Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
kötve-fűzve

Grimm-klasszikus elevenedik meg a díjnyertes diorámán



Először adták át októberben Tokióban a You Fab-díjat, amellyel a világ bármely tájáról lézervágó technikával készült dizájnötleteket ismerték el. A versenyben Yusuke Oono japán tervező a free-form kategória győztese lett 3D-s, tenyérnyi méretű könyvével, amely 360 fokban, legyezőszerűen kinyitható, a diorámán Hófehérke és a hét törpe meséje elevenedik meg. A You Fab a tokiói FabCafé által szponzorált díj, a néhány hónapja nyílt kávézóban egy lézervágógép található, amivel a betérő tervezők dolgozhatnak. A győztes ötleteket a FabCafé legyártja és a honlapján árusítani fogja.

Tovább
0

Ilyen lesz Magda, a bestiális




Kondor Vilmos új kötete, a Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes címmel november 29-én jelenik meg az Agave Kiadónál, a gyűjtemény már ismert és még kiadatlan történeteket tartalmaz Gordon Zsigmond főszereplésével. A novelláskötetében négy, eddig már megjelent írás mellett helyet kapott egy új elbeszélés, valamint egy erre az alkalomra írt kisregény is. A borító a Kötve-fűzvén látható először.

Tovább
0

Cormac McCarthy a legjobbak legjobbika címért versenyez



A Régi Egyetem épülete Edinburgh-ban

Graham Greene-től Cormac McCarthy-ig számos elismert író versenyez azért, hogy Nagy-Britannia legrégebbi irodalmi díja kiválassza őket a valaha volt legjobbnak. Az 1919-ben alapított James Tait Black Emlékdíjat évről évre a legjobb regénynek ítélik oda, a győztest az Edinburgh-i Egyetem angol irodalomtudományi intézetének tanárai választják abból a rövid listából, amelyet a PhD-hallgatók segítségével állítanak össze az elmúlt 12 hónapban első brit kiadásban megjelent, angol nyelven írt regények és életrajzok közül. Korábban például E. M. Foster (Út Indiába, 1924) és John le Carré (Hajsza, 1977) vihette haza a díjat.

Tovább
1

Hilary Mantel történelmet írt második Booker-díjával



Többszörösen is történelmet írt Hilary Mantel brit írónő Bring up the Bodies című könyvével, nem csupán azért, mert regénye történelmi tárgyú, hanem azért is, mert kedden a második Booker-díját nyerte a művel. Hilary Mantel ugyanis az első nő, és egyben az első brit szerző, aki másodszor vehette át a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

Tovább
0

Elkészült Kondor Vilmos első novelláskötete



Kondor Vilmos új kötete, a Magda, a bestiális Népszínház utcai mindenes címmel november 29-én jelenik meg, a gyűjtemény már ismert és még kiadatlan történeteket tartalmaz Gordon Zsigmond főszereplésével - adta hírül az Agave Kiadó. Összesen hat novelláról van szó, köztük van egy majdnem száz oldal hosszú, akár kisregénynek is tekinthető darab. Kettő kifejezetten ehhez a kiadványhoz íródott. A novellák 1920-1937 között játszódnak, így az egyik helyszíne még Amerika. A történetekben árverési hiénák, gyilkosok, piti tolvajok, szerencsétlen mackósok, nyomozónak állt kézikocsisok és eltökélt detektívek bukkannak fel. Két dolog közös bennük: Budapest, a város és Gordon Zsigmond.

Tovább
0

Egyre fontosabb a szerzői jogok kérdése



Tovább növekedett a Frankfurti Könyvvásár látogatottsága, az idén már csaknem 300 ezren vettek részt a világ legnagyobb könyves rendezvényén. A vásáron ismét megmutatkozott a könyvszakma kreatív ereje, hiszen a gazdasági válság ellenére tovább nőtt a látogatók száma, és a könyvkiadás és könyvkereskedelem valamennyi jelentős képviselője ott volt Frankfurtban, új ötletekkel, üzleti tervekkel - mondta a vasárnap véget ért rendezvényt értékelve Jürgen Boos, a vásár igazgatója.

Tovább
0

Visszautasította az első kitüntetett a magyar Janus Pannonius-nagydíjat



Emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club által első alkalommal odaítélt Janus Pannonius-díj nagydíját Lawrence Ferlinghetti amerikai költő - írta csütörtökön internetes kiadásában a Los Angeles Times amerikai napilap.

Tovább
0

Mo Jen kapta az irodalmi Nobel-díjat



2012-ben Mo Jen (Mo Yan) kínai írónak ítélték az irodalmi Nobel-díjat. Míg Tomas Tranströmer díjazása egyértelműen esztétikai, irodalmi szempontú döntés volt, addig a mostaninál érezni lehet némi politikai színezetet is: a kevésbé ismert író Kína nagy kritikusa, akit hazájában többször betiltottak, bizonyos műveit kalózkiadásokban olvassák.

Mo Jen Guan Moye néven született 1955-ben Északkelet-Kínában, a Shandong tartománybeli Gaomi megyében. Első regénye írásakor választotta magának művésznevét, ami azt jelenti: nem beszél. A Nobel-díjat a hivatalos indoklás szerint azért kapta, mert "a mágikus realizmusa keveri a népmesét, a történelmet és a kortársat". A Nobel-díj 111 éves történetében ő az első kínai író. Bár 2000-ben a Kínában született Kao Hszing-csient ismerték el irodalmi Nobellel, ő francia állampolgár.

Tovább
2

Könyvet ír Roman Polanski áldozata



Samantha Geimer 1977-ben

Memoárt ír Samantha Geimer, akit 13 éves korában Roman Polanski leitatott és megerőszakolt egy partin. A filmrendező annak idején az ítélethozatal előtt Franciaországba szökött, és az azóta eltelt több mint harminc év alatt sem térhetett vissza az Egyesült Államokba.

Tovább
1

Horváth Viktoré az Európai Unió irodalmi díja



Horváth Viktor személyében magyar szerzőt is irodalmi díjjal tüntetett ki az Európai Unió a 64. Frankfurti Könyvvásáron - jelentették be kedden Brüsszelben.

Tovább
0

Hazakerült Rab Gusztáv hagyatéka



Rab Gusztávnak, a Magyarországon elfeledett, ám a két világháború között népszerű szerzőnek a hagyatéka került haza a napokban Magyarországra a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével. A kéziratok, feljegyzések és a levelezés a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményét fogják gazdagítani.

Tovább
0

Újabb német díj Nádas Péternek



Nádas Péter kapja az idén a Südwestrundfunk (SWR) német közszolgálati rádió irodalmi díját, a magyar író a Párhuzamos történetek című munkájáért kapja az elismerést. A zsűri indoklása szerint Nádas Péter hatalmas művészi erővel fűzi össze a huszadik századi német és magyar történelmet a Párhuzamos történetekben. A SWR Legjobb Könyvek Listája elnevezésű díjhoz - Preis der SWR-Bestenliste - 10 ezer euró jár.

Tovább
0

Folytatódik Stephen King kultkönyve, a Ragyogás



Harminchat évvel Stephen King Ragyogás című regényének megjelenése után 2013 szeptemberében kerül a könyvesboltokba a folytatás. A Doctor Sleep című regény Danny Torrance sorsát követi tovább, a kisfiúét, aki túlélte a Ragyogásban történt borzalmakat. King azonban nem könnyíti meg az életét: az író honlapja szerint a folytatásban Danből Doctor Sleep lett, középkorú férfi egy jövőbe látó macskával, akinek meg kell mentenie egy csapat gyilkos természetfölötti lénytől egy szerfölött különleges 12 éves kislányt.

Tovább
0

Budapest Ottlik Gézával és okostelefonnal



A MOME Kreatív Technológia Labor, az MTA SZTAKI és a Petőfi Irodalmi Múzeum által közösen fejlesztett alkalmazás, a Hajnali háztetők - Irodalmi séta majdnem történelmet írt: a készítők június közepén éppen egy tesztsétán vettek részt, amikor kijött okostelefonra az első irodalmi művön alapuló séta, a JoyceWays, amellyel James Joyce Ulyssese alapján barangolható be Dublin. Mostantól viszont már Budapest is megismerhető regényhelyszínként. Ottlik Géza születésének századik évfordulója tiszteletére egy interaktív irodalmi séta segít átélni a Hajnali háztetők című kisregényt (itt írtunk róla). Az eredeti regényrészleteket fotóval, filmmel és más digitális tartalmakkal vegyítő séta résztvevői a regény cselekményszálát követve a Mechwart ligettől az Egyetem térig barangolva ismerhetik meg a történet szereplőit és helyszíneit, idézhetik fel az 1930-as évek Budapestjét.

Tovább
0

Harisnyás Pippi bojkottól menekült meg hazájában, Svédországban



Bojkottól menekült meg Harisnyás Pippi hazájában, Svédországban, ahol az váltott ki nagy felzúdulást, hogy a világhírű gyerekirodalmi figura jogai felett őrködő cég nem engedélyezte a történet egyik hősének egy gyászjelentésen való szerepeltetését.

Tovább
0

Művészet és reklám határán: itt vannak a legjobb könyvtrailerek



Mit forgatsz a fejedben? címmel könyvtrailerversenyt indított a nyár elején a prae.hu, amelyre hatvan filmet neveztek be a profi és a free style kategóriában. A profi kategóriában a kiadók felkérésére készültek az alkotások, a free style-ban viszont bárki készíthetett filmet a kiadók által megjelölt könyvekről. A díjakat Balogh Endre, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztője és Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke adta át a díjazottaknak az Az 1. Jövőnéző Fesztiválon szeptember 8-án este az Örökmozgó Filmmúzeumban. "Az a jó könyvtréler, annak lesz jó reklámhatása is, amelyik önálló alkotás, nem próbálja meg szolgai módon elmesélni a könyt tartalmát, hanem valami újat tud mondani a világról. Ezért a könyvtrailer nem művészet vagy reklám, hanem mindkettő" - hangsúlyozta Balogh Endre. Íme a könyvtrailerverseny legjobbjai.

Tovább
0

Százéves Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye



"A megközelíthetetlenség legzavarbaejtőbb példányának láttam [Gyarmati Fannit]. Okos lány volt, őszintén érdekelte nem csak az irodalom, de minden műveltséganyag, s közben elegáns, sőt, tündöklően szép lány is volt. Mégis, ahogy bájos szemöldökét felvonta, ahogy a száját keserédes kifejezéssel csücsöríteni tudta, valahogy úgy, mintha biggyesztené - az embernek mindig az volt az érzése, hogy valamilyen illetlenségért kap tőle megrovást, amit egyébként néha szóban is közölt" - írta Vas István a ma századik születésnapját ünneplő Gyarmati Fanniról, Radnóti Miklós feleségéről, a kiemelkedő tanárról, aki egész életében kerülte a nyilvánosságot, nem vállalt közszereplést, magánemberként őrizte férje emlékét.

Tovább
4

Lehet, új portrét fedeztek fel Emily Dickinsonról



"Kicsi vagyok, mint az ökörszem, hajam szőke, mint a gesztenye belseje, szemeim, mint cseresznyék a pohárban, amit a vendég otthagyott" - jellemezte magát Emily Dickinson, a zárkózott amerikai költő, akinek életéről csak nagyon keveset tudunk. De hogyan is nézett ki valójában az 1830 és 1886 között élt, mára elismert massachusettsi költő? Mostanáig egyetlen hitelesített, dagerrotíp portrét ismertek a 17 éves Dickinsonról, amelyen egyenes háttal ül egy széken 1847-ben. A Guardian értesülései szerint azonban egy újabb képet találtak, amelyen Dickinson mosolyog, mellette pedig egy barátja látható.

Tovább
0

Jelképesen eltemetik szülőföldjén Mikes Kelement



A székelyföldi Zágonban szombaton eltemetik azt a földet, amelyet a Mikes Kelemen (1690-1761) hamvait is őrző rodostói közös sírról hoztak a falu küldöttei.

Tovább
0

Kiadják Conan Doyle bálnavadászhajón írt naplóját



A British Library szeptember végén teszi közzé Arthur Conan Doyle korábban kiadatlan naplóját, amelyet 1880-ban írt a Hope nevű bálnahalászhajó orvosaként. A veszélyes és véres északi-sarkvidéki kalandok idején Conan Doyle 20 éves volt, egy évet hagyott ki miattuk az edinburgh-i orvosi egyetemen. A most megjelenő Dangerous Work: Diary of an Arctic Adventure ('Veszélyes munka: egy sarkvidéki kaland naplója') színes fakszimile kiadás Conan Doyle kézírásával, vázlataival, a teljes és jegyzetekkel ellátott naplójával, a tapasztalatairól szóló dokumentumokkal és az ezek ihlette fiktív történeteivel. Utóbbiak között találni egy Sherlock Holmes-elbeszélést, a The Adventure of the Black Petert (magyar fordításban: A hajóskapitány), egy sarkvidéki kísértettörténetet és egy újságcikket is.

Tovább
0

Coelho szerint káros az Ulysses



Paulo Coelho szerint a 20. század legnagyobb regényének tartott Ulysses túlértékelt. Egy brazil újságnak, a Folha de S Paulónak a spirituális író azt nyilatkozta, saját népszerűségének oka az, hogy ő "egy modern író, a kritikusok véleménye ellenére is". "Modern vagyok, mert ami nehéz, azt könnyűnek láttatom, és így tudok kommunikálni az egész világgal" - fejtette ki. Szerinte az írók rossz utat választanak, ha a formát a tartalom elé helyezik. "Az írók ma le akarják nyűgözni a többi írót. Az egyik legtöbb kárt okozó könyv James Joyce Ulyssese, ami pusztán stílus. Nincs benne semmi más. Lecsupaszított, hülyeség" - mondta a lapnak.

Tovább
0

Elhunyt az amerikai íróóriás, Gore Vidal



Gore Vidal amerikai írót kritikus, nem ritkán lesújtó véleménye miatt Amerika "rossz lelkiismereteként" is emlegetették. Az amerikai irodalom óriásai között tartják számon, Norman Mailer és Truman Capote mellett. Los Angeles-i otthonában hunyt el kedden egy tüdőgyulladás szövődményeiben, 86 éves korában.

Tovább
0

A Komédiás Vietnámban



Az Alan Moore által megálmodott Komédiás az egyik legőrültebb hős a Watchmen-képregényekből. A DC Comics előzménysorozata, a Before Watchmen mindegyik karakter múltjának, háttértörténetének szentel egy-egy miniszériát, amelyekhez neves képregényszerzőket kért fel. A Komédiásról szóló, hat részesre tervezett sorozat második részéből a figura Vietnámban töltött idejéről tudhatnak meg többet az olvasók Brian Azzarello író és J. G. Jones rajzoló tolmácsolásában. A képregény szerdán jelenik meg az Egyesült Államokban, előzetesként itt van két borító és három oldal belőle.

Tovább
0

Az év legszínesebb magyar szava



Több száz javasolt szóból közel harmincezer internetes szavazó részvételével választotta ki a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Városért mozgalom a "legszínesebb magyar szót". A nyertes a szabadság lett, az élmezőnyben végeztek még a gyöngy, a buborék, a záporeső, a pirkad, a kanyar, a pitymallat, a tyúkhúsleves, a pipitér, a csoki.

Tovább
0

Erotikus jelenetekkel egészül ki pár klasszikus



Erotikus töltetet kap többek között a Jane Eyre és a Büszkeség és balítélet egy angol kiadónak köszönhetően. A Clandestine Classics ('Titkos klasszikusok') címen futó sorozatban olvasható lesz például A klastrom titka, a Nemo kapitány és néhány Sherlock Holmes-történet átirata is. Az ötlet pedig mégis honnan máshonnan jönne, ha nem E. L. James mamipornója, az Ötven árnyalat-trilógia hatalmas sikeréből, amiből eddig több mint húszmillió példányt adtak el az Egyesült Államokban és hárommilliót Nagy-Britanniában. Akinek eddig hiányzott, az most olvashatja Jane Eyre és Mr. Rochester heves szexjelenetét, és amit korábban esetleg csak sejteni vélt Holmes és Watson között, arról is részletesen tájékoztatva lesz. A Total-E-Bound kiadó július 30-ától árulja az erotikus változatokat digitális formátumban. A kiadó alapítója, Claire Siemaszkiewicz a The Independentnek elmondta, nem újraírásokról van szó, mert megtartották az eredetei szöveget és szerzői hangot, az egyetlen változás, hogy a korábban „hiányzó részeket” hozzáadták a regényekhez, és száz százalékig meg vannak győződve arról, hogy Charlotte Brontë és Jane Austen könyveinek pikáns változataira van igény a piacon. Siemaszkiewicz hozzátette, hogy a Brontë nővérek könyveiben egyébként is érezni a mögöttes szexuális feszültséget. A felnőtt jeleneteket a kiadóhoz közeli, erotikus történeteket jegyző szerzők írják meg.

Tovább
2

Facebook

Utolsó kommentek

Címkefelhő

hír (295),kritika (238),krimi (70),képregény (58),interjú (57),magyar irodalom (56),borító (55),Magvető (52),gyerekirodalom (47),Európa Könyvkiadó (43),Európa Kiadó (40),Agave (39),összeállítás (38),nemsokára (34),Libri Kiadó (28),kortárs magyar (27),novella (25),gyerekkönyv (25),Ulpius-ház (23),sci-fi (23),dizájn (22),könyvtár (22),vers (22),programajánló (21),Scolar (21),e-könyv (21),Harry Potter (19),amerikai irodalom (19),cover design (18),Nobel-díj (17),ifjúsági irodalom (17),irodalmi díj (17),ponyva (17),illusztráció (16),Kondor Vilmos (15),Murakami Haruki (15),történelmi regény (15),Stephen King (15),J. K. Rowling (15),Geopen (13),skandináv krimi (13),Könyvfesztivál 2012 (13),Cartaphilus (13),latin-amerikai irodalom (13),infografika (13),észak-amerikai irodalom (13),regény (13),skandináv irodalom (12),portré (12),Bret Easton Ellis (12),könyvdizájn (12),fantasy (12),brit irodalom (12),Könyvfesztivál 2011 (12),életrajz (12),Scolar Kiadó (11),ifjúsági (11),orosz irodalom (11),olvasásnépszerűsítés (11),Könyvhét 2011 (11),Nyitott Könyvműhely (11),vicces (10),Magvető Kiadó (10),kézirat (10),Partvonal (10),családregény (10),ajánló (10),top10 (10),fordítás (10),adaptáció (10),Jonathan Franzen (10),könyvpiac (10),Michel Houellebecq (9),Umberto Eco (9),magánélet (9),irodalom (9),Baráth Katalin (9),könyvművesek (9),magyar krimi (9),Jo Nesbo (9),Gabriel García Márquez (9),ifjúsági regény (9),Ljudmila Ulickaja (9),memoár (8),francia irodalom (8),design (8),Krasznahorkai László (8),Agave Kiadó (8),romantikus (8),Berg Judit (8),Mario Vargas Llosa (8),történelem (8),könyvfesztivál 2013 (8),vámpírregény (8),Háy János (7),könyv (7),Szécsi Noémi (7),Animus (7),Lackfi János (7),Grecsó Krisztián (7),esszé (7),Man Booker-díj (7),horror (7),Cormac McCarthy (7),Agatha Christie (7),Neil Gaiman (7),német irodalom (7),kiállítás (7),DC Comics (6),költészet (6),cenzúra (6),Salman Rushdie (6),Bartos Erika (6),Könyvhét 2012 (6),Parti Nagy Lajos (6),angol irodalom (6),Tóth Krisztina (6),zombiregény (6),könyvbemutató (6),Stieg Larsson (6),japán irodalom (6),Jane Austen (6),Manó Könyvek (6),Batman (6),John le Carré (6),Kossuth Kiadó (6),ingyenkönyv (6),Sherlock Holmes (6),Ray Bradbury (5),tényirodalom (5),Shakespeare (5),Jaffa Kiadó (5),Budapest (5),Dés Mihály (5),A nagy Gatsby (5),Trónok harca (5),Superman (5),meghalt (5),képriport (5),kortárs (5),kemény krimi (5),Paolo Coelho (5),Andy Warhol (5),pályázat (5),1Q84 (5),J. D. Salinger (5),gasztro (5),Douglas Coupland (5),játék (5),Rejtő Jenő (5),Alice Munro (5),történelmi krimi (5),Könyvmolyképző (5),feminizmus (5),interjúkötet (5),Kertész Imre (5),Athenaeum (5),Jack Kerouac (5),film (5),Benedek Szabolcs (5),mese (5),Sofi Oksanen (5),dél-amerikai irodalom (5),pszicho (5),napló (5),északi irodalom (5),Frei Tamás (5)

RSS