Miután Sherlock Holmes köztulajdonná vált Nagy-Britannia után az Egyesült Államokban is, és a detektívet a 21. századi Londonba helyező Sherlock című BBC-sorozat főszereplője is visszatért végre a halálból, ideje megtudnunk, hogy ki ihlette Arthur Conan Doyle-t világhíres detektívfigurájának megteremtésére.

Sir Arthur Conan Doyle 1877-ben, egyetemi tanulmányai alatt ismerkedett meg Dr. Joseph Bell-lel, akinek később az asszisztense lett. Így egész közelről követhette, ahogy Bell sorra állította fel sajátos, részletes megfigyelésen alapuló diagnózisait. Kettejük kapcsolatának köszönhetően ismerhetjük ma Sherlock Holmes és Dr. Watson egymástól el nem választható alakjait.

Bell előszeretettel mutatta be a megfigyelés fontosságát számára teljesen idegen emberek vizsgálatával. Teller of Tales: The Life of Arthur Conan Doyle című könyvében Daniel Stashower így jellemezi a különös orvost: Bellnek elég volt, ha azt látta, hogy a páciense gondosan őrizget egy laposüveget a kabátja belső zsebében, és rögtön tudta, hogy egy alkoholistával van dolga. A susztert megismerte a térdénél kikopott nadrágjáról, a kiejtése alapján pedig megmondta bárki származását. A katonákat és matrózokat a testtartásuk alapján szúrta ki.

"Ha valaki betegségek és balesetek felismerésére akarja tanítani a diákjait, akkor először azt kell elmondania nekik, hogy a helyzet pontos felmérése az apró részletek kimerítő megismerésén múlik" - mondta Bell, akinek kitűnő megfigyelő-képessége játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy korának kiváló orvosává válhatott.

"Semmi kétség, Sherlock Holmesért hálával tartozom neked" - írta egy levelében egykori egyetemi tanárának Arthur Conan Doyle.

via: neatorama.com