Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Nyirő József földi maradványai megérkeztek Magyarországra



Nyirő József földi maradványai szerdán este megérkeztek Madridból Budapestre. Az emigrációban 1953-ban elhunyt erdélyi írót május 27-én, pünkösd vasárnapján temetik újra szülőföldjén a székelyudvarhelyi katolikus temetőben - írja az MTI.

Tovább
0

Sztálinos füzetborító háborítja fel az oroszokat



Egy orosz kiadó a nemzet történelmének nagyjaival díszített füzetsorozatot adott ki iskolásoknak. Az egyik borítóján a katonai egyenruhás Sztálin látható, ezt a darabot kritizálják oroszországi tisztségviselők, kormányhivatalnokok.

Tovább
0

Értékes Petőfi-kéziratok az aukciós piacon



Petőfi-kéziratokat árverez az alig fél éve működő Csók Antikvitás galéria jövő keddi aukcióján. A műtárgypiacon szenzációnak számító két lap kikiáltási ára 34 millió forint. A két lap négy oldalán a Mit csinálsz, mit varrogatsz ott?, a Két ország ölelkezése című versek teljes szövege, valamint A munkácsi várban című vers első két strófája található - írja az MTI.

Tovább
0

Megalakult a Magyar Gyermekirodalmi Intézet



A Magyar Gyermekirodalmi Intézet (MGYI) célja, hogy megismertesse az igényes gyerekirodalmat a gyerekekkel, a szülőkkel, segítse a pedagógusok, könyvtárosok munkáját. Fóruma a Csodaceruza folyóirat, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentet meg az intézet - jelentették be péntek este az alapítók.

Tovább
1

Harry Potter már e-könyvben is olvasható



J. K. Rowling hétkötetes munkája e-könyvben és digitális hangoskönyvként is megvásárolható a szerző Pottermore honlapján - írja az MTI.

Tovább
1

Magyar tervező borítóját díjazták



Az Európa Kiadó Andorka Tímeát kérte fel, hogy tervezze meg J. D. Salinger kultkönyve, a Zabhegyező 2011-es újrakiadásának borítóját. Salinger külön kérésére a Zabhegyező borítóján csak az író neve és a cím szerepelhet, ez pedig különleges kihívás elé állítja a tervezőket. Andorka Tímea munkáját most hivatalosan is elismerték: a Design and Design International Awardon a nap grafikai tervével díjazták március 24-én.

Tovább
0

Guus Kuijer nyerte a legnagyobb gyerekirodalmi díjat



Az ünnepelt holland író, Guus Kuijer kapta idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat - jelentették be tegnap Lindgren szülővárosában, a svédországi Vimmerbyben. A gyerekirodalmi díjak közül a 2002-ben alapított Astrid Lindgren jár a legnagyobb pénzjutalommal, ötmillió svéd koronával (kb. 155 millió forinttal). A Harisnyás Pippi írójának tiszteletére alapított díjat egy 12 tagú, gyerekirodalmi szakértőkből álló zsűri ítéli oda évente egy vagy két szerzőnek, illusztrátornak, korábban például Philip Pullmannak (Az Úr sötét anyagai trilógia), Maurice Sendaknak (Ahol a vadak várnak). Kuijert 66 ország 184 jelöltje közül választották ki. Magyar esélyes idén nem volt, 2007-ben Lázár Ervint jelölték, de őt végül elutasították, mert a díj posztumusz nem adható. 2010-ben Szegedi Katalin illusztrátor szerepelt a javasoltak listáján.

Tovább
1

Mindent visz Az éhezők viadala



Suzanne Collins minden idők legkelendőbb Kindle-szerzője - az Amazon friss adatai alapján. Collins már 2011 júniusában rekordot döntött: ő lett az első gyerekkönyvszerző, aki átlépte az egymillió eladott Kindle-könyvszámot. Az utóbbi tíz hétben Az éhezők viadala trilógia elfoglalta az első három helyet az USA Today bestsellerlistáján, jelenleg a The New York Times gyerekkönyves listáját is vezeti (amin egyébként már a 81. hete töretlenül jelen van).

Tovább
0

Talán mégis lesz film A Setét Toronyból



Zajlanak az események Stephen King posztapokaliptikus, western hangulatú magnum opusa, A Setét Torony körül. Nyolc év után, az előző hónapban jelent meg a nyolcadik része a könyvfolyamnak (The Wind Through the Keyhole), és a Deadline információi szerint végre elkészülhet az első Setét Torony-film is.

Tovább
0

Jeff Bridges spirituális könyvet ír



Az Oscar-díjas amerikai színész, Jeff Bridges (A nagy Lebowski, Őrült szív) könyvet ír barátjával, a Zen Peacemakers nevű buddhista szervezet alapítójával, Bernie Glassman zen mesterrel. A Blue Rider Pressnél novemberben érkező The Dude and the Zen Master alapja a színész és a spirituális vezető közötti zen interjú, a kérdés-válaszra épülő ún. kóan. Néhány részletet itt el is lehet olvasni. A kiadó szerint a könyv egy spirituális kalauz, szórakoztató, rendkívüli lecke az igaz barátságról, az élet értelméről, a nevetésről, a filmekről és arról, hogyan lehet jót tenni egy bonyolult világban.

Tovább
0

24 ezer régi és ritka könyvet lopott össze könyvtárakból egy német tudós



Félszáz könyvtárból milliós értékben összelopkodott régi, értékes és ritka kötetekkel volt zsúfolt egy könyvtárfosztogatás közben tetten ért német tudós családi háza a hesseni Bad Arolsenben - írja az MTI. A képen a Bad Arolsen-i hercegi kastély könyvtára, a Fürstlich Waldecksche Hofbibliothek látható. Itt bukott le a könyvtolvaj.

Tovább
0

Bret Easton Ellis saját zsebből pszichothrillert forgat



Januárban lehetett hallani először arról, hogy Paul Schrader rendező, forgatókönyvíró (Taxisofőr, Dühöngő bika) és Bret Easton Ellis ismét együtt dolgoznak, ezúttal egy alacsony költségvetésű, erős szexuális töltetű pszichothrilleren. Az Ellis forgatókönyve alapján készülő The Canyons 2012 körül játszódik Los Angelesben. Mint általában Ellis munkái, ez is huszonévesekről szól, akik csillogásra, hatalomra, szexre vágynak. Ellis januárban James Deen pornósztárt javasolta az egyik főbb szerepre. Tegnap Ellis a Twitteren jelentette be, hogy a forgatás július 9-én kezdődik, és elindult a szereplőválogatás. Állítólag Schrader már találkozott is James Deennel, hogy beszéljenek a filmről, de hivatalosan még nem állapodtak meg.

Tovább
0

59 év után megjelent Saramago elveszett regénye



Saramago 1953-ban, 31 évesen adta oda Claraboya című regényének kéziratát egy portugál kiadónak, ahonnan aztán több mint harminc évig nem jeleztek vissza.

Tovább
0

Brandépítés miatt nem változtat címet a Duna TV műsora



Esterházy Péter 1 könyv címmel több mint tíz éve ír állandó rovatot az Élet és Irodalomban. Lackfi Jánosnak 2012. januárban indult el 1Könyv című sorozata a Duna TV-n, amelyben minden hétköznap négy percben mutatnak be egy-egy könyvet a meghívott szerzők, szerkesztők, illusztrátorok közreműködésével. A címbeli feltűnő hasonlóság miatt Lackfi most kért bocsánatot Esterházytól és az ÉS-től.

Tovább
2

Egy patkányról szól Charlotte Brontë megkerült novellája



Charlotte Brontë egy régen elveszett novelláját találták meg egy belga múzeumban. A kéziratról közel száz éve hallottak utoljára.

Tovább
0

Készül A keresztapa újabb folytatása, a Paramount perel



A Paramount Pictures jogi úton próbálja megakadályozni, hogy megjelenjen egy nyárra tervezett újabb folytatása A keresztapának. A stúdió beperelte Mario Puzo fiát, az írói hagyaték kezelőjét, mert szerinte jogtalanul adott engedélyt a maffiacsalád történetének továbbírására. Ez lenne a harmadik utólagos könyvfolytatása Mario Puzo regényének. A Paramount azt állítja, amikor 1969-ben megvásárolta a jogot, hogy filmet forgathasson a regényből, azzal egyedüli és kizárólagos jogot szerzett arra, hogy bármilyen formában feldolgozza, továbbírja a sztorit. A Paramount azzal indokolja a jogi fellépést a harmadik könyv kiadása ellen, hogy csak meg akarja védeni A keresztapa-trilógia integritását és reputációját egy esetleges gyengébb - és jogtalan - folytatástól.

Tovább
0

Tudósok bebizonyították: az újraolvasás tényleg más élmény



Újraolvasni egy könyvet egészen más tapasztalat - hogy ez valóban így van, azt nemrég tudósok is alátámasztották. Egy film vagy egy könyv többszöri megnézése, elolvasása érzelmi kapcsolatot alakíthat ki az emberben. Az első alkalommal a cselekményre figyelünk, az újranézés vagy az újraolvasás során azonban azok az érzések elevenítődnek fel, amelyeket a film vagy a könyv váltott ki, és ezeket szabadabban lehet ízlelgetni a sztori ismeretében. A második nekifutás tehát mély érzelmi extrákat kínál - állítja egy amerikai és új-zélandi olvasókkal készült interjúkra alapozott kutatás.

Tovább
2

Vérfarkas szex jöhet, meleg szex nem



A szerelem szigorúan egy férfi és egy nő között lehetséges - vagy legalábbis így gondolta egy romantikus művek írására buzdító pályázat, amelyet a Romance Writers of America nevű szervezet oklahomai csoportja, a Romance Writers Ink (RWI) hirdetett meg. Az évente kiírt More than Magic pályázatra az idei szabályok szerint érkezhettek lovestoryk vámpírokról, vérfarkasokról, romantikus történetek a múltból és a jövőből. A pályaművek lehettek akár erotikusak, akár urban fantasyk is, a korábbi évektől eltérően azonban idén azonos neműek kapcsolatáról nem szólhattak.

Tovább
0

Képregény készül a kanonikus művekből



A nyugati és kisebb részben a keletei kultúra 189 kanonikus művét adaptálják képregényekben, a munkában 130 illusztrátor vesz részt. A grafikus adaptációk egyenként legfeljebb 16 oldalasak, és a szerkesztő, Russ Kick rövid felvezetője kíséri őket. A három kötetes, 1344 oldalas képregényes feldolgozás ötlete Franz Kafka A per című művének egy hasonló adaptációjából fakadt - árulta el Russ Kick a Publishers Weeklynek. A szerkesztő nem a szövegek képi interpretációját vagy a klasszikusok illusztrálását várja az alkotóktól, szabad kezet adott a feldolgozások elkészítésében. Kicks reméli, a kötetek a képregény- és az irodalom-rajongóknak is tetszeni fognak, bár szerinte az irodalmi művek képregényes átültetése ellenérzést válthat ki.

Tovább
0

Castro emlékiratainak bemutatóján újra kiállt a nyilvánosság elé



A volt kubai elnök, Fidel Castro egyre ritkábban jelenik meg a nyilvánosság előtt - két kötetes, ezer oldalas memoárjának bemutatóján azonban hat órát is eltöltött. Az idő gerillája című emlékirat Katyuska Blanco újságírónak adott interjúin keresztül mutatja be Castro életét gyerekkorától 1958 decemberéig, a kubai forradalom győzelméig, Fulgencio Batista rezsimjének megbuktatásáig.

Tovább
0

Előzménysorozat készül a Watchmenhez



Alan Moore és Dave Gibbons kultikus képregény-sorozatához, az 1986-87-es Watchmen-hez készül előzménytörténet Before Watchmen címmel - jelentette be a DC Comics. A kiadó mindegyik kulcsfigurának szán egy-egy miniszériát, amelyek elkészítésére elismert írókat, rajzolókat kértek fel, például Len Weint, a Rozsomák megalkotóját és a képregényfolytatások nagyágyúit, J. Michael Straczynskit (Pókember) vagy Brian Azzarellót (Batman, Superman). Az első füzetek nyárra jelennek meg.

Tovább
0

Amerikában is megjelent az első Kondor-krimi



Kedden megjelent Kondor Vilmos Budapest Noir című regénye az Egyesült Államokban - puhakötésben és elektronikus kiadásban egyaránt. Az amerikai kiadója a Harper Paperbacks, szebb borítót is láttunk már.

Tovább
0

Kalózkodással tenné sikeressé a nyomtatott könyvet Coelho



Az egyik legnépszerűbb szerző, Paulo Coelho könyvei világszerte 300 millió példányban keltek el. A brazil sikerszerző most csatlakozott egy kalózakcióhoz: valamennyi munkája ingyen letölthető egy fájlcserélő oldalról.

Tovább
0

Putyin megalkotná a nagy orosz kánont



Vlagyimir Putyin azt szeretné, ha a nyugati kánon mintájára összeállítanák a nagy orosz kánont, amelyben az a száz legfontosabb orosz könyv kapna helyet, amit minden diáknak el kellene olvasnia, mielőtt befejezné az iskolát. A kánon célja, hogy az orosz irodalom megőrizze dominanciáját.

Tovább
0

Pokollal és papuccsal csipkelődik versében az államférfi



Deák Ferenc nyolc magánlevelével, egy versével és egy hajtincsével gazdagodott a Magyar Országos Levéltár gyűjteménye. A dokumentumokat René Louis Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete pénteken adta át Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak a magyar kultúra napja alkalmából. A versben a "haza bölcse" keresztlányát ugratja.

Tovább
0

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS