásba vitte a finomkodást, emiatt ítélték neki a díjat. A kifogásolt szövegrészletben a nő testnyílásait a 'front parlour' (előszoba) és a 'back door' (hátsó ajtó), a kettő közti részt pedig a 'no-man's-land' (senkiföldje) kifejezések írják le.

Tovább
0

Méreginjekció okozta a Nobel-díjas költő halálát?



Exhumálhatják Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő holttestét, hogy megállapítsák, gyilkosság áldozata volt-e - írja a The Telegraph. Neruda hazájában vezető kommunista politikusnak számított, 1973. szeptember 23-án 69 éves korában hunyt el, halotti anyakönyvi kivonata szerint prosztatarákja győzte le. Nem először vetődik fel a gyanú, hogy Neruda halála körül valami nem stimmel.

Tovább
0

Julian Barnes kapta a Man Booker-díjat



 

Bejött a papírforma: a fogadóirodák listái szerint legesélyesebbnek tartott Julian Barnes kapta idén a britek legrangosabb díját, a Man Bookert. A 65 éves Barnes az angolok egyik dédelgetett írókedvence, aki régóta nagy ismertségnek örvend. (Bridget Jones például eredetileg a könyv-változatban tőle tudakolja a partin a klotyó irányát, csak a filmben lecserélték az írót Salman Rushdie-ra.) Barnes már négyszer szerepelt a díj döntősei között (az ún. shortlisten) az elmúlt 25 évben, de csak most sikerült neki nyernie is The Sense of an Ending című regényével, amely gyermekkori barátok párhuzamos életútjait mutatja be. 1984-ben Flaubert papagája, 1998-ban Anglia, Anglia (erről a regényről írtunk is), 2005-ben pedig Arthur and George című könyvével került fel a díj szűkített listájára. A díj kb. 17 millió Ft-nak megfelelő pénzjutalommal jár. A Booker-díj idei hatos listáján

Barnes mellett két elsőkönyves angol író - Stephen Kelman (Pigeon English) és A. D. Miller (Snowdrops) -, két kanadai szerző - Patrick deWitt (The Sisters Brothers) és Esi Edugyan (Half Blood Blues), valamint Carol Birch brit írónő szerepelt (Jamrach's Menagerie). A zsűri gyorsan – fél óra alatt – és egyhangúan hozta meg döntését. Magyarul az Ulpius-ház adja ki Julian Barnes könyveit, a kétezres években hat regénye jelent meg náluk.

Tovább
0

Az emberek 87 százaléka nem olvasta a Nobel-díjas verseit



A Nobelprize.org oldalon arra a kérdésre válaszolhatnak a site látogatói, hogy olvasták-e az irodalmi Nobel-díj idei győztesének, Tomas Tranströmernek a verseit. Az eredmény nem meglepő: a válaszadók 87 százaléka soha nem olvasott tőle semmit, a maradék 13 százalék pedig valószínűleg svéd. Hazájában Tranströmer nagy elismertségnek örvend, és a többi skandináv országokban is ismerik. Az érdeklődők egy darabig nem is fogják tudni jobban megismerni Tranströmer sokat méltatott művészetét, mivel hiába ugrik meg a bejelentés után inden évben az aktuális győztes művei után a kereslet, a könyvesboltok és internetes könyváruházak nem tartottak raktárukon Tranströmer addig egyáltalán nem vagy alig keresett köteteiből. Az Amazon vásárlóinak legalább egy hetet várniuk kell.

Tovább
3

A beteg Tranströmer helyett felesége adott interjút



A 20 évvel ezelőtt agyvérzést kapott Tomas Tranströmer svéd költő helyett felesége, Monica adott interjút tegnap a sajtónak azután, hogy kihirdették, 2011-ben Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat. Tranströmernek láthatóan nehezére esik a beszéd, viszont bal kézzel remekül zongorázik. Ebből az interjúból pedig kiderül az, hogy azért voltak nagyon meglepve, mert azt hitték, hogy jó előre értesítik a győztest, ehelyett csak a hivatalos bejelentés előtt négy perccel hívta fel őket az Akadémia főtitkára.

Tovább
0

Politikai aktivisták gyártották az álhírt a szerb Nobel-győztesről



Kiderült, szerb politikai aktivisták szivárogtatták ki az irodalmi Nobel-díj tegnapi bejelentése előtt pár perccel azt az álhírt, mely szerint Dobrica Cosic szerb író nyerte a díjat. A Nobel-díj hivatalos arculatát másoló www.nobelprizeliterature.org oldalon tették közzé a hírt (a hivatalos Nobel-oldal a www.nobelprize.org). Hivatalos szerb hírügynökségek meg is írták a hírt, de a valódi győztes bejelentésekor kiderült, hogy csak viccről volt szó. A nemhivatalos site-ot előző nap jegyezték be, és a bejelentés előtti percekben indult el. A hírügynökségeket és szerkesztőségeket Dobrica Cosic díjáról egy e-mail tájékoztatta, amely - úgy tűnt - a Szerb Akadémiáról érkezett.

Az álhírt gyártók később a szerkesztőségekbe egy újabb e-mailt juttattak el, amelyben megmagyarázzák, miért próbálták megtéveszteni a világot. A magukat „nonprofit önszerveződő” csapatként bemutató aktivisták saját bevallásuk szerint így szerették volna felhívni a szerb közvélemény figyelmét Dobrica Cosic veszélyes befolyására. Az írót állítólag többen komoly esélyesként emlegették Szerbiában – valójában eddig nem merült fel a neve a Nobel-díjjal kapcsolatban. Az aktivisták levelükben nacionalista, Milosevic-barát politikai figurának mutatják be Dobrica Cosicot, akinek politikai tevékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szerbia szélsőségesen nacionalistává vált. Cosic 1992 és 1993 között a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság első elnöke volt. (Forrás: Flavorwire)

Tovább
0

Tomas Tranströmer kapta az irodalmi Nobel-díjat



Tomas Tranströmer svéd költőnek ítélték idén oda az irodalmi Nobel-díjat. A szerzőt évek óta az esélyesek között emlegetik. A 80 éves svéd költő Pilinszky János jó barátja volt, és több magyar szerző verseit fordította svédre. 1990-ben agyvérzést kapott, és lebénult, de haikukat azóta is ír. Előtte pszichológusként dolgozott javítóintézetekben, börtönökben. Svédország legjelentősebb költőjének számít. Utoljára 37 éve kapott irodalmi Nobelt svéd író.

Versesköteteit itt, itt és itt lehet megvásárolni olcsón, haikuit itt lehet olvasni.

Itt még többet olvashatsz Tomas Tranströmerről.

Tovább
0

Bob Dylan a legesélyesebb a Nobel-díjra



Az irodalmi Nobel-díj kihirdetése előtt egy nappal váratlanul a bukmékeriroda listáján élére ugrott Bob Dylan amerikai énekes-dalszerző, lekörözve ezzel az eddig legesélyebbnek tartott szíriai költőt, Adonist. Haruki Murakami japán író és az eddigi évek többi favoritja után az élbolyban találjuk Nádas Pétert is, aki jelenleg a hetedik helyen található. A fogadási listák természetesen nem a jelöltek valódi esélyeit mutatják, hanem csupán azt, mit gondolnak a fogadást kötő irodalomrajongók. Ritkán sikerül előre eltalálni a befutót. Elfriede Jelinek vagy Harold Pinter díja (2004-ben, illetve 2005-ben) döbbenetet váltott ki a spekulálókból, de például a díjat 2006-ban elnyerő Orhan Pamuk győzelmét helyesen jósolták a szakértők.

Tovább
0

Csak jövőre jönnek a Harry Potter e-könyvek



 

Túl népszerűnek bizonyult a Harry Potter-világra épülő interaktív Pottermore.com weboldal, amelynek bétaverziója augusztusban indult el egymillió regisztrált látogatóval. Az oldal bizonyos funkciói akadoztak a napi 550 millió oldalletöltés mellett, így egyelőre nem elérhető a párbajozás, amely a legnészepszerűbb játék volt a site látogatói körében, és elhalasztották az elektronikus könyvek megjelentését is, arra hivatkozva, hogy a weboldal hibák nélküli indulására szeretnének koncentrálni. A Pottermore.com a tervek szerint október végétől lenne elérhető mindenki számára. J. K. Rowling nyáron jelentette be a kiadók nem kis bosszúságára, hogy hétkötetes regényfolyamát  digitális formában saját maga szeretné forgalmazni a Pottermore site-on keresztül. Az e-könyvek október helyett 2012 első felétől lesznek megvásárolhatók a weboldalon.

Korábban: Új Harry Potter-történetek októbertől az interneten

Tovább
0

Stephen King folytatja A ragyogást



Az amerikai író honlapján erősítette meg a két éve szárnyra kapott hírt, hogy folytatást ír az 1977-ben megjelent A ragyogáshoz, amelyből 1980-ban Stanley Kubrick rendezett filmet Jack Nicholson főszereplésével. Az is kiderült, eutanáziáról és energiafaló vámpírokról fog szólni a híres horror második része. Stephen King fel is olvasott egy fejezetet a Dr. Sleep című készülő regényből egy díjkiosztón. A ragyogásban egy férfi, aki családjával együtt gondnokságot vállal télen a hegyvidéki szállodában, szépen lassan bekattan. A folytatásban a férfi különleges képességű fiának életét ismerjük meg, aki összetűzésbe kerül egy csapat vámpírral.

Tovább
1

Amerikában is megjelenik Kondor Vilmos regénye



Január 4-én kerül az amerikai boltok polcaira a magyar krimiíró Budapest Noir című első regénye a HarperCollins kiadó gondozásában. A Budapest Noir Kondor Vilmos ötkötetes történelmi krimisorozatának első része, amelynek cselekménye a II. világháborút megelőző években játszódik. A sorozat főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró, aki egy meggyilkolt nő ügyében nyomoz. A kötetet Olchváry Pál fordította, és hamarosan elkészül a borító is. Kondor Vilmos 2008-ban megjelent művét az elmúlt három évben számos nyelvre lefordították, megjelent Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Hollandiában és Németországban is. A The New York Times szeptember 22-én publikált cikkében a Budapesthez kötődő filmek és könyvek között Kondor Vilmos regényét is megemlíti. (MTI)

Tovább
0

Kiszivárogtatták a WikiLeaks vezetőjének önéletrajzát



A napokban került a boltokba az Egyesült Királyságban a WikiLeaks vezetőjének önéletrajza. A kéziratot azonban Julian Assange nem hagyta jóvá, a brit kiadó engedély nélkül jelentette meg a könyvet.

Tovább
0

Darvasi László könyvei ingyen a neten



Tagjai közé választotta Darvasi László írót a Digitális Irodalmi Akadémia, ami azzal jár, hogy művei nemsokára ingyenesen lesznek olvashatók a DIA oldalán. Akinek van tehát e-könyv-olvasója, készülhet. A Virágzabálók című vaskos regény egy szegedi család misztikus és mesés elemekkel átszőtt 19. századi története; A könnymutatványosok legendája pedig egy történelmi regénynek álcázott török kori tündérmese - mindkettőt ajánljuk. Akinek pedig gyereke van (öttől fölfelé), az a Trapiti-könyveket olvashatja neki esténként.

Sajnos a Digitális Irodalmi Akadémia programozói nem gondoltak az e-könyv-használókra (vagy gondoltak, de utálják őket), mert a DIA ingyenesen elérhető tartalmait csak nagy kínnal lehet átrakni e-könyv-olvasókra. De nem lehetetlen. A megoldás: megnyitjuk az oldalt, ahol a könyv olvasható, jobb klikk, majd oldal mentése. A html-t utána Mobipocket Creator vagy Kindlegen programokkal (mindkettő ingyenes) lehet konvertálni a szükséges formátumba (Kindle esetén prc, a többi epub). Ez a módszer sajnos csak akkor működik, ha nincsenek a szövegben oldalszámok! Mindenképpen hasznos kipróbálni a módszert, 600 oldalas műveket laptopon/PC-n olvasni meglehetősen kényelmetlen.

 
Tovább
0

Betegségéről is ír új könyvében Kertész Imre



A Nobel-díjas szerző 2001 és 2003 között írt naplója Mentés másként címmel kerül a boltokba. A könyvben Kertész Imre beszél súlyosbodó Parkinson-kórjáról, amely miatt át kellett térnie a számítógépre, ír Budapestről Berlinbe való költözéséről és a Nobel-díjról.

Tovább
0

Megtalálták A postás kétszer csenget írójának elveszettnek hitt könyvét



James M Caint krimiíróként szokás emlegetni, pedig pont két legismertebb könyve - A postás kétszer csenget és a Mildred Pierce, amiből nemrég készült Kate Winslet főszereplésével fantasztikus adaptáció – nem klasszikus bűnregény, hanem titokzatos hangulatú amerikai noir. Most megtalálták The Cocktail Waitress (A bárpincérnő) című elveszettnek hitt utolsó regényét, amelynek története haloványan emlékeztet a Mildred Pierce-éhez: egy gyönyörű fiatal özvegy egy koktélbárban vállal munkát, miután férje titokzatos körülmények között meghalt (a Mildred Pierce-ben a gyönyörű fiatal elvált asszony egy étteremben vállal munkát, miután férje elhagyta). „A krimik Szent Grálja” – méltatta a felfedezést a kézirat megtalálója, aki kilenc éve kutatja a szerző által csak interjúkban említett regényt. A könyvet előreláthatóan 2012-ben adják ki. (Forrás: Guardian)

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS