A Portnoy-kór és az Amerikai pasztorál amerikai szerzőjét évek óta az irodalmi Nobel-díj várományosaként emlegetik. Egyelőre még nem sikerült megkapnia, viszont az angol nyelvterület legtekintélyesebb irodalmi díját, a Man Bookert most 2011-ben neki ítélték oda.A nemzetközi életműdíjat kétévenként osztják ki, legutóbb Alice Munro kanadai írónő kapta. Roth korábban háromszor szerepelt a díj jelöltjei között. "Könyvei ötven éve provokálják és szórakoztatják az olvasók egyre növekvő sokaságát" - méltatta a szerzőt a zsűrielnök, aki szerint Roth pályája azért is figyelemreméltó, mert míg más írók ötvenes-hatvanas éveikben hanyatlanak, Roth most is magas színvonalon alkot. Nem mindenki van azonban oda Rothért: a Man Booker bizottság egyik tagja az író díja elleni tiltakozásul kilépett. "Majdnem minden könyvében ugyanarról ír"- magyarázta Carmen Callil, a Virago kiadó alapítója.  

Philip Roth talán legismertebb regénye a Portnoy-kór, amelyben egy New York-i zsidó férfi beszél frusztrált gyermekkoráról és sűrű maszturbációiról analitikusának. Az 1997-ben írt Amerikai pasztorál, az 1998-as Kommunistához mentem feleségül és a 2000-es Szégyenfolt megszilárdította helyét a nagy amerikai írók között, sokat őt tartják a kortársak közül a legjobbnak.

"Remélem, ez a díj azoknak az olvasóknak a figyelmét is műveimre irányítja, akik még nem olvastak tőlem semmit" - mondta köszönetképpen az író. Az elismeréssel 60 ezer font jár (kb. 18 millió Ft), és egy háromtagú zsűri ítéli oda. A jelöltek között szerepelt John Le Carré kémíró is, aki azonban kérte neve eltávolítását a listáról, mivel őt állítólag nem érdeklik a díjak.